Jedi iz stročjega fižola
Jedi iz stročjega fižola so najpogosteje na naših mizah v poletnem času, vendar jih lahko pripravimo tudi iz zamrznjenega fižola. Najbolj poznana poletna jed s stročjim fižolom je vsekakor boranja, ki jo običajno pripravimo s svinjskim mesom, a je odlična tudi s kakšnim drugim.
Odlična je tudi solata iz stročjega fižola, poznamo tudi paprikaš iz stročjega fižola in dušen stročji fižol. Pripravimo lahko tudi različne veganske ali vegetarijanske jedi.
Jedi iz stročjega fižola
Stročji fižol je odličen vir rastlinskih beljakovin, vlaknin, vitaminov in mineralov. Antioksidanti in druge učinkovine v stročjem fižolu ugodno vplivajo na ves organizem, delujejo protiventno, uravnavajo presnovo ogljikovih hidratov in znižuje holesterol.
Stročji fižol je tudi dober vir vitamina Omega – 3, ki pomaga preprečevati srčno žilna obolenja. Za vegetarijance lahko pripravimo boranjo brez mesa, ki je ravno tako okusna kot boranja z mesom.
S stročjim fižolom lahko sprostimo domišljijo pri pripravi enolončnic in jedi na žlico, saj se ujema skoraj z vso zelenjavo. Odličen je tudi dušen stročji fižol, stročji fižol v omaki, pečen stročji fižol v pečici ali pa pripravimo golaž iz stročjega fižola.
Gratiniran stročji fižol
Gratiniran stročji fižol je okusna jed, ki je še posebej priljubljena med italijanskimi kulinaričnimi navdušenci. Jed lahko ponudimo kot prilogo k mesu ali ribam, lahko pa gratiniran fižol ponudimo kot vegetarijansko glavno jed.
Recept za gratiniran stročji fižol:
- 600 g stročjega fižola
- 2 pora
- 1 strok česna
- 1 žlička moke
- 1/2 kozarca mleka
- 1 kozarec suhega belega vina
- nariban trd sir ( Grana Padano)
- 1 žlica masla
- malo olivnega olja
- sol in poper
Stročjemu fižolu porežemo konce, ga operemo in 10 minut kuhamo v slanem kropu. Če uporabimo zamrznjen stročji fižol, ga lahko zamrznjenega stresemo v krop in kuhamo nekaj minut. Por očistimo in narežemo na manjše kolobarje. Strok česna olupimo in pustimo celega.
Nato fižol odcedimo in počakamo, da se ohladi.
V večji ponvi segrejemo dve žlici 0livnega olja, dodamo cel, olupljen strok česna in na kolobarje narezan por. Pražimo toliko časa, da se por zmehča, nato dodamo žlico moke in ko česen postane lepe zlate barve, ga odstranimo iz ponve.
Vse skupaj zalijemo z mlekom, solimo, popramo in dobro premešamo. Takoj dodamo narezan, odcejen stročji fižol, prilijemo belo vino, premešamo, pokrijemo in kuhamo približno 10 minut.
Fižol nato odstavimo z ognja in ga preložimo v namaščen pekač in ga bogato posujemo z naribanim sirom. Po vrhu nato porazdelimo nekaj kosmičev masla in zapečemo v pečici, ki smo jo ogreli na 180 stopinj C.
Ko se sir po vrhu lepo zlato zapeče, vzamemo pekač iz pečice, pustimo jed počivati nekaj minut in jo nato postrežemo kar v pekaču.
Stročji fižol s krompirjem
Solata s stročjim fižolom, krompirjem in prelivom z dijonsko gorčico, je odlična poletna jed.
Recept za stročji fižol s krompirjem:
- 1/2 kg krompirja
- 250 g stročjega fižola
- 1 šopek svežega peteršilja
- 1 šopek svežega kopra
Recept za preliv z dijonsko gorčico:
- 2 žlici dijonske gorčice
- 60 ml belega vinskega kisa
- 120 ml olivnega olja
- 2 šalotki
- 3 majhne kisle kumarice
- sol in poper
Šalotke olupimo in narežemo, kisle kumarice narežemo na majhne rezine. V veliki posodi za solato zmešamo dve žlici dijonske gorčice, beli vinski kis in sol. Dobro premešamo, nato dodamo olivno olje in zmešamo. V posodo nato dodamo narezano šalotko in kisle kumarice.
Krompir operemo, olupimo in narežemo na enako velike kose. Stročji fižol operemo, odstranimo konce in prerežemo na polovičke.
Krompir pristavimo v velikem loncu slane vode in kuhamo 20 minut. Sedem minut pred koncem kuhanja dodamo stročji fižol in vse skupaj kuhamo toliko časa, da sta krompir in fižol mehka.
Kuhan fižol in stročji fižol odcedimo in še vroča stresemo v solatno skledo, kjer smo že prej zmešali solatni preliv z dijonsko gorčico. Dodamo sol in poper, premešamo in na koncu dodamo sesekljan peteršilj in koper.
Enolončnica s stročjim fižolom
Enolončnica s stročjim fižolom, zeleno papriko, svinjskim mesom, paradižnikom in krompirjem. Krepka enolončnica, ki jo postrežemo s kislo smetano in potresemo s sesekljanim peteršiljem. Recept TUKAJ!
Zelenjavna juha s stročjim fižolom
Okusna zelenjavna juha s stročjim fižolom. V enolončnico smo poleg stročjega fižola dodali še grah, korenje, ohrovt, por, špinačo in po želji še krompir. Juho zgostimo z rižem. Poglej RECEPT!
Vegetarijanska mineštra
Vegetarijanska mineštra s sezonsko zelenjavo, dodali smo seveda tudi stročji fižol. Recept TUKAJ!