airboarding Slovenija

Kaj je airboarding?

Spread the love

airboarding SlovenijaKaj je airboarding? Airboarding Slovenija! Nova zimska dejavnost, najnovejši trend v zimskih športih, ki je primeren tudi za  ne – smučarje Airboard je napihljiva rebrasta blazina z ročaji. “Airboarder” blazino upravlja z nagibom telesa na eno ali drugo stran in si pomaga z nogami. Smer spusta je z glavo naprej, vse do izteka strmine, pri tem pa je obvezna čelada in ščitniki za kolena.

Pionir tega adrenalinskega športa naj bi bil Švicar Joe Steiner, ki se je začel s to dejavnostjo ukvarjati v devetdesetih letih, pri nas pa se je airboarding pojavi že v začetku 90-ih let, ko je Dragan Čelofiga naredil prvo napihljivo blazino v obliki morskega skata.

Airboarding Slovenija

Skat je bil izvirna oblika sedaj imenovanega airboarda, ki je bil izdelan iz odpornega materiala – Hypelon, saj je moral ublažiti drsenje ob skalah in preko njih. Na izpostavljenih mestih je še dodatno ojačan z dodatno plastjo rafta.

Takrat so to adrenalinsko dejavnost poimenovali solorafting. Leta 1991 na Voglu in leta 1993 A. du. Midi-ja (3720 m) v Franciji je Janez Valant opravil prve spuste s skatom. Današnji airboardi so dosti bolj vodljivi in zanesljivi kot prvotni “skati”.

Adrenalinski šport, ki vam požene kri po žilah!

Airboarding je danes najbolj razvit v Švici, kjer imajo za njih pripravljene posebne proge in žičnice. Kjer pa ni urejenih prog za airboarding, so spusti dovoljeni tudi po smučišču, navadno ko se proge zaprejo za smučarje. Z blazino se lahko podamo tudi v bližnje hribe in se na varnih delih spustimo v dolino.

Hitrosti, ki se dosegajo z airboardom so lahko zelo visoke, za primer vzemimo svetovni rekord, ki znaša 141,79 km/h, dosežen pa je bil v Franciji. Za spust je zelo pomembna šola airboardinga, kjer se naučite osnovne lekcije upravljanja z airboardom – nagib, predčasno zaustavljanje, seznanjenje z opremo…

Za razliko od smučanja ali deskanja, airboarding ne zahteva veliko opreme in se ga tudi hitro priučimo, kot naprimer sankanje. Z novejšimi airboardi je zavijanje zelo enostavno, zato se ponekod že pojavljajo organizirane slalom tekme, boardercrossi in skoki v snežnih parkih.

.

AIRBOARDING SLOVENIJA – Smo EDINI v Sloveniji, ki se organizirano ukvarjamo s to športno dejavnostjo.

10 pravil in navodil za varen spust z airboardingom

  • Airboard je primeren samo za zavarovane proge, kakršne so na primer sankaške ali pa posebej za airboard namenjene proge.
  • Dobro obuvalo in zimi primerno oblačilo je nujno.
  • Čelada, očala, rokavice in kolenski ščitniki so zelo priporočljivi.
  • Zaradi nizkega položaja je vidni kot omejen, zato ovire pogosto zelo pozno opazimo.
  • Upoštevaj, da je uravnavanje smeri po poledeneli progi enako kot pri smučanju ali deskanju težavno ali kar nemogoče.

tečaj airboardinga

  • Bodi zmeren pri hitrosti. Po nezavarovanih mestih pelji previdno in na varnostni razdalji.
  • Nikoli se ne zaustavljaj na progi, tudi ne po padcu, misli na tiste, ki prihajajo za teboj.
  • Zaščiti s svojim airboardom padle osebe, če je nujno – kot z airbagom!
  • Neotesano vedenje ni dovoljeno. Brezpogojno je treba upoštevati FIS-pravila.
  • Obzirnost, previdnost, daljnovidnost. Veliko zabave!

Besedilo: Airboarding v Sloveniji