airboarding Slovenija

Kaj je airboarding?

airboarding SlovenijaKaj je airboarding? Airboarding Slovenija! Nova zimska dejavnost, najnovejši trend v zimskih športih, ki je primeren tudi za  ne – smučarje Airboard je napihljiva rebrasta blazina z ročaji. “Airboarder” blazino upravlja z nagibom telesa na eno ali drugo stran in si pomaga z nogami. Smer spusta je z glavo naprej, vse do izteka strmine, pri tem pa je obvezna čelada in ščitniki za kolena. Pionir tega adrenalinskega športa naj bi bil Švicar Joe Steiner, ki se je začel s to dejavnostjo ukvarjati v devetdesetih letih, pri nas pa se je airboarding pojavi že v začetku 90-ih let, ko je Dragan Čelofiga naredil prvo napihljivo blazino v obliki morskega skata.

.

Skat je bil izvirna oblika sedaj imenovanega airboarda, ki je bil izdelan iz odpornega materiala – Hypelon, saj je moral ublažiti drsenje ob skalah in preko njih. Na izpostavljenih mestih je še dodatno ojačan z dodatno plastjo rafta. Takrat so to adrenalinsko dejavnost poimenovali solorafting. Leta 1991 na Voglu in leta 1993 A. du. Midi-ja (3720 m) v Franciji je Janez Valant opravil prve spuste s skatom. Današnji airboardi so dosti bolj vodljivi in zanesljivi kot prvotni “skati”.

.

Airboarding Slovenija – adrenalinski šport, ki vam požene kri po žilah!

.

DSC04003Airboarding je danes najbolj razvit v Švici, kjer imajo za njih pripravljene posebne proge in žičnice. Kjer pa ni urejenih prog za airboarding, so spusti dovoljeni tudi po smučišču, navadno ko se proge zaprejo za smučarje. Hitrosti, ki se dosegajo z airboardom so lahko zelo visoke, za primer vzemimo svetovni rekord, ki znaša 141,79 km/h, dosežen pa je bil v Franciji. Za spust je zelo pomembna šola airboardinga, kjer se naučite osnovne lekcije upravljanja z airboardom – nagib, predčasno zaustavljanje, seznanjenje z opremo…Za razliko od smučanja ali deskanja, airboarding ne zahteva veliko opreme in se ga tudi hitro priučimo, kot naprimer sankanje. Z novejšimi airboardi je zavijanje zelo enostavno, zato se ponekod že pojavljajo organizirane slalom tekme, boardercrossi in skoki v snežnih parkih.

.

 

AIRBOARDING SLOVENIJA – Smo EDINI v Sloveniji, ki se organizirano ukvarjamo s to športno dejavnostjo.

.

10 pravil in navodil za varen spust z airboardingom:

.

  1. Airboard je primeren samo za zavarovane proge, kakršne so na primer sankaške ali pa posebej za airboard namenjene proge.
  2. Dobro obuvalo in zimi primerno oblačilo je nujno.
  3. Čelada, očala, rokavice in kolenski ščitniki so zelo priporočljivi.
  4. Zaradi nizkega položaja je vidni kot omejen, zato ovire pogosto zelo pozno opazimo.
  5. Upoštevaj, da je uravnavanje smeri po poledeneli progi enako kot pri smučanju ali deskanju težavno ali kar nemogoče.

.

 

tečaj airboardinga

.

  1. Bodi zmeren pri hitrosti. Po nezavarovanih mestih pelji previdno in na varnostni razdalji.
  2. Nikoli se ne zaustavljaj na progi, tudi ne po padcu, misli na tiste, ki prihajajo za teboj.
  3. Zaščiti s svojim airboardom padle osebe, če je nujno – kot z airbagom!
  4. Neotesano vedenje ni dovoljeno. Brezpogojno je treba upoštevati FIS-pravila.
  5. Obzirnost, previdnost, daljnovidnost. Veliko zabave!

.

 

.

Besedilo: Airboarding v Sloveniji