Kaj je airboarding?

Kaj je airboarding?
Airboarding – adrenalinski šport, ki vam požene kri po žilah!

Nova zimska dejavnost, najnovejši trend v zimskih športih, ki je primeren tudi za t.i. ne – smučarje

Airboard je napihljiva rebrasta blazina z ročaji. “Airboarder” blazino upravlja z nagibom telesa na eno ali drugo stran in si pomaga z nogami. Smer spusta je z glavo naprej, vse do izteka strmine, pri tem pa je obvezna čelada in ščitniki za kolena.

Pionir tega adrenalinskega športa naj bi bil Švicar Joe Steiner, ki se je začel s to dejavnostjo ukvarjati v devetdesetih letih, pri nas pa se je airboarding pojavi že v začetku 90-ih let, ko je Dragan Čelofiga naredil prvo napihljivo blazino v obliki morskega skata. Skat je bil izvirna oblika sedaj imenovanega airboarda, ki je bil izdelan iz odpornega materiala – Hypelon, saj je moral ublažiti drsenje ob skalah in preko njih. Na izpostavljenih mestih je še dodatno ojačan z dodatno plastjo rafta. Takrat so to adrenalinsko dejavnost poimenovali solorafting. Leta 1991 na Voglu in leta 1993 A. du. Midi-ja (3720 m) v Franciji je Janez Valant opravil prve spuste s skatom. Današnji airboardi so dosti bolj vodljivi in zanesljivi kot prvotni “skati”.

Airboarding je danes najbolj razvit v Švici, kjer imajo za njih pripravljene posebne proge in žičnice. Kjer pa ni urejenih prog za airboarding, so spusti dovoljeni tudi po smučišču, navadno ko se proge zaprejo za smučarje. Hitrosti, ki se dosegajo z airboardom so lahko zelo visoke, za primer vzemimo svetovni rekord, ki znaša 141,79 km/h, dosežen pa je bil v Franciji. Za spust je zelo pomembna šola airboardinga, kjer se naučite osnovne lekcije upravljanja z airboardom – nagib, predčasno zaustavlanje, seznanjenje z opremo itd..

Za razliko od smučanja ali deskanja, airboarding ne zahteva veliko opreme in je zelo hitro naučljiv, kot naprimer sankanje. Z novejšimi airboardi je zavijanje zelo enostavno, zato se ponekod že pojavljajo organizirane slalom tekme, boardercrossi in skoki v snežnih parkih.

Smo EDINI v Sloveniji, ki se organizirano ukvarjamo s to športno dejavnostjo.

10 pravil in navodil za varen spust z airboardingom:

  1. Airboard je primeren samo za zavarovane proge, kakršne so na primer sankaške ali pa posebej za airboard namenjene proge.
  2. Dobro obuvalo in zimi primerno oblačilo nujno.
  3. Čelada, očala, rokavice in kolenski ščitniki so zelo priporočljivi.
  4. Zaradi nizkega položaja je vidni kot omejen, zato ovire pogosto zelo pozno opazimo.
  5. Upoštevaj, da je uravnavanje smeri po poledeneli progi enako kot pri smučanju ali deskanju težavno ali kar nemogoče.
  6. Bodi zmeren pri hitrosti. Po nezavarovanih mestih pelji previdno in na varnostni razdalji.
  7. Nikoli se ne zaustavljaj na progi, tudi ne po padcu, misli na tiste, ki prihajajo za teboj.
  8. Zaščiti s svojim airboardom padle osebe, če je nujno – kot z airbagom!
  9. Neotesano vedenje ni dovoljeno. Brezpogojno je treba upoštevati FIS-pravila.
  10. Obzirnost, previdnost, daljnovidnost. Veliko zabave!

Airboarding – adrenalinalinski šport, ki vam požene kri po žilah!

Novo zimska dejavnost, najnovejši trend v zimskih športih, ki je primeren tudi za t.i. ne – smučarjeSpust z airboardom po reki Soči 8. 6. 2011             20. obletnica spusta s skatom – Vogel 1991

Airboard je napihljiva rebrasta blazina z ročaji. Airboarder blazino upravlja z nagibom telesa na eno ali drugo stran, pomaga pa si tudi z nogami. Smer spusta je z glavo naprej, vse do izteka strmine, pri tem pa je obvezna čelada in ščitniki za kolena.

airboard_2

Pionir tega adrenalinskega športa naj bi bil Švicar Joe Steiner, ki se je začel s to dejavnostjo ukvarjati v devetdesetih letih, pri nas pa se je ta vrsta športa pojavila že v začetku 90-ih let, ko je Dragan Čelofiga naredil prvo napihljivo blazino v obliki morskega skata. Skat je bil izvirna oblika sedaj imenovanega airboarda, ki je bil izdelan iz odpornega materiala – Hypelon, saj je moral ublažiti drsenje ob skalah in preko njih. Na izpostavljenih mestih pa je bil še dodatno ojačan z dodatno plastjo rafta. Takrat so to adrenalinsko dejavnost poimenovali solorafting. Leta 1991 na Voglu in leta 1993 A. du. Midi-ja (3720 m) v Franciji je Janez Valant opravil prve spuste s skatom. Današnji airboardi so dosti bolj vodljivi in zanesljivi kot prvotni “skati”.

aiboarding_1Airboarding je danes najbolj razvit v Švici, kjer imajo za njih pripravljene posebne proge in žičnice. Kjer pa nimajo urejenih prog za airboarding, so spusti dovoljeni tudi po smučišču, ko se proge zaprejo za smučarje. Hitrosti, ki se dosegajo z airboardom so lahko zelo visoke, za primer: svetovni rekord znaša 141,79 km/h dosežen v Franciji. Za spust je zelo pomembna šola airboardinga, kjer se naučite osnovne lekcije upravljanja z airboardom – nagib, predčasno zaustavlanje, seznanjenje z opremo ipd..

Za razliko od smučanja ali deskanja, airboarding ne zahteva veliko opreme in je zelo hitro naučljiv, kot naprimer sankanje. Z novejšimi airboardi je zavijanje zelo enostavno, zato se ponekod že pojavljajo organizirane slalom tekme, boardercrossi in skoki v snežnih parkih.

Smo EDINI v Sloveniji, ki se organizirano ukvarjamo s to športno dejavnostjo.

Na slovenskih smučiščih, žal še ne najdemo organiziranih prog, vendar pa pod vodstvom našega kluba, na VAŠO željo organiziramo “dodatno” ponudbo.

Video 1: Predstavitev airbordinga

Video 2: Nasveti in triki za začetnike airboardinga


Kanin 2011
Za več informacij nas kontaktirajte!