vegetarijanske jedi na žlico

Vegetarijanske jedi na žlico

Spread the love

Vegetarijanske jedi na žlico so pogosto na jedilnikih veganov in vegetarijancev, saj jih lahko pripravimo v enem loncu in tudi kakšen dan prej. Jedi na žlico so na splošno izredno priljubljene in tudi brez mesa imamo na voljo resnično veliko zanimivih receptov. Poleg klasičnih vegetarijanskih enolončnic in juh, so zanimive tudi zeliščne juhe in zdravilne enolončnice.

Zeliščne juhe so pogosto namenjene razstrupljanju in čiščenju telesa, zdravilne enolončnice pa si pripravimo kadar začutimo da nam primanjkuje energije. Zelenjavne enolončnice, posebej juhice s krompirjem in korenčkom, pripravljamo tudi za majhne otroke.

Vegetarijanske jedi na žlico

Pri pripravi vegetarijanskih jedi na žlico je osnova vedno zelenjava in začimbe. Vegetarijanci radi posegajo po svežih, lokalnih, sezonskih in ekološko pridelani zelenjavi. Včasih je svežo zelenjavo težko dobiti, posebej če živimo v mestu. Vendar, če smo se odločili za način prehranjevanja brez mesa, potem postane to tudi naš način in življenja, zato verjamem da se vegetarijanci pri iskanju kakovostne zelenjave še kako znajdejo.

Izredno okusne vegetarijanske jedi na žlico so poleg enolončnic tudi različne kremne juhe. Kremne juhe lahko pripravimo iz različne zelenjave: brokolijeva kremna juha, špinačna, korenčkova in še mnoge druge. Tukaj bom predstavila tudi zdravilne juhe in jedi na žlico, kjer imajo pogosto glavno besedo začimbe. 

Mehiška enolončnica s črnim fižolom in rižem

mehiška enolončnica

Mehiška enolončnica s črnim fižolom, rižem, čičeriko in začimbami, je okusna vegetarijanska jed na žlico. Kombinacija riža in fižola zagotavljata dovolj kakovostnih beljakovin, ki jih vegetarijancem pogosto primanjkuje.

Recept za enolončnico s črnim fižolom, rižem in čičeriko:

  • 1/2 skodelice rjavega riža
  • 1 žlica olivnega olja
  • 2 drobno sesekljana stroka česna
  • 1/2 drobno sesekljane rdeče čebule
  • 1/2 pekoče rumene paprike, brez semen in drobno sesekljano
  • 1 žlička mlete kumine
  • 1 žlička mlete rdeče paprike
  • 1 žlička posušenega origana
  • 2 skodelici kuhanega črnega fižola
  • 1, 5 skodelice kuhane čičerike
  • 1/2 skodelice sladke koruze
  • 1 pločevinka paradižnika
  • 1 skodelica čiste zelenjavne juhe
  • 1 žlička sladkorja
  • sol in poper
  • 1/4 skodelice svežega koriandra

Posebej v slani vodi skuhamo rjavi riž. V večji ponvi segrejemo olivno olje, dodamo sesekljano čebulo, drobno sesekljan česen in pekočo papriko. Premešamo in pražimo nekaj minut, da se zelenjava zmehča in postane malo rjava. 

Dodamo žličko mlete kumine, mleto papriko in origano. Premešamo in pražimo 30 sekund, da začimbe zadišijo. Dodamo kuhan črni fižol, čičeriko, koruzo in pasiran paradižnik. Premešamo in prilijemo čisto zelenjavno jušno osnovo, dodamo žličko sladkorja in sol.

Posebej skuhamo riž. Česen, čebulo in pekočo papriko drobno sesekljamo. Čičeriko in fižol skuhamo.

Premešamo in počasi kuhamo približno 10 minut, da postane enolončnica lepo gostljata. Jed po okusu še začinimo, mehiško enolončnico postrežemo s kuhanim rižem in potresemo s svežim koriandrom.  Izredno okusna vegetarijanska enolončnica, ki jo lahko ponudimo tudi na silvestrski večerji.

Vegetarijansko enolončnico s čičeriko in črnim fižolom postrežemo s kuhanim rižem in potresemo s koreandrom.

Enolončnica iz sezonske zelenjave

V enolončnico lahko poleg sestavin ki jih narekuje recept, dodamo tudi še kakšno drugo zelenjavo ali začimbe.

Za enolončnico iz sezonske zelenjave za osnovni recept potrebujemo naslednje sestavine:

  • 4 krompirje
  • 4 korenčke
  • 200 gramov fižola
  • 100 gramov testenin
  • 1 čebula
  • 3 žlice olivnega olja
  • timijan, bazilika, origano
  • mleta kumina, sol
  • 1 žlica pirine moke
  • 2 žlici kisle smetane

Čebulo drobno narežemo in jo prepražimo na olivnem olju. Dodamo žlico moke po svoji izbiri in napravimo prežganje. Prilijemo malo vode in dodamo na kocke narezano zelenjavo. Pomešamo in dodamo še vse začimbe, po okusu solimo.

Kuhamo približno 15 minut, nato dodamo testenine in kuhamo še 10 minut. Tik preden je jed kuhana, dodamo še dve žlici kisle smetane. 

Zdravilni porov pire 

Tudi vegetarijanci se morajo občasno držati kakšne diete, ki jim je predpisana zaradi zdravstvenih težav. Zdravilni porov pire je izvrstna dietna jed za ledvične bolnike. 

Recept za zdravilni porov pire:

  • 1 srednje velik por
  • skodelica mleka
  • 3 krompirje

Podzemni del pora in liste drobno narežemo in na hitro prekuhamo v mleku. Krompir olupimo in skuhamo, pripravimo dietni krompirjev pire, to pomeni brez vode in maščobe. V mleku prekuhan por zamešamo v krompirjev pire.

Ne dodamo niti soli, niti maščobe! 

Peteršiljeva juha 

Brez peteršilja si ne moremo predstavljati kuhanja, saj je najpogosteje uporabljena začimba v naši kuhinji.

Pomembno! Peteršiljeva juha je zdravilna, saj deluje diuretično, vendar naj poudarim, da je ledvični bolniki ne smejo jesti, niti ne smejo uživati peteršilja.

Zdravilno peteršiljevo juho si privoščimo občasno, posebej kadar želimo telo očistiti strupov in pri obolenju prebavil ali prebavnih težavah. 

Recept za zdravilno peteršiljevo juho:

  • 75 gramov peteršilja – listi in koren
  • 75 gramov pora
  • 10 gramov zelene – listi in koren
  • malo kumine in janeža

Koren peteršilja, zelene in por očistimo, operemo in narežemo na manjše kocke. Zelenjavo zalijemo s približno litrom vode in kuhamo pet minut, nato dodamo drobno sesekljane liste peteršilja in zelene. Nato juho začinimo z kumino in janežem, kuhamo še 5 minut.

Zdravilno peteršiljevo juho jemo pri obolenju prebavil, trikrat na dan majhno skodelico. 

Kumarična juha

Kumare so odlična jed, ki vsebuje veliko vode, minerale in vitamine, najbolj pomembna sta vitamina C in K, ter vitamine skupine B. 

Recept za kumarično juho s krompirjem:

  • 1 velika kumara
  • 2 krompirja
  • 2 stroka česna
  • kumina, sol, poper
  • peteršilj
  • kisla smetana
  • 1 dl navadnega tekočega jogurta

Kumaro olupimo, naribamo in posolimo. Krompir olupimo in narežemo na majhne kocke. Naribane kumare in na kocke narezan krompir prelijemo z litrom vode in začinimo s kumino, strtim česnom, poprom in soljo.

Zavremo in kuhamo približno 20 minut. Ko so vse sestavine kuhane, juho spasiramo z paličnim mešalnikom, ter dodamo žlico kisle smetane in žlico tekočega navadnega jogurta. Kumarično juho potresemo z nasekljanim peteršiljem in ponudimo s svežim kruhom.

Paradižnikova juha

Paradižnikova juha je krepčilna in zdravilna. Paradižnik vsebuje snov likopen, ki se najbolj sprosti ko paradižnik skuhamo. Paradižnikova juha nam ponudi tudi pomembne vitamine: vitamin A, C, E in K vitamin, seveda pa ne smemo zanemariti vsebnost antioksidantov.

Recept za paradižnikov juho:

  • 700 gramov paradižnika
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 1 žlička olivnega olja
  • sol, poper
  • origano, timijan, bazilika, majaron
  • 1 žlica kisle smetane

Paradižnik operemo pod vročo vodo, ga olupimo in zmečkamo. Čebulo in česen drobno nasekljamo in popražimo na segretem olivnem olju, toliko da posteklenita. Nato dodamo zmečkan paradižnik, začinimo z začimbami in dodamo malo soli in popra.

Kuhamo približno 20 minut, juho moramo ves čas mešati. Ko je paradižnik kuhan, juho zredčimo z malo vode, še malo pokuhamo in nato precedimo, da dobimo čisto paradižnikovo juho. Tik preden juho serviramo, dodamo še žlico kisle smetane.

Čisto paradižnikovo juho lahko uporabimo tudi kot hladen osvežilen napitek, ko se odpravimo na naporno hojo v hribe ali na enodnevni družinski izlet.

Cvetačna juha

Cvetača vsebuje mnoge koristne učinkovine, med njimi folate, vitamine A, B in vitamin C, ter žveplove spojine, ki jih pripisujejo moč da ubijajo rakave celice. 

Recept za cvetačno juho:

  • 400 gramov cvetače
  • 1 velik krompir
  • 30 gramov masla
  • 3 stroke česna
  • sol, poper, peteršilj
  • oljčno olje
  • bučno olje

Cvetačo operemo in jo razdelimo na socvetja. Krompir olupimo in ga drobno naribamo. V ponvi segrejmo maslo in dodamo sesekljan česen. Ko česen zadiši, dodamo polovico cvetačnih socvetk in nariban krompir. Vse skupaj prežimo 5 minut na srednjem ognju. Zalijemo s toliko vode, da sta krompir in cvetača prekrita.

Vse skupaj kuhamo še 20 minut. Nato cvetačo pretlačimo s paličnim mešalnikom, dodamo sol, poper in sesekljan peteršilj. Dodamo še približno 8 dl vode in ostalo cvetačo. Juho še enkrat zavremo in jo na majhnem ognju kuhamo še 20 minut. Preden juho serviramo, jo po vrhu pokapamo z olivnim in bučnim oljem. 

kremna cvetačna juha
Kremna cvetačna juha