zelenjavne enolončnice

Recepti za zelenjavne enolončnice

Spread the love
zelenjavne enolončnice
RECEPTI ZA NAJBOLJŠE ENOLONČNICE! TUKAJ!

Zelenjavne enolončnice lahko ponudimo kot samostojen obrok ali kot juho pri kosilu. Za pripravo zelenjavnih enolončnic uporabimo različno zelenjavo, okrepimo jih z testeninami, ter začinimo z zelišči in začimbami.

Zelenjavne enolončnice

Enolončnice lahko skuhamo v enem loncu, mnoge so še boljše, ko jih naslednji dan pogrejemo. Zelenjavne enolončnice ali mineštre, so seveda najbolj priljubljene pri vegetarijancih, vendar lahko mnoge pripravimo tudi z mesom.

V zelenjavne enolončnice pogosto poleg različne zelenjave dodamo tudi krompir, saj se odlično ujema z večino sezonske zelenjave. Za enolončnice, ki so posebej priljubljeno poletno kosilo, poznamo več imen. Najbolj priljubljeno ime za jedi, ki jih kuhamo v enem loncu, je mineštra. 

Mineštra

Mineštra je gosta, zelo močna zelenjavna juha, ki izhaja iz Italije. Klasična mineštra vsebuje zelenjavo; beluše, korenje, por, grah in krompir, vedno pa je prisoten ohrovt, stročji fižol ali cvetača. Mineštri daje močan okus čebula, česen, panceta in parmezan. Mineštre nikoli ne kuhamo v mesni juhi, pač pa vedno z zelenjavno jušno osnovo ali pa jo zalijemo z vročo vodo. Mineštro seveda lahko pripravimo tudi brez slanine, v Genovi dodajo jajčevce, gobe in pesto. 

Recept za mineštro:

  • 4 žlice olivnega olja
  • 1 žlica čebule
  • glavica ohrovta
  • 1/2 korenčka
  • 1/2 zelene
  • 1/4 l svežega graha
  • 1/2 cvetače
  • skodelica riža
  • sol
  • 2 žlici parmezana

Na olivnem olju rahlo zarumenimo drobno sesekljano čebulo, če delamo mineštro z mesom, ga narežemo na kose in ga dodamo k čebuli. Za mineštro brez mesa, pa k čebuli dodamo na rezance zrezan ohrovt, na liste zrezan korenček in zeleno.

Solimo, premešamo in pokrito počasi dušimo. Ko je zelenjava na pol kuhana, dodamo cvetačo in grah. Tik pred koncem kuhanja, dodamo riž in prilijemo vročo vodo ali zelenjavno jušno osnovo. Počasi kuhamo še toliko časa, da se riž zmehča, a še ostane cel. Mineštro ponudimo v ogretih krožnikih ali plitvih skledah, preden jo ponudimo, jo posujemo z naribanim parmezanom. 

Enolončnica s stročjim fižolom

  • 700 g stročjega fižola
  • 500 g svinjskega mesa
  • 2 zeleni papriki
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 4 sveži paradižniki
  • 1 krompir
  • 1/2 dl kisle smetane
  • 40 g olivnega olja

Na olivnem olju prepražimo zrezano čebulo, dodamo česen, na kocke narezano meso, očiščen in narezan stročji fižol. Prilijemo malo tople vode in počasi dušimo.

Enolončnico zgostimo z drobno naribanim surovim krompirjem. Pred serviranjem primešamo še pretlačen paradižnik, sesekljan peteršilj in kislo smetano. 

Obara iz stročjega fižola

  • 4 žlice olivnega olja
  • 1 čebula
  • 1 žlica pšenične moke
  • 1 žlica sojine moke
  • 2 stroka česna
  • rdeča mleta paprika
  • sol in poper
  • kisla smetana
  • peteršilj
  • limonin sok
  • 300 g stročjega fižola

Stročji fižol operemo, obrežemo in narežemo na koščke. Na olivnem olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo najprej pšenično moko in nato še sojino moko. Na hitro prepražimo in zarumenimo še sesekljan česen. Vse skupaj potresemo z mleto sladko papriko in zalijemo z mrzlo vodo.

Ko omaka dobro prevre, dodamo narezan stročji fižol. Preden enolončnico serviramo, jo potresemo s sesekljanim peteršiljem in vmešamo kislo smetano. 

Lečna enolončnica

  • 250 g leče
  • 500 g krompirja
  • 250 g prekajene slanine
  • sol in poper
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • peteršilj
  • 2 žlici kisa
  • lovorjev list

Lečo preberemo, operemo in namočimo. Naslednji dan jo skuhamo in ko je že napol kuhana, dodamo na kocke narezan krompir, sol, poper in sesekljan peteršilj.

Tik pred koncem kuhanja, dodamo še paradižnikovo mezgo in kis. 

Grahov paprikaš

  • 400 g graha
  • 2 l in pol vode ali zelenjavne jušne osnove
  • 320 g svinine
  • olivno olje
  • 200 g čebule
  • peteršilj
  • sol in poper
  • sladka rdeča paprika

Grah posebej skuhamo. Na olivnem olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo sol, rdečo papriko in na kocke narezano meso. Med praženjem dolivamo malo vode, dokler se vse sestavine ne zmehčajo.

Zmešamo meso in kuhan grah, malo prevremo in serviramo s kislim zeljem ali zeleno solato. 

Pretlačena fižolova juha

Fižol so v naše kraje prinesli iz Srednje Amerike, sprva so jo gojili kot okrasno rastlino. Poznamo veliko sort fižola, skoraj vse so priljubljena surovina v naših kuhinjah. Fižol je odličen tudi v stročju, najpogosteje uporabljamo suho zrnje, ki ga moramo pred kuhanjem namakati 12 ur. 

  • 400 g fižola
  • slan krop
  • 50 g olja
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 30 g moke
  • 1 lovorjev list
  • peteršilj
  • 100 g kruha
  • žlička masla

Fižol, ki smo ga prejšnji dan namočili, skuhamo in pretlačimo. Posebej napravimo svetlo prežganje iz olja, moke in čebule. Prežganje zalijemo, dodamo pretlačen fižol, paradižnikovo mezgo, lovorov list in strt česen.

Tik pred serviranjem stresemo v juhi na maslu opečen kruh in potresemo s sesekljanim peteršiljem. 

Enolončnica s čičeriko

Čičerika, Cicer arietinum, je priljubljena stročnica Sredozemlja. Zrna čičerike so po obliki podobna lešniku, so rumene barve, zato jo pogosto imenujejo tudi rumeni grah. Zrna čičerike uporabljamo sveža in posušena. Sveže nabrano čičeriko uporabljamo kot grah, suho čičeriko, pa uporabljamo kot fižol v zrnju. Suha zrna čičerike moramo pred kuhanjem namakati 12 ur, kuhana je v približno 1 uri. 

Recept za enolončnico s čičeriko:

  • 200 g suhega zrna čičerike
  • 200 g piščančjega mesa
  • 1 čebula
  • 1 korenček
  • 2 zeleni papriki
  • peteršilj
  • 1 vejica zelene
  • poper, sol
  • nariban sir
  • 1 žlica mletih orehov

V vodo damo namočeno čičeriko in na kocke narezano piščančje meso. Dodamo sesekljano čebulo, nariban korenček in na rezine narezano papriko. Pokrijemo in počasi kuhamo.

Nekaj minut pred serviranjem enolončnico začinimo; dodamo sesekljan peteršilj, zeleno, sol in poper, na koncu pa jed posujemo z naribanim sirom in z mletimi orehi. 

Mineštra z bobom

Bob, Vicia faba, prihaja iz Perzije in Tibeta. Za rast mu prija enakomerna vlažna toplota, zraste so 150 cm visoko. V Sloveniji je bil včasih bob zelo cenjena zelenjava in je rasel na vsakem vrtu. V prehrani uporabljamo dozorel bob, ko pa je še čisto mlad, lahko trgamo stročje. Pred uporabo moramo bob namakati najmanj 12 ur, kuhamo ga približno 1 uro in pol. 

Recept za mineštro z bobom:

  • 150 g suhega boba
  • 150 g testenin
  • 100 g čebule
  • 2 stroka česna
  • 40 g gomolja zelene
  • peteršilj
  • 20 g paradižnikove mezge
  • 50 g prekajene slanine
  • 20 g olja
  • sol in poper
  • 40 g naribanega sira

Sesekljano čebulo, slanino in naribano zeleno pražimo na olju. Dodamo strt česen in čez noč namočen bob. Zalijemo z vodo, solimo in kuhamo, da se bob zmehča. Ko je bob skoraj kuhan, dodamo testenine in mineštro skuhamo do konca.

Primešamo paradižnikovo mezgo, odstavimo z ognja in potresemo s peteršiljem in naribanim sirom.