Jedi na žlico s kislo repo
Jedi na žlico s kislo repo se posebej priležejo v zimskem času. Najbolj poznana jed s kislo repo je prav gotovo jota s kislo repo. Poleg jote, s kislo repo pripravljamo tudi znamenito bujto repo in razne druge jedi na žlico.
Okusna zelenjava, ki ima tudi pozitivne učinke na naše zdravje. Krepi imunski sistem, pomaga pri razstrupljanju telesa in nam pomaga ohraniti lepo in zdravo kožo.
Jedi na žlico s kislo repo
Tako sveža repa, kot kisla repa, sta zelenjavi z nizko kalorično vrednostjo, a z veliko koristnimi učinkovinami. Repa vsebuje veliko vitamina C in mnoge druge antioksidante, ki telo varujejo pred okužbami.
Poleg vseh teh koristnih lastnosti, repa deluje protivirusno in protibakterijsko. Pri vseh teh odličnih lastnostih, se vprašamo, zakaj je ne uvrstimo pogosteje na vsakodnevni jedilnik.
Kako kisamo repo?
Katera repa je primerna za kisanje? Za kisanje najpogosteje uporabimo strniščno repo. Repo olupimo in jo narežemo na debele liste in jih posujemo s soljo. Nasoljeno repo potlačimo v kadi za kisanje in ko jo prekrije voda, jo obtežimo.
Za kisanje repe dodamo 1 do 2% soli glede na količino, po okusu dodamo še lovor, poper, kumino ali janež. Vse skupaj dobro pretlačimo in pustimo kisati približno 1 mesec.
Jota s kislo repo
Jota s kislo repo je odlična enolončnica, recepti za originalno joto prihajajo s Primorske.
- 1/2 kg prekajenega svinjskega mesa
- 1/2 kg kisle repe
- 1/2 kg krompirja
- 35 dag fižola
- 1 žlica svinjske masti
- 10 dag čebule
- 2 stroka česna
- poper in sol
Prekajeno svinjsko meso damo kuhat skupaj s kislo repo, nalijemo samo toliko vode, da sta meso in repa pokrita. Fižol prejšnji dan namočimo in ga naslednji dan skuhamo v isti vodi, v kateri smo ga namakali. Krompir olupimo, operemo, narežemo na kocke in prav tako posebej skuhamo.
Ko je krompir kuhan, mu odlijemo vodo, ga zmečkamo in stresemo k repi in prekajenemu mesu. nato stresemo k repi še kuhan fižol s fižolovko vred.
Čebulo olupimo in narežemo na dolge rezance, ki so podobni kot naribana kisla repa. V ponvi segrejemo svinjsko mast in na njej popražimo na rezance narezano čebulo in jo dodamo v jed.
Na koncu dodamo še strt česen, sol in poper. Jote ni potrebno posebej zgoščevati, če pa vseeno želimo, potem zmešamo moko in smetano ter z mešanico še dodatno zgostimo jed. Ko je prekajeno meso kuhano, ga vzamemo iz jote, narežemo na koščke in stresemo nazaj.
Meso lahko narežemo tudi na rezine in ga ponudimo k vsaki porciji jedi posebej. Pripravimo lahko tudi vegetarijansko joto, skuhamo jo brez prekajenega mesa, namesto svinjske masti uporabimo olivno olje.
Bujta repa
Bujta repa je prekmurska narodna jed, ki so jo v starih časih tradicionalno pripravljali pri kolinah.
- 1 kg sveže svinjske glave s kostmi
- 40 dag svežega svinjskega mesa; pleče
- 1 kg kisle repe
- 1 dl prosene kaše
- 2 sesekljani čebuli
- 1 žlica moke
- 2 žlici svinjske masti
- 1 dl kisle smetane
- 1 žlička rdeče paprike
- sol
- voda
Najprej damo posebej kuhat kos svinjske glave, sveže svinjsko meso in kislo repo. Prilijemo samo toliko vode, da so meso in kisla repa pokriti. Ko je kisla repa na pol kuhana, dodamo oprano proseno kašo, solimo in kuhamo še toliko časa. da se vse sestavine zmehčajo.
Če smo dodali mlado meso, potem bo prej kuhano kot repa, zato ga takoj ko je mehko vzamemo iz lonca, repo pa kuhamo naprej. Medtem ko se repa in meso kuhata, na svinjski masti zarumenimo drobno sesekljano čebulo in moko.
Dodamo še žličko sladke paprike in takoj zalijemo z vodo in pustimo, da malo prevre. Prežganje zlijemo k repi in jo tako tudi zgostimo. Če bujte repe ne želimo zgostiti s prežganjem, umešamo kislo smetano z moko in jo zgostimo s podmetom.
Zimska enolončnica s kislo repo
Recept za zimsko enolončnico s kislo repo prihaja iz manjše vasi na Gorenjskem, recept se je ohranil skozi stoletja. Podobno jed pripravljajo tudi drugje po Sloveniji.
- 1 kg kisle repe
- 40 dag fižola
- 50 dag krompirja
- 15 dag ocvirkov z mastjo ali prekajene zaseke
- sol in poper
Fižol čez noč namočimo in ga naslednji dan skuhamo v isti vodi v kateri smo ga namakali. Tik preden je fižol kuhan, ga solimo.
Kislo repo skuhamo posebej. Ko sta fižol in repa kuhana, ju skupaj stresemo v večji lonec. Posebej tudi skuhamo krompir, ki ga narežemo na kocke. Ko je krompir kuhan, ga odcedimo, še vročega zmečkamo in z njim zgostimo enolončnico.
Jed obogatimo s praženo čebulo in kislo smetano. Ko je enolončnica kuhana, jo stresemo v večjo glineno posodo in jo zabelimo z razgretimi ocvirki ali prekajeno zaseko.
Enolončnico lahko postrežemo tudi pri Božični večerji, saj bo kisla repa ublažila težave s črevesjem, ki jih povzročajo božične sladice in orehova potica.
Burkaša – kisla repa s kašo
Burkaša je stara tradicionalna slovenska jed, ki prihaja iz Gorenjske.
- 1 kg kisle repe
- 30 dag prosene kaše
- 1 1/2 l vode
- 10 dag ocvirkov
- sol
Na kislo repo nalijemo vodo in jo damo kuhat. Ko je kisla repa na pol kuhana, dodamo oprano proseno kašo. Solimo in kuhamo toliko časa, da se kaša razkuha. Jed naj bo gosta, če pa je vseeno potrebno, jo razredčimo z malo vode in vse skupaj še enkrat prevremo.
Jed zabelimo z razgretimi ocvirki ali zaseko. Burkašo izboljšamo, če zraven kisle repe kuhamo kos svežega ali prekajenega mesa.