Vegetarijanski recepti za kosilo

Vegetarijanski recepti za kosilo

Vegetarijanski recepti za kosilo so lahko preprosti, a vseeno okusni! Končno so tudi vegetarijanci enakopravni, saj se je družba navadila, da je to način življenja in ne samo modna muha. Vegetarijanska prehrana je pogosto pod drobnogledom, čeprav so z raziskavami dokazali, da uravnotežena vegetarijanska hrana me povzroča pomanjkanja potrebnih hranil, kot so na primer beljakovine.

Vegetarijanski recepti za kosilo
PALAČINKE Z BAZILIKO IN PARADIŽNIKOM ČEŠNJEVCEM! POGLEJ VEČ VEGETARIJANSKIH RECEPTOV!

Najbolj pester izbor vegetarijanske hrane prav gotovo ponujata azijska in sredozemska kuhinja. Po teh receptih lahko pripravimo izredno okusne jedi, s katerimi bomo zadovoljili vse potrebe po hranilih.

Vegetarijanski recepti za kosilo

Preproste vegetarijanske jedi vsebujejo veliko zelenjave. Če smo zaprisežen vegetarijanec, potem moramo imeti vedno na zalogi veliko sveže zelenjave. Pri izbiri zelenjave pazimo na kakovost, pazimo pa tudi na to, kako zelenjavo skladiščimo. Med dolgim shranjevanjem se koristne učinkovine v zelenjavi porazgubijo, zato je najbolje, da zelenjavo kupujemo sproti ali pa jo gojimo na svojem zelenjavnem vrtu. 

Dlje časa lahko skladiščimo nekaj zelenjave, potrebujemo hladen in zračen prostor. Najbolje se obdrži krompir, ki ga lahko hranimo tudi do več mesecev. Pri krompirju bodimo pozorni da ga hranimo v temi, saj drugače na njem nastanejo zelene lise v katerih se nahaja strupena učinkovina solanin. Dlje časa lahko hranimo tudi buče, zimske buče in buče hokaido se obdržijo do 6 mesecev.

Na zalogi moramo vedno imeti tudi česen in čebulo. Hranimo jih v suhem in hladnem prostoru, vendar ne v hladilniku. česen in čebulo shranjujemo posebej od krompirja, saj lahko ta zaradi vlage prične gniti.

Vegetarijanske palačinke z baziliko

Za okusne vegetarijanske palačinke z baziliko in sočnim paradižnikom češnjevcem bomo potrebovali za pripravo 35 minut. Sestavine so za 4 osebe, vsaka porcija vsebuje 450 kcal.

Potrebujemo naslednje sestavine:

 • 4 žlice masla
 • 3 jajca
 • 250 ml mleka
 • 100 gramov moke
 • malo soli
 • 1 šopek sveže bazilike
 • 400 gramov paradižnika češnjevca
 • 4 žlice olivnega olja
 • 100 gramov naribanega parmezana
 • olje za peko palačink

Najprej pripravimo maso za palačinke. Razžvrkljamo jajca in mleko, dodamo moko in pol žličke soli. Dobro premešamo in počasi dodajamo mleko, mešamo toliko časa, da dobimo gladko, nekoliko tekočo maso. Svežo baziliko operemo, nekoliko osušimo in potrgamo listke. Polovico listov bazilike dodamo v maso in jih dobro zmeljemo s paličnim mešalnikom.

V ponvi segrejemo malo olivnega olja in vlijemo zajemalko mase. Palačinko pečemo približno 5 minut, da lepo porjavi, vmes jo enkrat obrnemo. Spečemo vse palačinke, hranimo jih na toplem, najbolje v pečici, ki jo segrejmo na 80 stopinj C.

Paradižnike češnjevec operemo in prerežemo na polovičke. Segrejmo malo olivnega olja in na njem popečemo polovičke paradižnika. Ko so malo popečeni, jih solimo in popramo. Listke bazilike ki so nam ostali po dolgem narežemo in jih skupaj s paradižniki nadevamo v palačinke. Še tople palačinke potresemo z naribanim parmezanom in takoj ponudimo. Za idealno vegetarijansko kosilo, s palačinkami ponudimo še lahko zelenjavno juho. 

Vegetarijanska juha iz vodne kreše

Vodna kreša je zelenjava, ki raste na mokrih tleh in ima poleg prehranske vrednosti tudi zeliščarsko vrednost. V vodni kreši so velike količine vitamina C, vsebuje tudi železo in kalcij. V vegetarijanski prehrani je vodna kreša pogosto prisotna, saj je okusna in zagotavlja mnoge potrebne vitamine in minerale. 

Juha iz voden kreše:

 • 2 šopka veže vodne kreše
 • 3 žlice masla
 • 2 čebuli
 • 250 gramov krompirja
 • 1 liter in pol zelenjavne jušne osnove
 • sol, poper, muškatni orešček
 • lonček kisle smetane

Vodni kreši najprej odstranimo listek in stebelca drobno sesekljamo. Lističe hranimo za kasneje. V večjo ponvi segrejemo maslo in na njem popražimo drobno sesekljano čebulo, pazimo da ne porjavi. Dodamo grobo nasekljan krompir, dobro premešamo in nato dodamo še sesekljana stebelca vodne kreše. Zalijemo z zelenjavno jušno osnovo, pokrijemo in kuhamo približno 20 minut.

Ko je krompir  skuhan, dodamo v juho še listke vodne kreše in jo še enkrat zavremo. Nato juho odstavimo in jo pretlačimo z paličnim mešalnikom. Pretlačeno juho ponovno segrejemo, dodamo sol, poper in malo muškatnega oreščka. Juho postrežemo v ogretih krožnikih, tik preden postrežemo, dodamo še eno žlico kisle smetane. 

Vegetarijanski recepti za kosilo, juha iz vodne kreše: