Vegetarijanski recepti za kosilo

Vegetarijanski recepti za kosilo – 10 TOP receptov za vegetarijance

Spread the love

Vegetarijanski recepti za kosilo so lahko preprosti, a vseeno okusni! Končno so tudi vegetarijanci enakopravni, saj se je družba navadila, da je to način življenja in ne samo modna muha. Vegetarijanska prehrana je pogosto pod drobnogledom, čeprav so z raziskavami dokazali, da uravnotežena vegetarijanska hrana me povzroča pomanjkanja potrebnih hranil, kot so na primer beljakovine.

Vegetarijanski recepti za kosilo
PALAČINKE Z BAZILIKO IN PARADIŽNIKOM ČEŠNJEVCEM! POGLEJ VEČ VEGETARIJANSKIH RECEPTOV!

Najbolj pester izbor vegetarijanske hrane prav gotovo ponujata azijska in sredozemska kuhinja. Po teh receptih lahko pripravimo izredno okusne jedi, s katerimi bomo zadovoljili vse potrebe po hranilih. Prehrana z veliko zelenjave, je pogosta tudi pri pripravi jedilnika za hujšanje. 

Vegetarijanski recepti za kosilo

Preproste vegetarijanske jedi vsebujejo veliko zelenjave. Če smo zaprisežen vegetarijanec, potem moramo imeti vedno na zalogi veliko sveže zelenjave. Pri izbiri zelenjave pazimo na kakovost, pazimo pa tudi na to, kako zelenjavo skladiščimo. Med dolgim shranjevanjem se koristne učinkovine v zelenjavi porazgubijo, zato je najbolje, da zelenjavo kupujemo sproti ali pa jo gojimo na svojem zelenjavnem vrtu. 

Dlje časa lahko skladiščimo nekaj zelenjave, potrebujemo hladen in zračen prostor. Najbolje se obdrži krompir, ki ga lahko hranimo tudi do več mesecev. Pri krompirju bodimo pozorni da ga hranimo v temi, saj drugače na njem nastanejo zelene lise v katerih se nahaja strupena učinkovina solanin. Dlje časa lahko hranimo tudi buče, zimske buče in buče hokaido se obdržijo do 6 mesecev.

Na zalogi moramo vedno imeti tudi česen in čebulo. Hranimo jih v suhem in hladnem prostoru, vendar ne v hladilniku. česen in čebulo shranjujemo posebej od krompirja, saj lahko ta zaradi vlage prične gniti.

Vegetarijanske palačinke z baziliko

Za okusne vegetarijanske palačinke z baziliko in sočnim paradižnikom češnjevcem bomo potrebovali za pripravo 35 minut. Sestavine so za 4 osebe, vsaka porcija vsebuje 450 kcal.

Palačink se bodo razveselili tudi otroci! 

Potrebujemo naslednje sestavine:

  • 4 žlice masla
  • 3 jajca
  • 250 ml mleka
  • 100 gramov moke
  • malo soli
  • 1 šopek sveže bazilike
  • 400 gramov paradižnika češnjevca
  • 4 žlice olivnega olja
  • 100 gramov naribanega parmezana
  • olje za peko palačink

Najprej pripravimo maso za palačinke. Razžvrkljamo jajca in mleko, dodamo moko in pol žličke soli. Dobro premešamo in počasi dodajamo mleko, mešamo toliko časa, da dobimo gladko, nekoliko tekočo maso. Svežo baziliko operemo, nekoliko osušimo in potrgamo listke. Polovico listov bazilike dodamo v maso in jih dobro zmeljemo s paličnim mešalnikom.

V ponvi segrejemo malo olivnega olja in vlijemo zajemalko mase. Palačinko pečemo približno 5 minut, da lepo porjavi, vmes jo enkrat obrnemo. Spečemo vse palačinke, hranimo jih na toplem, najbolje v pečici, ki jo segrejmo na 80 stopinj C.

Paradižnike češnjevec operemo in prerežemo na polovičke. Segrejmo malo olivnega olja in na njem popečemo polovičke paradižnika. Ko so malo popečeni, jih solimo in popramo. Listke bazilike ki so nam ostali po dolgem narežemo in jih skupaj s paradižniki nadevamo v palačinke. Še tople palačinke potresemo z naribanim parmezanom in takoj ponudimo. Za idealno vegetarijansko kosilo, s palačinkami ponudimo še lahko zelenjavno juho. 

Vegetarijanska juha iz vodne kreše

Vodna kreša je zelenjava, ki raste na mokrih tleh in ima poleg prehranske vrednosti tudi zeliščarsko vrednost. V vodni kreši so velike količine vitamina C, vsebuje tudi železo in kalcij. V vegetarijanski prehrani je vodna kreša pogosto prisotna, saj je okusna in zagotavlja mnoge potrebne vitamine in minerale. 

Juha iz vodne kreše:

  • 2 šopka veže vodne kreše
  • 3 žlice masla
  • 2 čebuli
  • 250 gramov krompirja
  • 1 liter in pol zelenjavne jušne osnove
  • sol, poper, muškatni orešček
  • lonček kisle smetane

Vodni kreši najprej odstranimo listek in stebelca drobno sesekljamo. Lističe hranimo za kasneje. V večjo ponvi segrejemo maslo in na njem popražimo drobno sesekljano čebulo, pazimo da ne porjavi. Dodamo grobo nasekljan krompir, dobro premešamo in nato dodamo še sesekljana stebelca vodne kreše. Zalijemo z zelenjavno jušno osnovo, pokrijemo in kuhamo približno 20 minut.

Ko je krompir  skuhan, dodamo v juho še listke vodne kreše in jo še enkrat zavremo. Nato juho odstavimo in jo pretlačimo z paličnim mešalnikom. Pretlačeno juho ponovno segrejemo, dodamo sol, poper in malo muškatnega oreščka. Juho postrežemo v ogretih krožnikih, tik preden postrežemo, dodamo še eno žlico kisle smetane. Poleg juhe lahko postrežemo sveže pečen vegetarijanski kruh! 

Polnjena buča z kuskusom in jurčki

Buče in jurčki so vsekakor jesenska jed! Bučke in buče so zanimive za polnjenje, saj jih lahko pripravimo na mnogo različnih načinov. Tukaj bomo bučo napolnili s kuskusom in svežimi jurčki.

Polnjene buče:

  • 250 gramov kuskusa
  • 150 ml zelenjavne čiste juhe
  • manjše jedilne buče
  • sol in črni poper
  • maslo za pekač
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 drobno sesekljana čebula
  • 130 gramov narezanih jurčkov
  • 1 drobno narezana šalotka
  • limonina lupinica in sok 1/2 limone
  • 4 žlice jogurta
  • 1 žlica sveže sesekljane mete
  • 12 sesekljanih izkoščičenih oliv
  • sesekljan peteršilj

Kuskus stresemo v posodo in ga prelijemo z čisto juho in pustimo stati 10 minut. Nato kuskus precedimo, pokrijemo in ga 10 minut kuhamo v sopari nad posodo z vrelo vodo.

V kozici segrejemo olje in dodamo šalotko, ter jo nekaj minut pražimo, da se zmeča. Dodamo narezane jurčke, limonino lupino in limonin sok, sol in poper. Dušimo nekaj minut, da se gobe zmehčajo.

Gobe malo pretlačimo in primešamo kuskus. Dodamo še čebulo, jogurt, meto, olive, sol in poper. Z mešanico napolnimo izdolbene jedilne buče, pokrijemo jih s folijo in pečemo 25 minut pri 190 stopinjah C. Pečene buče okrasimo s sesekljanim peteršiljem.

Velikonočna vegetarijanska sladica

Za Veliko noč pripravimo veliko okusnih jedi, a pogosto pozabimo na naše bližnje, ki so vegani ali vegetarijanci. Sladica z jabolki in vloženimi marelicami je odlična velikonočna sladica, ki bo navdušila celo družino.

Recept za velikonočno vegansko sladico:

  • vegansko listnato testo
  • 3 olupljena in naribana jabolka
  • vložene marelice
  • sojin kokosov jogurt
  • kokosovo olje
  • cimet

Pripravimo pladenj za peko mufinov in ga namažemo s kokosovim oljem. Listnato testo narežemo na kvadrate in jih položimo v pekač, testo lahko tudi razvaljamo, tako bo imela sladica več polnila in manj testa. Na vsak kos narezanega testa položimo nekaj naribanih jabolk in posujemo s cimetom.

Tako nadevano testo pokrijemo z drugim narezanim kvadratom testa. Pečico ogrejemo na 180 stopinj C in pečemo 25 minut. Ko je listnato testo z jabolki pečeno, ga ohladimo in pripravimo nadev iz marelic, ki bo dal sladici videz, kot da smo jo naredili z jajci.

Vložene marelice obrežemo v krog, da dobijo videz rumenjaka, preostale marelice narežemo na koščke. Pripravimo sojin jogurt. Na ohlajeno testo damo nekaj narezanih marelic, če je testo napihnjeno ga malo potlačimo. Na narezane marelice prelijemo jogurt, na vrh damo obrezano marelico in sladica dobi izgled, kot da je na vrh rumenjak.

Vegetarijanska mineštra

Okusna vegetarijanska mineštra, ki jo bomo pripravili iz zelenjave z nizko vsebnostjo maščob. Dodali bomo vso zelenjavo, ki spada v pravo italijansko mineštro, vključno s paradižnikom, stročjim fižolom, korenčkom, bučkami in zeleno. Mineštro lahko ponudimo kot predjed ali kot samostojno kosilo, ponudimo jo samo s kosom kruha.

Recept za vegetarijansko mineštro:

  • 4 lončki zelenjavne jušne osnove
  • 4 lončki narezanih paradižnikov
  • 1 žlica sesekljane sveže bazilike
  • 1/2 čajne žličke posušenega origana
  • 2 korenčka
  • 2 stebli zelene
  • 1 mala čebula
  • 3 bučke
  • 1 lonček stročjega fižola
  • 3 stroki česna
  • 1 lovorov list
  • sol in poper
  • 1 lonček in pol drobnih testenin

V večji lonec pristavimo zelenjavno jušno osnovo. Dodamo na kocke narezan paradižnik, ostrgan in sesekljan korenček, sesekljane bučke, ter drobno sesekljano čebulo in zeleno. Premešamo in dodamo še narezan stročji fižol, strt česen, lovorov list, sesekljano svežo baziliko in posušen origano.

Juho zavremo, zmanjšamo ogenj in počasi kuhamo najmanj 45 minut, da se zelenjava popolnoma skuha. Ko je zelenjava kuhana, jed solimo in popramo, ter dodamo testenine. Počasi kuhamo še 10 minut, da se testenine skuhajo.

Preden juho postrežemo, odstranimo lovorov list. 

Poletna enolončnica iz pečice

Gratiniran sladki krompir z zelenjavo

Krompirjeva musaka in zelena solata

Kremna juha iz sladkega krompirja

 

 

Viri: Vegetarijanski recepti za kosilo

  • Idealna dieta; juha iz vodne kreše
  • Recept za vegetarijansko mineštro; thespruceats.com