preproste jedi iz krompirja

Preproste jedi iz krompirja

preproste jedi iz krompirja
PREPROSTE JEDI IZ KROMPIRJA! RECEPTI ZA VEGETARIJANCE! KLIKNI TU!

Preproste jedi iz krompirja so primerne za pripravo okusnih jedi. Iz krompirja lahko pripravimo predjedi, priloge in glavne jedi. Krompir je pogosto na jedilnikih vegetarijancev, pogosto pa ga vključujemo tudi v pripravo otroških jedi. Receptov s krompirjem je nešteto, najbolj zdrav obrok je iz celega skuhanega krompirja, saj tako obdržimo največ koristnih učinkovin ki jih vsebuje. Krompir lahko kombiniramo z zelenjavo in tudi z mnogimi zelišči. 

Preproste jedi iz krompirja

Najbolj preproste jedi iz krompirja so pire krompir, pečen krompir in kuhan krompir. Seveda pa lahko iz krompirja pripravimo mnoge slastne jedi, za katere ne potrebujemo veliko časa in sestavin. Krompir je tudi med prvimi živili, ki jih pripravimo za otroški obrok. To so običajno kašice in juhice, ki jim dodamo krompir in pogosto tudi banano ali jabolka. Najpogosteje pa je krompir prisoten v vegetarijanskih receptih, saj se odlično ujema z mnogimi zelišči, začimbami in ostalo zelenjavo. 

Pire krompir z zelišči

Pire krompir pogosto pripravljamo in mogoče postane občasno malo dolgočasen. Če smo iz prehrane izločili meso, moramo za pripravo obrokov vključiti še več domišljije. Pire krompir je izredno okusen, če mu dodamo zelišča in malo skute. 

Sestavine za pire krompir z zelišči in skuto:

  • 800 gramov krompirja
  • 50 gramov masla
  • 5 žlic kisle smetane
  • 50 gramov pretlačene posnete skute
  • malo naribane limonine lupinice
  • drobno narezan svež drobnjak
  • drobno sesekljan peteršilj, rožmarin in listek žajblja
  • dve glavici mlade čebule
  • sol

Krompir operemo, olupimo in narežemo na kocke. Skuhamo ga v slanem kropu in ko je mehak, ga odcedimo in še vročega pretlačimo. Pretlačenemu krompirju dodamo maslo, pretlačeno skuto, kislo smetano in drobno sesekljana zelišča. Vse sestavine dobro premešamo in po okusu solimo. Mlado čebulo narežemo na trakove in jo posujemo po krompirju tik preden ga postrežemo. 

Krompirjevi zrezki

Za pripravo krompirjevih zrezkov potrebujemo naslednje sestavine:

  • 1 kg krompirja
  • skodelico mleka
  • 3 žlice ostre moke
  • 1 žlica drobtin
  • 4 stroke česna
  • drobno sesekljan svež peteršilj in majaron
  • sol in poper
  • olje za cvrtje

Krompir olupimo, operemo in ga drobno naribamo. Prelijemo za z vrelim mlekom in premešamo. Nato dodamo 1 žlico drobtin, 3 žlice ostre moke, strte stroke česna, ter zelišča. Namesto svežega peteršilja lahko dodamo suh peteršilj, prav tako lahko namesto svežega majarona dodamo posušenega.

Vse sestavine dobro premešamo in nato z žlico zajemamo maso in jo polagamo v vroče olje. Ko damo maso v olje, jo z žlico nekoliko pritisnemo, da dobimo obliko zrezka. Krompirjeve zrezke popečemo najprej z ene strani in nato še z druge. Ko zrezke poberemo iz olja, jih odlagamo na papirnate brisačke, ki bodo vpile odvečno maščobo. 

Krompir s sirom

Poleg zelenjave, se krompir tudi odlično ujema z različnimi vrstami sira. Za preprosto jed in krompirja z parmezanom, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 6 krompirjev (približno pol kilograma)
  • 1/2 kilograma parmezana
  • četrt litra mleka
  • sol 
  • maslo

Krompir olupimo, operemo in narežemo na tanke rezine. Parmezan nadrobimo. Pripravimo namaščen pekač, lahko ga tudi obložimo s peki papirjem. Najprej v pekač položimo plast narezanega krompirja in nato plast parmezana, malo posolimo in spet naložimo plast krompirja in nato plast sira.

Ponavljamo toliko časa, da porabimo ves krompir in sir. Nato zloženko zalijemo z mlekom in pečemo 45 minut pri 180 stopinjah C. Parmezan lahko nadomestimo s kakšnim drugim sirom, lahko pa dodamo tudi panir. 

Zelenjavni narastek s krompirjem

Za zelenjavni narastek si bomo morali vzeti nekoliko več časa, a rezultat bo izredno okusna zelenjavna jed, ki se je bodo razveselili tudi vegetarijanci. Če imamo možnost uporabimo zelenjavo s svojega vrta, posebej v poletnem času, ko je vsega v izobilju. 

Sestavine za zelenjavni narastek:

  • 2 velika krompirja
  • 1 cvetača
  • 1 brokoli
  • 1 janežev gomolj
  • 80 gramov stročjega fižola
  • 25 gramov masla
  • 30 gramov moke
  • 2 lončka zelenjavne jušne osnove
  • 1 kozarec belega vina
  • 1 kozarec mleka
  • 2 žlici svežega žajblja
  • 180 gramov rjavih šampinjonov

Sestavine za krompirjevo skorjo:

  • 900 gramov krompirja
  • 25 gramov masla
  • 4 žlice navadnega jogurta
  • 80 gramov parmezana
  • 1 žlička janeževih semen
  • sol in poper

Najprej operemo dva krompirja in ju narežemo na kocke. Prilijmo vrelo vodo in dodamo cvetačo in brokoli, ki ju razdelimo na brstiče, janež in stročji fižol. V večji ponvi segrejemo maslo, dodamo moko in pražimo približno 1 minuto. Dodamo zelenjavno jušno osnovo, vino in mleko. Vse sestavine zavremo. Mešamo toliko časa, da se dobimo gosto tekočino. Nato dodamo kuhano zelenjavo, sveže nasekljan žajbelj in šampinjone narezane na četrtinke. 

900 gramov krompirja operemo, olupimo in narežemo na kocke. Kuhamo 15 minut in nato odlijemo vodo. Še vročemu krompirju dodamo maslo, jogurt in polovico naribanega parmezana. Vse sestavine zmečkamo v pire in vanj vmešamo janeževa semena in začinimo s soljo ter poprom. 

Pripravimo pekač in ga namastimo. Najprej damo v pekač vso zelenjavo in jo nato popolnoma prekrijemo s krompirjevim pirejem. Potresemo s preostalim naribanim parmezanom. Pečemo približno 40 minut pri temperaturi 190 stopinj C, krompirjeva skorjica mora postati zlato rjava. 

Polnjen krompir

Polnjen krompir pečen v pečici je resnično poslastica! Potrebujemo naslednje sestavine:

  • 1 kilogram krompirja
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 žlička grobe morske soli
  • 120 gramov masla
  • 1 čebula
  • sol in poper
  • 150 gramov sira gavda
  • bučke ali paprika, malo koruze

Krompir operemo in ga oščetkamo. Nato ga pokapljamo z oljem, posolimo in ga eno uro pečemo v pečici pri 190 stopinjah C. Ko dobi krompir hrustljavo lupina, v notranjosti pa je še mehak, ga vzamemo iz pečice.

V ponvi raztopimo žlico masla in na njem pet minut dušimo drobno sesekljano čebulo. Ko postane čebula mehka in zlato rjava, jo odstavimo z ognja. Ko je krompir pečen, ga vzamemo iz pečice in ga prerežemo na pol. Iz vsake polovice izdolbemo meso in ga damo v veliko skledo, lupino prihranimo.

Meso krompirja ki smo ga izdolbli, zmečkamo in mu dodamo dušeno čebulo in preostalo maslo. Dodamo sol, poper in po želji še malo koruze, bučk ali drobno narezano papriko. Vse skupaj dobro premešamo in z maso napolnimo pečene krompirjeve lupine. Preden damo polnjen krompir v pečico, ga potresemo s sirom. 

Polnjene krompirje pečemo 10 minut pri 200 stopinjah C, toliko časa, da sir zlato porjavi. Preden postrežemo, potresemo z drobno sesekljanim drobnjakom.