pica

Pica – recepti za najboljše domače pizze

Spread the love
pica
NAJBOLJŠI RECEPTI ZA PIZZE! POGLEJ IDEJE ZA KOSILO!

Pica – pizza, je italijanska jed iz vzhajanega testa, ki jo po prvotnem receptu obložimo s paradižnikovim pirejem in sirom. Začinimo jo z baziliko in origanom, ter spečemo v pečici.

To je osnovna vrsta italijanske pizze Margarita. To ime je pica dobila po ženi prvega italijanskega kralja Umberta.

Pica – skrivnosti dobre pizze

Osnovno testo za pico pripravimo iz vzhajanega testa, ki ga pripravimo podobno kot za peko kruha. Na testo lahko položimo vse kar nam srce (oz,. želodček) poželi, vendar je osnova še vedno paradižnikova omaka, manjkati pa ne sme tudi sir. Prve pizze niso bile obložene s šunko, pač so na testo dali samo paradižnik, sir mozzarelo, baziliko in origano.

Takšna pizza je danes priljubljena vegetarijanska pizza.  Današnja različica pice izhaja iz Neaplja, a vrhunsko pizzo lahko pripravimo tudi sami doma. Najprej moramo seveda narediti testo, kot zanimivost naj pove, da lahko testo za pico naredimo tudi z drožmi.

Ko je testo narejeno, ga lahko obložimo  z različnimi nadevi in spečemo. Izredno priljubljene so pizze z morskimi sadeži, pizza z zelenjavo, priljubljena je tudi z pršutom, najpogosteje pa jo pripravimo s šunko, sirom in gobicami. Pizzo s šunko imajo najraje tudi otroci. 

Testo za pizzo

Testo za pico ki ga bomo pripravili doma, verjetno ne bo tako tanko in čudovito kot v Neaplju, a z nekaj spretnosti, lahko tudi sami pripravimo čisto spodobno testo za pizzo. Običajno so pizze okrogle, a če jo delamo doma, jo lahko pripravimo v navadnem pekaču.

Recept za testo za pico:

  • 450 ml mlačne vode
  • 15 gramov svežega kvasa
  • 650 gramov moke (tip 500)
  • 25 gramov soli
  • olivno olje

Najprej pripravimo kvasec, tako kot za peko kruha. V mlačni vodi raztopimo in gladko razmešamo nadrobljeni kvas. Moko presejemo v skledo, v sredini naredimo jamico. Sol damo v moko ob strani, ali pa jo potrosimo okoli jamice. V jamico v moki damo kvasec in vse sestavine najprej premešamo s prsti, tako da dobimo grobo testo.

Tako pripravljeno testo zvrnemo na pomokani delovni pult in ga dobro pregnetemo. Seveda nam lahko pomaga kuhinjski robot. Testo je dobro, ko je mehko, elastično in gladko, ter se ne oprijemlje rok, ali ročice za gnetenje. Testo oblikujemo v kepo in ga položimo v rahlo naoljeno in skledo, ga pokrijemo in na toplem pustimo vzhajati približno eno uro.

Ko je testo vzhajano, ga razdelimo na manjše kose in jih oblikujemo v kroglice. Položimo jih na pomokan delovni pult, pokrijemo in pustimo vzhajati še eno uro.

Ko je testo gotovo, pripravimo pekač, če imamo okroglega, še toliko bolje. Pekač namestimo, kroglico testa pa z pomokanimi rokami razvlečemo. Testo raztegujemo od sredine navzven, da dobimo debel rob, ki je značilen za pizzo. Razvlečeno testo položimo v pekač in najprej premažemo z paradižnikovo omako in nato obložimo po želji.

Pica s šunko in sirom

Najpogosteje pripravljamo pico s šunko in sirom, seveda z obvezno paradižnikovo omako. Testo lahko pripravimo tudi z drožmi, testo bo tako malo bolj kislo. Takšno pizzo lahko brez skrbi ponudimo tudi ob raznih praznikih, najboljše za silvestrsko večerjo. Za klasično pizzo, pripravimo testo po naslednjem receptu:

  • 500 gramov moke
  • 300 ml tople vode
  • 15 gramov kvasa ali 200 gramov droži
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 žlička sladkorja
  • sol

Sestavine za nadev:

  • nekaj rezin šunke
  • 250 gramov mozzarelle
  • 250 ml paradižnikove omake
  • sveža bazilika
  • sol in poper

Testo za pizzo pripravimo tako, da najprej kvas raztopimo v polovici mlačne vode. V večjo skledo presejemo moko skupaj z sladkorjem, v sredini naredimo jamico in damo vanjo kvas, olivno olje in preostalo mlačno vodo, v kateri raztopimo žličko soli.

Testo najprej premešamo s prsti, nato pa zgnetemo kompaktno in gladko testo, ki ne sme biti lepljivo. Testo damo v rahlo namaščeno posodo, pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem približno dve uri. Testo se mora pri vzhajanju podvojiti, če delamo testo z drožmi, bo trajalo še nekoliko dlje.

Ko je testo lepo vzhajano, ga razvaljamo na pomokani delovni površini. Razvaljano testo preložimo v namaščen pekač, lahko okrogel, ali pa čisto navaden.

Pripravimo nadev, paradižnikovo omako začinimo s ščepcem soli in popra, ter jo razdelimo po površini testa. Pokapljamo z nekaj kapljicami olivnega olja in damo v pečico.

Pico pečemo v ogreti pečici pri 220 stopinjah C, približno 20 minut. Preden je pizza pečena, na pico razporedimo predhodno narezano mozzarello in pustimo, da odteče odvečna voda. Pico damo nazaj v pečico, da se sir stopi. Ko je pizza pečena, jo obložimo s šunko in svežo baziliko. 

Vegetarijanska pica iz polnozrnate pšenične moke

Prvotna pica je bila vsekakor vegetarijanska, saj so jo obložili samo z paradižnikovo omako in sirom, ter začinili z baziliko. Danes poznamo več različic vegetarijanskih pic, obložimo jih lahko z poljubno zelenjavo in sirom.

Recept za vegetarijansko pizzo:

  • 250 gramov polnozrnate moke
  • 250 gramov bele moke
  • 4 grame suhega kvasa
  • 310 gramov mlačne vode
  • 30 gramov olivnega olja
  • 10 gramov soli
  • 10 gramov medu akacije

Sestavine za nadev:

  • 200 gramov paradižnikove omake
  • 125 gramov mocarele
  • 10 gramov ekstra deviškega olivnega olja
  • sol po okusu
  • posušen origano po okusu

Priprava testa iz polnozrnate moke

Najprej presejmo polnozrnato moko v posodo, dodamo suh kvas in med. Z rokami pričnemo gnesti testo in počasi prilivati mlačno vodo. Gnetemo toliko časa, da dobimo gladko in homogeno testo, testo bo zelo tekoče. Testo nato pokrijemo z prozorno folijo in ga pustimo vzhajati eno uro.  V tem času pripravimo testo iz gladke moke.

V drugo posodo presejemo gladko moko TIP 500 in jo dodamo na kvašeno testo iz polnozrnate moke. Vse skupaj pregnetemo in ko dobimo kompaktno zmes, dodamo sol in olivno olje. Testo še naprej gnetemo in ko se olje vpije in postane testo gladko, ga prenesemo na rahlo naoljeno delovno površino in še naprej gnetemo, da dobimo resnično gladko testo.

Testo oblikujemo v kepo in ga položimo v rahlo naoljeno posodo, pokrijemo s folijo in pustimo vzhajati približno 2 uri, da se volumen podvoji. Ko je testo vzhajano, ga razdelimo na dva enaka dela po približno 400 gramov.

Pripravimo dva okrogla pekača s premerom 32 cm, ju naoljimo in vanju postavimo kroglici testa. Pokrijemo in pustimo počivati približno 10 minut. Medtem odcedimo mocarelo, jo po potrebi stisnemo, da odstranimo odvečno sirotko. Mozzarello narežemo na majhne kocke.

V drugo posodo vlijemo paradižnikovo omako, dodamo olivno olje, ter začinimo s soljo in posušenim origanom. Sedaj testo razvaljamo, tako da pritiskamo s prsti, da testo za pico razmažemo po celem pekaču. Vsak kos testa premažemo z paradižnikovo omako.

Vir: ricette.giallozafferano.it: Pizza con farina integrale

Pizzo pečemo v ogreti pečici, pri 220 stopinjah C, od 15 do 20 minut. Po tem času vzamemo pizzo iz pečice in po vrhu položimo na kocke narezano mozzarello in pečemo še 5 minut, temperaturo znižamo na 180 stopinj C. Pizza je gotova, dober tek!

Pica z jajčevci

Okusna in čisto posebna pica z jajčevci, ki nas bo prevzela.

Recept za pizzo z jajčevci:

  • 400 gramov mehke moke tip 400
  • 25 gramov kvasa
  • olivno olje
  • sol
  • 250 gramov mocarele
  • 2 jajčevca
  • 3 stroke česna
  • šopek peteršilja
  • bazilika
  • feferon

Moko presejemo na delovni pult, naredimo jamico in vanjo vlijemo pol kozarčka mlačne vode, v katerem smo razpustili kvas. Dodamo še 3 žlice olivnega olja, ob strani v moko dodamo sol. Med gnetenjem testa, po potrebi dodamo še vodo, tako da dobimo zelo mehko testo.

Testo mesimo, dokler ne postane voljno in mehko, ter se pričnejo delati zračni mehurčki. Nato naredimo hlebček, ga pomokamo in na vrhu križno zarežemo. Hlebček pokrijemo z vlažno krpo in ga pustimo vzhajati 3 ure in pol. Nato testo razvaljamo na pomokani deski in ga preložimo v pekač za pizze.

Jajčevce operemo in jih deset minut kuhamo v vreli vodi. Zmešamo olivno olje, narezane feferone, strt česen in drobno sesekljan peteršilj. Jajčevce narežemo na kolobarje in jih dodamo k mešanici.

Razvaljano testo premažemo s paradižnikovo omako in oljčnim oljem, nekajkrat prebodemo z vilicami in ga damo še 20 minut počivat. Nato prelijemo pizzo z mešanico, iz katere odstranimo jajčevce.

Pizzo pečemo 10 minut pri 220 stopinjah C.

Ko je pizza pečena, jo vzamemo iz pečice, jo obložimo z rezinami jajčevcev, čez natrosimo kocke mocarele in jo še za 6 minut postavimo v pečico, da se mocarela stopi.