brezglutenski piškoti

Brezglutenski piškoti

Spread the love
brezglutenski piškoti
RECEPTI ZA JEDI BREZ GLUTENA POGLEJ TU!

Brezglutenski piškoti so namenjeni posameznikom, ki ne smejo uživati živil, ki vsebujejo gluten.

Zaradi alergije na sestavine, ki jih običajno najdemo v pecivih in piškotih, se morajo mnogi odpovedati čudoviti orehovi potici, sveže pečenemu domačemu kruhu in tudi mnogim božičnim dobrotam.

Posebej težko je, kadar je na gluten alergičen otrok, saj so mnoge praznične dobrote namenjene ravno njim. Če smo alergični na gluten, to še en pomeni da si ne moremo privoščiti doma pripravljenih sladic.

Brezglutenski piškoti 

Skoraj pri vsakem receptu za pecivo in piškote, lahko navadno moko nadomestimo z brezglutensko moko in pripravimo okusne nizkokalorične dobrote. Najboljša zamenjava za navadno moko je kokosova moka, ajdova moka, ovsena, riževa, mandljeva moka in moka iz čičerike. Poleg keksov in piškotov, lahko brez glutena spečemo tudi palačinke ali biskvitno pecivo. 

Mnoge moke moramo pred peko fermentirati ali popariti, saj mnoge vsebujejo gluten. S tem ko moko fermentiramo, uničimo fitinsko kislino, razgradijo pa se tudi sestavljeni sladkorji. Sprosti se encim fitaza, ki fitinsko kislino nevtralizira in sprostijo se tudi vitamini in minerali iz žit.

Ta postopek poznajo gospodinje, ki pečejo z drožmi.  Peciva lahko pripravimo tudi brez mleka in z zelo malo sladkorja. V recepte lahko vključimo tudi temno čokolado, indijske oreške ali datlje. Doma lahko pripravimo tudi dobrote, kot so brezgultenski piškoti, za  posameznike, ki so na lchf dieti in posebej za vegane in vegetarijance. Spečemo lahko celo piškote za tiste ki hujšajo ali imajo povišan holesterol. 

Rjavčki 

Rahli rjavčki  so odlična nizkokalorična sladica, ki je preprosta za pripravo.

Rjavčki recept:

  • 100 gramov mandljeve moke
  • 1/2 pecilnega praška
  • 3 jedilne žlice nesladkanega kakava
  • 200 gramov kokosovega sladkorja
  • 100 ml navadnega polmastnega jogurta
  • 2 stepeni jajci
  • 1 čajna žlička arome vanilje
  • 1 žlica in pol olja

V večji posodi zmešamo moko, pecilni prašek in kakav v prahu. Dodamo kokosov sladkor, jogurt, stepena jajca, vanilijo in olje. Dobro premešamo, da se vse sestavine prepojijo. Pekač obložimo s papirjem za peko in vanj naložimo mešanico. Testo je bolj lepljivo in gosto od navadnega testa, vendar se bo med peko zgladilo.

Rjavčke pečemo pri 180 stopinjah C, približno 25 minut, da je na otip čvrsto, a še vedno rahlo. Ko je pecivo pečeno, ga vzamemo iz pečice in počasi ohladimo, šele nato ga narežemo na poljubno velike kose. 

Keksi brez glutena 

Keksi s koščki rožičeve čokolade so odlična sladica, ki si jo lahko privoščijo vsi, ki ne smejo uživati glutena ali mleka. Najbolj okusni so sveže pečeni in še rahlo topli. 

Recept za kekse brez glutena:

  • 175 gramov moke brez glutena
  • 25 gramov rjavega sladkorja
  • 75 gramov margarine
  • 50 gramov na koščke narezane rožičeve čokolade
  • 1 žlica toplega cvetnega medu
  • grobi rjavi sladkor za posip

 V posodi zmešamo moko brez glutena in rjavi sladkor. Vmešamo margarino in dodamo koščke rožičeve čokolade in toliko medu, da dobimo čvrsto a ne lepljivo testo. Testo nato razvaljamo med dvema plastema papirja za peko na debelino 8 mm. 

Z okroglim modelčkom premera 5 cm izrežemo kekse in jo zložimo na pekač, ki ga prej obložimo s papirjem za peko. Vsak keks posebej prebodemo z vilicami in posujemo z grobim rjavim sladkorjem.

Pečico ogrejemo na 160 stopinj C, kekse brez glutena pečemo približno 15 minut, da postanejo čvrsti. Ko so keksi pečeni, jih postavimo na rešetko, da se ohladijo. Postrežemo sveže in še malo tople. 

Karamelne rezine brez glutena

Čudovito in slastno pecivo z izvrstno karamelno kremo. 

Recept za karamelne rezine:

  • 175 gramov masla
  • 150 gramov sladkorja
  • 300 gramov moke brez glutena
  • 1 stepeno jajce

Preliv in posip:

  • 2 jedilni žlici koruznega posipa
  • 400 gramov kondenziranega mleka
  • 50 gramov masla
  • 90 gramov kisle smetane
  • 40 gramov koruznih kosmičev
  • sladkor v prahu

Najprej pripravimo pekač in pečico ogrejemo na 190 stopinj C. Pekač obložimo s papirjem za peko. 

V kozici na šibkem ognju razpustimo maslo in jo nato umaknemo z ognja. V večji posodi zmešamo moko in sladkor. Dodamo stepeno jajce in stopljeno maslo in vse skupaj dobro premešamo. Testo enakomerno porazdelimo po pekaču.

Testo pečemo približno 20 minut, da se obarva zlato rjavo. Ko je testo pečeno, ga vzamemo iz pečice in ga popolnoma ohladimo. Medtem ko se testo ohlaja, pripravimo preliv. 

V kozici na šibkem ognju stopimo maslo, ki mu dodamo kondenzirano mleko in koruzni sirup. Preliv na šibkem ognju kuhamo še 10 minut, občasno premešamo. 

Ko se preliv zgosti in rjavo obarva, posodo odstavimo in vmešamo kislo smetano. Kremo nanesemo na testo in posujemo s koruznimi kosmiči. Počakamo da se preliv strdi in nato pecivo posujemo s sladkorjem v prahu. 

Rezine z čokolado

Rahlo čokoladno pecivo iz moke brez glutena, prekriva slastna krema iz bele čokolade, prelita z mlečno čokolado. 

Recept za rezine s čokolado:

  • 200 gramov moke brez glutena
  • 25 gramov kakava v prahu brez sladkorja
  • 150 gramov masla narezanega na kocke
  • 75 gramov sladkorja v prahu

Preliv:

  • 75 gramov bele čokolade
  • 50 gramov zmehčanega masla
  • 90 gramov sladkorja v prahu
  • 50 gramov mlečne čokolade

Pečico ogrejemo na 180 stopinj C. Pripravimo kvadratni pekač in ga obložimo s papirjem za peko, tako da sega čez dve stranici. 

V multipraktiku zmešamo moko, kakav v prahu in maslo. mešamo tako dolgo, da mešanica podobnim drobnim drobtinam. Dodamo sladkor v prahu in dobro premešamo, ter zgnetemo v gladko in mehko testo.

Testo preložimo v pekač in ga s prsti nežno potlačimo, da enakomerno prekrije dno. Pečemo 25 minut, ki je testo pečeno, ga vzamemo iz pečice in popolnoma ohladimo. 

Belo čokolado položimo v plastično vrečko, jo dobro zapremo in čokolado z  valjarjem zdrobimo. V posodi penasto umešamo maslo in sladkor, nato dodamo koščke bele čokolade, ter kremo enakomerno nanesemo na ohlajeno testo. 

Nad paro stopimo mlečno čokolado. Pecivo s pomočjo peki papirja previdno dvignemo iz pekača in nato odstranimo papir za peko. Z žličko zajamemo malo mlečne čokolade in na pecivo nakapljamo poljubne vzorček. Počakamo da se čokolada strdi in nato pecivo narežemo na rezine. 

Brezglutenski piškoti: Recepti iz tujih spletnih strani: mamaknowsglutenfree

Brezglutenski piškoti: recepti iz domačih spletnih strani: odprta kuhinja.delo.si