jezera v sloveniji

Jezera v Sloveniji – namig za enodnevni izlet

Spread the love
jezera v Sloveniji
IDEJE ZA ENODNEVNI IZLET PO SLOVENIJI! POGLEJ TU!

Jezera v Sloveniji so biseri med naravnimi lepotami. Izbiramo lahko med presihajočimi jezeri, zanimiva so gorska jezera v Sloveniji in ledeniška jezera. Vas zanimajo jezera za kopanje v Sloveniji ali jezera okoli katerih so speljane sprehajalne poti? Idej za izlet je veliko, tudi takšnih za enodnevne družinske izlete po Sloveniji!  Najbolj poznana slovenska jezera sta Bohinjsko jezero in Blejsko jezero, vendar je poleg teh dveh pri nas še veliko manjših, a prav tako prelepih jezer. Katero jezero obiskati? V nadaljevanju sem vam pripravila nekak idej za obisk najlepših jezer pri nas!

Jezera v Sloveniji

V Sloveniji je ogromno stoječih voda, v seznamu jezer jih naštejemo 321, vendar med stoječe vode prištevamo tudi jezera umetnega izvora, ter vse bajerje, ribnike, ki jih je med 900 in 1300. Torej, če iščemo idejo za izlet okoli jezer, potem imamo res veliko izbiro. Največje stalno in naravno jezero v Sloveniji je Bohinjsko jezero.

Glavni pritok jezera Bohinjskega jezera je reka Savica, ki se pri Ukancu izliva v Bohinjsko jezero. Iz jezera  teče reka Jezernica, ki se priključi z reko Mostnico. Ob severnem delu jezera pa najdemo nekaj kraških izvirov, med najbolj poznanimi je slap Govic. Bohinjsko jezero je dolgo 4,35 kilometre in široko kar 1 kilometer. Povprečna globina Bohinjskega jezera je 30 metrov, v globino pa meri kar 45 metrov. Jezero se nahaja na nadmorski višini 526 metrov.

Bloško jezero

Bloško jezero, ki ga imenujemo tudi Volčje jezero, je umetno zajezeno jezero na Bloški planoti. Jezero je na nadmorski višini 748 m, v bližini naselja Volčje. Bloško jezero polnijo vode potoka Bloščica. Jezero ni veliko, njegova površina je je 0,8 ha, največja izmerjena globina je 3 metre. Jezero je priljubljena turistična točka.

V poletnem času privablja kopalce in športne ribiče, v zimskem času pa lahko na zamrznjenem jezeru tudi drsamo. Turiste privablja tudi Glamping Lake Bloke, kjer srečamo čudovite lesene skulpture, ki jih ustvarja domačin in lastnik parka ter Brunarice ob jezeru,  Janez Hiti. Vsi objekti v parku so leseni, ob vhodu nas pozdravita gozdna moža, povsod pa srečamo prisrčne skulpture medvedov. Več si oglejte na spletni strani:  www.glampingbloke.si

Krnsko jezero – 1391 m

Krnsko jezero je največje visokogorsko jezero v Sloveniji, ki leži na nadmorski višini 1391 metrov. Jezero je ledeniškega izvora in leži pod mogočnim Krnom. Nedaleč stran je Planinski dom pri Krnskih jezerih 1385 m in planina Duplje. Krnsko jezero je dolgo 400 metrov, široko 150 metrov in tam kjer je najbolj globoko, so namerili kar 17 metrov.

V jezeru so odkrili mnoge vrste rastlin in živali. V vodnem ekosistemu najdemo 40 vrst rastlin, to so večinoma alge in več vrst nižjih živali. zanimive so tudi rastline okoli jezera, saj tu uspevajo mnoge prelepe alpske cvetlice, ki so na seznamu ogroženih vrst. zanimiv je rumenocvetni Kernerjev mak in ozkolistna preobjeda. Manj poznan, a vseeno zanimiv, je Scheuchzerjev munec. 

V okolici Krna in Krnskega jezera so se v času prve svetovne vojne odvijali krvavi boji na soški fronti, kasneje pa so se tu odvijali mračni dogodki Rapalske meje. Na ta čas nas opozarjajo ostanki strelskih jarkov, žične ograje in kaverne. 

Do Krnskega jezera pridemo po različnih poteh, najpogosteje se planinci odpravijo iz Lepene, kjer je izhodišče Dom dr. Klementa Juga, na nadmorski višini 700 metrov. Pot je označena kot lahka označena pot, do Krnskega jezera bomo potrebovali približno 2 uri in 30 minut. Preden zavijemo do Krnskega jezera, nas pot zapelje mimo Planinskega doma pri Krnskih jezerih, ki stoji na nadmorski višini 1385 metrov. 

Križevsko jezero

Križevsko jezero najdemo v vasi Križevci na predelu Dol. Jezero in okolica je dom mnogih rastlin in živali, najbolj poznano pa je odličnem ribolovu. Jezero je veliko približno 2 hektara, povprečna globina je od 1, 5 metra do 2. V jezeru živijo krapi, ščuke, somi, rdečerepke, androgi, babuške rdečeoke. Najboljši ulov je bil som, ki je bil dolg kar 2 metra in težak 46 kilogramov.

Celoten tok Male Krke do državne meje, kamor je vključeno tudi Križevsko jezero, je označen kot naravna vrednota državnega pomena. To je pomembno predvsem zaradi ohranjenih vodnih in obvodnih habitatov, ki so se močno skrčili zaradi melioracij v spodnjem toku in tudi zaradi širjenja kmetijskih površin.

Križevsko jezero se nahaja v bližini vasi Križevci, na severovzhodnem delu Krajinskega parka Goričko in spada k občini Petrovci. Ime vasi izhaja iz kapele Svetega Križa, ime vasi pa je bilo prvič omenjeno že leta 1405. V naselju je evangeličanska cerkev, znamenitost pa je tudi sedemsto let star kostanj, ki ga najdemo ob Tetajnem bregu. Odlična ideja za izlet z otroki!

 Jezero Klivnik – Brkini

Jezero Klivnik je umetno jezero, ki je nastalo, ko so leta 1987 na potoku Klivnik zgradili 28 metrov visoko glineno pregrado. Tako je nastalo 3 km dolgo jezero in sicer med vasmi Tolminje, Zalči, Podbeže in Zajelšje. Jezero je veliko 56 hektarov in je bilo zajezeno predvsem zaradi bogatenja nizkih pretokov Notranje Reke v sušnih obdobjih.

Jezero je tudi zaščita ob deževnih nalivih. V jezeru so naseljene ribe, primerno pa je tudi za različne športne dejavnosti, priljubljeno je tudi med potapljači.  Kadar ima jezero najvišji vodostaj, je globina tik ob pregradi 24 metrov. 

Najgloblji del jezera je na vzhodu tik ob pregradi, velik del jezera ima globino več kot 20 metrov, voda je zelo mrzla. Temperatura vode je poleti okoli 22 stopinj C do globine približno 5 metrov. Pozimi jezero lahko. zamrzne.

Če želimo priti do jezera Klivnik, se zapeljemo po primorski avtocesti in jo zapustimo v Postojni. Nato se zapeljemo proti Ilirski Bistrici in nato proti zaselku Zalči, ki se nahaja v bližini vasi Harije. Po ozki poti peljemo v proti severozahodu in kmalu se pot dvigne nad pregrado jezera. V bližini parkiramo in poiščemo najlažji dostop do vode.

Podpeško jezero

Podpeško jezero je zanimiv naravni biser ob obrobju Ljubljanskega barja. Jezero je skoraj popolnoma okroglo, majhno in zelo globoko. Največja izmerjena globina je kar 51 metrov. Jezero se napaja iz sedmih kraških izvirov pod bližnjim gozdom. Krajši premer jezera je 120 metrov, daljši pa 135 metrov. Voda iz jezera odteka skozi globok lijak. Podpeško jezero, ali Krimsko jezero, ki ga domačini pogosto imenujejo kar Jezero, je naravni spomenik in predstavlja pomemben element naravne dediščine na območju Ljubljanskega barja. 

Podpeško jezero je priljubljena izletniška točka, v poletnem času se lahko v jezeru ohladimo, kar bo še posebej razveselilo otroke. Posebej priljubljeno je jezero za prebivalce v bližini Ljubljane, saj je jezero od glavnega mesta oddaljeno samo nekaj minut vožnje. Ob jezeru je tudi gostilna, kjer se lahko po koncu izleta tudi okrepčamo. V jezeru lahko tudi lovimo ribe, seveda moramo prej kupiti ribiško dovolilnico. 

Iz naselja Jezero pa se lahko podamo tudi na pohodne poti v okolici. Odpravimo se lahko na vrh Planince, na Krim ali pa do Svete Ane, kjer si lahko ogledamo romarsko cerkvico.

Planšarsko jezero

Planšarsko jezero je čudovito jezero, ki ima obliko srca. Jezero najdemo na Zgornjem Jezerskem. Jezero so domačini zajezili v spomin na veliko ledeniško jezero, po katerem je kraj tudi dobil ime. Tik ob jezeru je Gostišče ob jezeru, kjer se lahko okrepčamo z domačo hrano.

Okoli jezera je speljana sprehajalna pot, kjer se lahko poleti ohladimo v hudi vročini. Jezero je zanimivo tudi pozimi, če zamrzne, lahko na njem tudi drsamo. Okolica jezera je pozimi primerna za tek na smučeh.

Planšarsko jezero ima bogato zgodovino. Zgodovinski viri pravijo, da je celotno dolino Jezerskega leta 1348 prizadel potres in temeljito spremenil pokrajino. Po potresu je namreč veliko ledeniško jezero pričelo odtekati in slikovita dolina je dobila današnjo podobo.