zdrava prehrana za otroke

Zdrava prehrana predšolskih in šolskih otrok

Spread the love
Zdrava prehrana za otroke
ZDRAVA PREHRANA ZA OTROKE! POGLEJ VEČ!

Zdrava prehrana za otroke je zelo pomembna za normalen razvoj. Zdravo hrano pričnemo uvajati že pri dojenčku, ampak dokler je otrok dojen, je še dokaj varen. Ko pa dojenčka privajamo na trdno hrano, mu moramo že na začetku ponuditi uravnoteženo prehrano.

Ko otrok doseže starost 6 let in prestopi šolski prag, je še posebej pomembno, da njegova hrana vsebuje vsa pomembna hranila. Otroci v tem obdobju, se pravi v predšolskem in šolskem obdobju, potrebujejo hrano iz vseh skupin živil. S tem otroku zagotovimo optimalne vnos vseh vitaminov in mineralov, ki jih potrebuje. Posebno pozornost moramo posvetiti otrokom, ki se intenzivno ukvarjajo s športom, saj se pri njih potreba po določenih hranilih še poveča.

Zdrava prehrana za otroke

Ko prične otrok hoditi v šolo, se sreča tudi z prehranjevalnimi navadami drugih otrok, ki pa niso nujno najbolj zdrave. V šoli in v družbi vrstnikov seveda poskusi tudi drugačno hrano, kot je običajno na jedilniku doma. Otrok se lahko zaradi tega doma upre prehrani, ki jo dobi in se želi drugačne, običajno bolj nezdrave hrane.

Pri teh njegovih odločitvah moramo biti previdni in mu občasno dovoliti pojesti kakšen obrok hitre hrane ali sladkarije. Ob tem mu moramo razložiti da je to samo izjema in da hitra hrana in predelani sladkorji niso dobri za njegovo zdravje. Pri vzgoji otrok se starši srečajo z mnogimi problemi, zelo pogosto se seveda srečujejo s težavami zaradi prehranjevanja. 

Smernice zdrave prehrane pri šolskih otrocih

Zdrava prehrana pri šolskih otrocih je izjemnega pomena, saj otroci v teh letih hitro rastejo in se hkrati tudi veliko gibajo. Zaradi tega so njihove potrebe po hranilih izredno visoke. Zaskrbljujoči so izsledki raziskav pri šolskih otrocih, ki so pokazali pomanjkanje mineralov železa, joda in cinka. Pomanjkanje teh mineralov lahko vpliva na kognitivni razvoj otrok, ter tudi zmanjša intelektualne in motorične sposobnosti otroka.

Otrokov jedilnik mora biti sestavljen tako, da so v njem vsa bistvena hranila: ogljikovi hidrati, maščobe, beljakovine, esencialne maščoben kisline, kalcij in železo. 

Ogljikovi hidrati, beljakovine  in maščobe 

Otrokova prehrana mora nujno vsebovati ogljikove hidrate in maščobe, ki zagotavljajo energijo za rast in telesno aktivnost. Ko je otrok v obdobju hitre rasti, je običajno pogosto lačen in tudi veliko poje. Hitra rast se sčasoma umiri in takrat se umiri tudi apetiti, a tukaj že nastopi čas pubertete.

Zdrava hrana otrok je pomembna tudi za razvoj možganov, saj za pravilno delovanje potrebujejo energijo in reden dotok glukoze, ali grozdnega sladkorja. Redno dovajanje energije v možgane v obliki glukoze, močno izboljša kognitivni razvoj otroka, ter hkrati izboljšuje spomin razpoloženje otroka. 

Otroško telo potrebuje beljakovine za gradnjo, obnavljanje in vzdrževanje telesnih tkiv. Otroci dnevno potrebujejo tri obroke, kjer so vključena tudi živila z beljakovinami.

Dobro viri beljakovin za šolske otroke so ribe, piščančje meso, mleko, mlečni izdelki in meso v manjših količinah. 

Za zdravo rast in normalen razvoj, otroci potrebujejo tudi maščobne kisline. Pri otrocih je pogosto prisotno pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin, ki lahko močno vpliva na šolski uspeh. Z raziskavo so dokazali, da lahko pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin povzroča disleksijo. 

Pomanjkanje kalcija in železa pri šolskih otrocih

Kalcij je pomemben za izgradnjo močnih kosti in zob. Če ima otrok v dobi odraščanja pomanjkanje kalcija, se lahko v kasnejših letih pokažejo težave pri kostni gostoti. Zaradi pomanjkanja kalcija v otroštvu, imajo mnogi v odrasli dobi težave z osteoporozo in drugimi boleznimi, ki prizadenejo kosti.

Dober vir kalcija za otroke je mleko, mlečni izdelki in temno zelena listnata zelenjava. 

Pomanjkanje železa pri predšolskih in šolskih otrocih, lahko povzroči mnoge težave. Pomanjkanje železa privede do slabokrvnosti, pri otrocih pa se kaže kot nemir in motnje koncentracije. 

Dober vir prehranskega železa za otroke so žita, polnozrnati kruh, perutnina in meso. 

Prehranski nasveti za predšolske in šolske otroke

  • Najbolj pomemben del obroka je zajtrk. Otrok naj pri zajtrku zagotovi tretjino celodnevne potrebe po energiji. Priporočena hrana za zajtrk: žitarice, hrana bogata z beljakovinami, to so predvsem jajca, kozarec mleka in sadje, ki vsebuje vitamine, predvsem vitamin C. Z raziskavami so dokazali, da izpuščanje zajtrka, pri otrocih povzroča in ima škodljiv vpliv na splošno raven energije, posebej pri mlajših otrocih.
  • Otrokovi obroki naj vsebujejo različna živila, potrebo hranil moramo uskladiti z njegovo aktivnostjo. To pomeni, da otrok, ki se poleg šolskih obveznosti ukvarja še s športom, potrebuje več raznolikih živil. 
  • Pri kuhanju obrokov za otroke izbirajmo živila z malo maščobami, predvsem se izogibajmo nasičenih maščob in živil, ki vsebujejo veliko holesterola. V prehrano vključimo veliko sveže zelenjave in sadja. 
  • Otroška hrana mora vsebovati dovolj kalcija in železa, da zadostimo njegovim potrebam v obdobju rasti. 
  • Otroke moramo že od malega učiti o pomenu hrane, razložimo jim, kaj se zgodi s hrano ki jo zaužijejo in kakšno škodo lahko naredi neprimerna hrana. Pri kuhanju za otroke omejimo uporabo soli in belega sladkorja. Omejimo uživanje sladkarij, sladkih brezalkoholnih pijač in gaziranih pijač. 
  • Otrok ki bo primerno hranjen, bo razvil večjo inteligenco, bolje se bo počutil in bo imel več energije za opravljanje vseh šolskih in obšolskih obveznosti. Otroka moramo ves čas spodbujati, da samostojno izbira hrano in da se odloča za zdravo hrano. 

Zdrava prehrana za otroke:

Vir: https://healthengine.com.au/info/nutrition-for-school-children