hrana za otroke

Zdrava hrana za otroke na zabaven način

Spread the love

Zdrava hrana za otroke na zabaven način? Zakaj pa ne! Pri prehranjevanju otrok starši pogosto naletimo na težave, ki nas pogosto tudi malo presenetijo. Čeprav preberemo vsa navodila in knjige za otroško prehrano, pogosto preprosto več ne vemo, kaj naj skuhamo otroku. Vsi vemo da mora biti otroška prehrana uravnovešena in da moramo otroku ponuditi vse skupine živil.

hrana za otroke
JEDILNIK ZA ZDRAVE OTROŠKE OBROKE! POGLEJ VEČ!

A pogosto se zgodi, da otrok naših zdravih zelenjavnih juhic niti poskusitinoče, pač pa želi krompirček s kečapom. Kaj pa sedaj? Mlade mamice kmalu spoznajo da je vzgoja otroka nenehno prilagajanje in pogajanje, ter da se potrebno včasih domisliti tudi kaj novega.

Hrana za otroke na zabaven način

Pogosto naš otrok noče jesti hrane ki smo mu jo pripravili, pogosto otroci zavračajo zelenjavo ali pa hrano določene barve. Ko pridejo naši otroci v puberteto, se pogosto odločijo da želijo biti vegetarijanci ali pa si omislijo kakšno posebno dieto. Starši se morajo z otroci pogosto pregovarjati zaradi hrane in kmalu ugotovijo da na silo pač ne gre. Predvsem se moramo izogibati tega, da hrana postane kazen ali nagrada.

Otrok ne sme biti s hrano nagrajen, prav tako pa ga ne smemo kaznovati z odrekanjem hrane. S tem seveda mislimo predvsem odrekanje priboljškov, kot so razne sladkarije ali sladki sokovi. Seveda mora otrok pri hranjenju uživati in hrana naj bo uživanje! Vendar resnično nikoli ne sme postati morebiten vzgojni ukrep.

Kako preprečimo da hrana postane kot kazen ali nagrada?

Pri vzgoji otroka se pogosto zgodi, da kakšno stvar naredimo resnično narobe. Če želimo, da se naš otrok zdravo prehranjuje, ga moramo na to navajati že od dojenčka naprej. Če bomo otroka navadili, da za nagrado dobi sladkarije ali hitro prehrano, ki je drugače ne dobi, damo vsemu skupaj prevelik pomen in hrana postane psihična stvar. Hrana nenadoma ni samo orodje za prehranjevanje in zadovoljevanje osnovnih potreb, pač pa postane tolažba, ljubezen, pozornost in moč. Vse to otroka zmede in hrana nenadoma postane izredno slabo sredstvo za komunikacijo med otrokom in starši.

Žal se je preteklem času pogosto dogajalo, da so bili otroci zaradi hrane pogosto kaznovani. Tudi mi smo kot otroci kdaj ure dolgo sedeli pred krožnikom hrane ki je resnično nismo marali. Mnogi otroci so zaradi tega doživljali hude travme, ki so pogosto vodile v motnje hranjenja, kot so anoreksija ali bulimija. Seveda otrokom ne moremo popolnoma prepovedati, lahko pa mu sladke stvari ponudimo na drugačen, zdrav in hkrati zabaven način.

Otroku ponudimo možnost izbire! Pripravimo mu tedensko zalogo sladkarij in sam naj odloči kdaj jih bo pojedel. Seveda ga pri razporejanju usmerjamo, da ne bo res pojedel vsega naenkrat. Ko otrok vidi, da mu zaupamo, da bo sam razporedil tedensko zalogo, bo kmalu čisto dobro shajal in razporejal zalogo. Prav tako lahko otroku brez velike drame enkrat na teden dovolimo obrok hitre hrane. 

Ali morajo otroci pojesti vse kar dobijo na krožnik?

Pogosto se pri družinskih kosilih dogajajo prave drame, ker mora otrok pojesti vse kar mu naložimo na krožnik. O tej temi imajo starši različna mnenja, pogosto svoje mnenje povedo tudi stari starši, ki menijo da se hrana pač ne pušča. Vendar bodimo previdni! Nikar ne silimo otroka da se sili s hrano ko ni več lačen. Otroci imajo zelo dober občutek kdaj so siti. Odrasli tega ne razumemo, ker pogosto pojemo še velike količine, čeprav smo že zdavnaj siti. Če bomo otroka silili da poje vse kar ima  na krožniku, bomo zmedli njegov naravni kompas za občutek sitosti in če bomo vztrajali se lahko zgodi da bo hitro pridobil odvečno težo. 

Mogoče se bomo zaradi tega morali upreti svojim staršem, ki imajo še vedno mišljenje, da se hrana ne sme metati proč. To mišljenje izhaja iz časov, ko hrane ni bilo na pretek, a sedaj so res drugačni časi. Hrane je dovolj in seveda je ne smemo metati vstran, otroku pač naložimo manj na krožnik in ne silimo ga z jedmi ki jih res ne mara. S tem bomo otroku naredili veliko uslugo, saj našim otrokom res ni potrebno jesti na zalogo, saj imamo hrano vedno pri roki. Z manjšimi porcijami, ki so verjetno ravno dovolj za otroka, verjetno čez deset let ne bo potreboval shujševalnih diet.

Otroci se morajo naučiti koliko lahko pojedo in zato mu moramo pustiti da preizkusi več stvari. Nič hudega če bo pojedel preveč sladkarij in mu bo slabo, saj bo naslednjič dobro vedel da tega ne sme početi. Pomembno je, da se naši otroci naučijo odgovorno prehranjevati in da so pri hrani zmerni.  Če jim bomo dovolili da sami spoznajo koliko hrane potrebujejo, bodo razvili občutek za svoje telo in prave potrebe.

Starši smo jim tudi pri tem vzgled, zato bodimo tudi sami zmerni pri hrani in uživajmo predvsem zdravo, uravnoteženo prehrano. Mlajšim otrokom lahko hrano ponudimo na zabaven način in mu tako na drugačen način približamo hrano. 

Trma pri otrocih zaradi sladkarij

Vsak starš se je že srečal z jokom otroka v trgovini, ko ta ni dobil kar si je poželel. Pogosto mamice najraje z otrokom sploh ne gredo po nakupih. Otroci se v trgovini znajdejo pred toliko mamljivimi zadevami, da bi res radi vse poskusili. Kaj pa sedaj? Otrok kriči in se dere, mamici je nerodno in pač popusti, čeprav je doma trdno sklenila da otrok ne bo spet dobil igračke ali čokolade.

Kaj narediti, popustiti otroku ali mu kupiti kar pač želi? Tudi tukaj so starši različnega mnenja. Nekateri starši ne popuščajo in pustijo otroka da joka do onemoglosti, spet drugi pač otroku kupijo kar želi, samo da je mir. Mogoče ne eno in drugo ni preveč dober vzgojni prijem. Mogoče se raje poskusimo z otrokom dogovoriti, da pri vsakem obisku trgovine izbere eno stvar.

Tako se mora otrok sam odločiti in pogosto dolgo časa stoji pred policami in se odloča. Ko se odloči za točno to čokolado, moramo držati besedo in mu jo kupiti. Vendar pozor! Samo to in nič drugega. Ko se bo otrok navadil na ta red, bo tudi močna želja po sladkarijah minila. 

Naš najstnik noče jesti mesa!

Ko pridejo otroci v obdobje pubertete, se marsikaj spremeni. Hormoni podivjajo, naši otroci pa nenadoma postanejo tako zelo pametni, pravičniški in pogosto postanejo tudi zagovorniki živali. To seveda pomeni, da naša najstnik ne bo jedel mesa, čeprav je do sedaj prav z užitkom pojedel zrezek ali okusno govejo enolončnico. Meso je v otroški prehrani cenjeno predvsem zaradi visoke vsebnosti železa.

Otroški organizem železo živalskega izvora lažje izkoristi kot železo iz rastlinskih virov. Vendar nam ni potrebno vztrajati da otrok mora pojesti meso. Meso vsekakor ni nujno za otrokovo preživetje! Namesto mesa mu pogosteje ponudimo stročnice ali ovsene kosmiče. Prav lahko se zgodi, da bo naš najstnik če z nekaj mesecev pozabil na svoje vegetarijansko obdobje in bo s prijatelji spet veselo zavil na hamburger. 

Ali je za otroke primerna samo vegetarijanska prehrana? Tukaj so starši seveda spet različnih mnenj. Starši ki ne uživajo mesa, zagovarjajo tezo, da je vegetarijanstvo dobro za otroke, večina strokovnjakov pa samo rastlinsko hrano za otroke odsvetuje. Tudi tukaj bodimo previdni, samo rastlinska hrana lahko pri otrocih vodi do razvojnih in rastnih motenj. Če se vseeno odločimo da se bo naš otrok prehranjeval po načelih vegetarijanstva, se posvetujmo s pediatrom, ki bo otroku po potrebi predpisal dodatne vitamine, minerale in ostala hranila, ki jih ne bo dobil z hrano živalskega izvora. 

Hrana za otroke na zabaven način:

Uporabljeno besedilo: hrana za otroke, uravnotežena hrana za otroke