vlaganje kumaric

Vlaganje kumaric za ozimnico

Spread the love

Vlaganje kumaric za ozimnico si lahko precej olajšamo s preprostimi recepti. Poznamo več načinov za pripravo kumaric za ozimnico, najprej vam bom predstavila moj recept, po katerem že dolga leta vlagam odlične kumarice. Domače vložene kumarice morajo biti čvrste, ravno prav kisle, slane in sladke. Začimbe dodamo po okusu, najboljša je že pripravljena mešanica začimb za kumarice.

Kaj pa razmerje kis voda za vlaganje? Običajno se za vso vloženo zelenjavo uporabi razmerje 1:3, to pomeni, da zmešamo 1 del kisa in 3 dele vode. Seveda lahko razmerje spreminjamo, preprosto poskusimo mešanico in se odločimo, koliko kisa ali vode bomo še dodali.

vlaganje kumaric
Domače vložene kumarice

Vlaganje kumaric

Poznamo več načinov za vlaganje kumaric. Osnovni recept, po katerem vlaga kumarice večina slovenskih gospodinj priporoča, da zavremo liter vode in pol litra kisa, dodamo, sol, sladkor in začimbe. V kozarce naložimo kumare, jih prelijemo z vročo mešanico kisa in vode, dobro zapremo in jih pasteriziramo v vroči kopeli približno pol ure.

To je osnovni recept, ki pa meni nekako nikoli ni bil preveč všeč, ker mi je bil okus kumaric premalo izrazit. Zato sem poskusila drugače in kumarice so resnično aromatične, ravno prav kisle, trde in hrustljave. 

Preprost recept za resnično dobre vložene kumarice

Preizkusila sem že mnoge načine za vlaganje kumaric. Pri različnih receptih so bili tudi različni rezultati. Ali so bile kumarice preveč ali premalo kisle, ali pa so bile mehke, kar se mi je zdelo res najbolj grozno. Idejo mi je dala moja mama, ki je vedno vlagala čudovite dobrote. Povedala mi je preprost in učinkovit za najboljše kumarice!

Preden se lotimo vlaganja kumar, si vedno prej pripravimo zadostno količino kozarcev in pokrovčkov. Kozarce in pokrovčke moramo dobro oprati in razkužiti, to se najlažje naredi v pomivalnem stroju. Jaz porabimo tudi stare kozarce, ki jih res dobro operem, pokrovčke pa običajno kupim vsako leto nove.

kumarice za vlaganje
Kumare operemo in odstranimo gnile in poškodovane, počakamo, da se malo osušijo

Postopek vlaganja kumaric po mojem receptu

Če imamo vrt in pridelamo dovolj majhnih kumaric, je to seveda najboljše. Male kumarice moramo pobirati vsak dan in jih sproti vlagati, kar pomeni, da jih moramo vsak dan tudi sproti vlagati. Meni žal na vrtu ne uspe pridelati toliko kumaric, kot jih želim vložiti, zato jih enostavno kupim na tržnici. Redko dobim res majhne kumare, zato pač vlagam tudi malo večje. Običajno kupim 10 kg kumaric in na koncu dobim približno 25 kozarcev.

  • 10 kg kumaric
  • sol
  • sladkor
  • začimbe za vlaganje kumaric
  • kis za vlaganje
  • voda

Kumarice najprej operemo, izločimo vse nagnite ali poškodovane plodove. Pri mojem prodajalcu zelenjave na tržnici imam srečo, da so vse kumare zdrave in približno enako velike. Mogoče se vam bo zdel moj način vlaganja malo čuden, a je preizkušen in deluje.

Ko kumarice operemo, jih pustimo da se malo osušijo. Medtem pripravimo kozarce, pazimo, da imamo za vsak kozarec pokrovček. Pripravimo sol, sladkor in začimbe, ki jih ne zmešamo, saj jih bomo dodajali posebej v vsak kozarček. Pripravimo kis za vlaganje, jaz uporabljam aromatičen alkoholni kis za vlaganje. Kisa in vode prav tako ne mešamo, ker bomo v vsak kozarček posebej dodali kis in vodo.

domače vložene kumare
Kumarice tesno zložimo v kozarce, dodamo žličko soli, žličko sladkorja in žličko začimb za vlaganje kumaric

V eno ali dve večji posodi nalijemo vodo in jo zavremo. V kozarce čim bolj tesno naložimo kumare do vrha. Nato v vsak kozarec čez kumare stresemo 1 žličko soli, žličko sladkorja in 1 žličko začimb za vlaganje kumaric. Nato čez začimbe, sladkor in sol prelijemo kis za vlaganje do prvega spodnjega roba kozarca. Čez nalijemo vodo do vrha, kozarec zapremo in dobro pretresemo.

Koliko časa pustimo kozarce z vloženimi kumarami v vreli vodi?

Zaprte kozarce nato položimo v vrelo vodo, pokrovček naj gleda iz vode, da bomo kozarce lažje pobrali iz vode. Kozarce pustimo v vroči vodi približno 20 minut, lahko več ali manj, odvisno od tega, kako trde kumarice želimo.

vlaganje kumaric brez kuhanja
Čez kumarice in začimbe prelijemo kis in vodo, dobro zapremo in kozarce postavimo v vrelo vodo

Najlažje preverimo tako, da opazujemo kdaj se bodo kumare bledo obarvale. Ko kumare spremenijo barvo, kozarce poberemo iz vode, pretresemo in jih položimo s pokrovčkom navzdol, zavijemo v brisačo in pokrijemo z odejo. To je zelo pomembno, saj se tako kumarice počasi ohlajajo, običajno jih pustimo pokrite dva ali tri dni, da se popolnoma ohladijo.

kako vložimo najboljše kisle kumarice
Kozarce z vloženimi kumaricami obrnemo s pokrovčkom navzdol in jih pokrijemo z odejo, da se počasi ohladijo

Ko so kumare ohlajene, kozarce postavimo v temen in hladen prostor. Običajno gospodinje kozarce označijo z datumom kdaj so jih vlagale, jaz tega ne počnem več, ker pripravimo toliko ozimnice, da jo porabimo čez zimo.

Zakaj bi morali vložene kisle kumarice pogosteje vključiti v vsakodnevno prehrano?

Kisle kumarice se najbolj priležejo pozimi, ko ni na voljo sveže zelenjave. Poleg krepkih enolončnic in klasičnih zimskih jedi, morajo biti kisle kumarice obvezno na jedilniku. Kisle kumarice vsebujejo pomembne antioksidante, pomagajo pri zmanjševanju mišičnih krčev in delujejo kot probiotiki.

Z rednim uživanjem kislih kumaric bomo uredili prebavo in zmanjšali sladkor v krvi. Odlične so tudi za preprečevanje dehidracije, saj vsebujejo 86% vode. Poleg vsega tega, kisle kumarice stabilizirajo krvni pritisk.

 

domače vložene kumare