jedilnik za priljubljene vegetarijanske jedi

Vegetarijanski jedilnik

Jedilnik za priljubljene vegetarijanske jedi
SUPER VEGETARIJANSKI RECEPTI! POGLEJ VEČ!

Jedilnik za priljubljene vegetarijanske jedi! Danes bomo pripravili preprost in okusen vegetarijanski obed. Vegetarijanstvo je vse bolj razširjeno in za mnoge postaja način življenja. Tudi mnogi rekreativni športniki se odločajo za vegetarijansko prehrano in kljub temu dosegajo dobre športne rezultate.

V mnogih družinah se vsi družinski člani držijo načela brezmesnega prehranjevanja, tako je seveda tudi priprava jedi lažja in hitrejša. Težko je namreč v enem gospodinjstvu pripravljati hrano za ljudi, ki se držijo različnih načel pri prehranjevanju ali pa se držijo kakšne stroge diete.

Jedilnik za priljubljene vegetarijanske jedi

Pogosto slišimo dvome posameznikov, ali je vegetarijanstvo primerno za otroke. Verjetno je bolj koristno, kot pa da se otrok nažira s sladkarijami, kar prav gotovo vodi v otroško debelost.  Seveda pa je naloga staršev, ki želijo, da se njihov otrok prehranjuje po načelih vegetarijanstva, da otroku zagotovijo kakovostna živila.

Pogosto se namreč zgodi, da otrok z vsakodnevno vegetarijansko prehrano enostavno ne dobi dovolj hranil. V tem primeru je potrebno otroku dodatne vitamine in hranila nadomestiti v obliki prehranskih dopolnil. 

Vegetarijanska korenčkova juha

Za okusno vegetarijansko korenčkovo juho, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 3 korenčke
  • 2 žlici zdroba
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 liter vode
  • začimbe : muškatni orešček, sol, poper, majaron
  • sveža zelišča: 1 žlica drobno sesekljanega svežega koriandra ali peteršilja

Najprej korenček dobro operemo, očistimo in nastrgamo. V večji ponvi segrejemo žlico olivnega olja, dodamo nastrgan korenček in dve žlici zdroba. Zalijemo z vodo, dodamo malo muškatnega oreška, solimo in po želji dodamo poper.

Pustimo nekaj časa da juha počasi vre, nato dodamo še posušen majaron in kuhamo še približno pet minut. Ko je juha kuhana, dodamo svež, drobno sesekljan, koriander ali peteršilj.

Vegetarijanski sojini zrezki

Soja je pogosta na jedilnikih vegetarijancev. Za okusne sojine zrezke, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 150 gramov soje
  • malo sezamovega olja
  • pol čebule
  • 2 stroka česna
  • 30 gramov parmezana
  • 25 gramov krušnih drobtin
  • 50 gramov sezamovih semen
  • olivno olje za peko
  • zelišča in začimbe: sol in poper

Sojo čez noč namočimo in jo naslednji dan skuhamo. Ko je soja kuhana, jo odcedimo in pretlačimo. Segrejemo sezamovo olje in na njem popražimo drobno sesekljano čebulo in česen.

Mešanico odstavimo z ognja in jo ohladimo. Ko je mešanica čebule in česna ohlajena, jo dodamo k pretlačeni soji. Dodamo še nariban parmezan, drobtine, sezamova semena, sol in poper. Vse sestavine dobro premešamo in damo maso počivati za 15 minut. Nato iz mase oblikujemo zrezke, količina zadostuje za štiri zrezke.

V ponvi segrejemo olivno olje in sojine zrezke popečemo najprej na eni strani in nato še na drugi.

Pečene banane

Pečene banane so okusna, hitro pripravljena sladica. Za pripravo pečenih banan, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 2 banani (ne preveč zrele)
  • 50 gramov masla
  • 40 gramov sladkorja
  • 2 pomaranči
  • smetana

V večji ponvi segrejemo maslo in dodamo sladkor, mešamo nekaj časa, da porjavi. Ko je sladkor prijetno rjav, damo v ponev obe banani in ju pečemo najprej na eni strani 3 minute in še na drugi strani 3 minute. Nato banane preložimo na krožnik, v ponev, kjer smo pekli banane pa damo narezano pomarančo.

Vsak krhelj pomaranče narežemo na tri dele in čez minuto čez prelijemo sok druge pomaranče. Nekaj časa mešamo in ko sok malo izhlapi se naredi gosta omaka. Popečene krhlje pomaranče dodamo k pečeni banani in vse skupaj prelijemo s pomarančno omako. Zraven ponudimo rastlinsko sladko smetano. 

Jedilnik za priljubljene vegetarijanske jedi: