pohodniške poti v okolici Ljubljane

Pohodniške poti v okolici Ljubljane

Spread the love
pohodniške poti v okolici Ljubljane
IDEJE ZA IZLET PO SLOVENIJI! POGLEJ TU!

Pohodniške poti v okolici Ljubljane so lepo urejene in primerne za izlete z družinami. Samo nekaj kilometrov iz Ljubljane se lahko vzpnemo na slikovite pohodne poti. Vrhovi v okolici Ljubljane niso zelo visoki, a nas na mnogih pričaka izredno lepo razgled. Najbolj obiskani vrhovi okoli Ljubljane so seveda Šmarna gora, Golovec, Rožnik, Ljubljanski grad, Iški Vintgar, Soteska Pekel, izredno priljubljena izletniška točka pa je tudi vrh Staneta Kosca, ki ga bolj poznamo pod imenom Rašica.

Na Rašici je postavljen razgledni stolp, s katerega se nam odpre čudovit razgled po okoliških hribih in po celotni Ljubljani. 

Pohodniške poti v okolici Ljubljane

Okolica Ljubljane nam ponuja mnogo možnosti za enodnevne izlete, ki jih lahko opravimo tudi z otroki. Poleg Šmarne gore lahko obiščemo tudi druge hribe ki so v neposredni bližini Ljubljane. Poti so lepo urjene in nezahtevne, na nekaterih bomo lahko dobili tudi žig za našo pohodno knjižico. Za pohodne poti skrbijo lokalna planinska društva.

Med zelo obiskanimi vrhovi v okolici Ljubljane je tudi Toško Čelo, Katarina nad Medvodami, Kurešček, vrh Staneta Kosca na Rašici, Janče, Žagarski vrh, pot Bormes – Slavkov dom in še mnoge druge nezahtevne poti. 

Rašica – vrh Staneta Kosca na Rašici

Rašica je ena izmed izredno priljubljenih izletniških točk v okolici Ljubljane. Na vrh Staneta Kosca na Rašici se lahko vzpnemo po različnih poteh, vse so lepo urjene in nezahtevne. Vrh Staneta Kosca se nahaja nad vasjo Rašica, visok je 641 metrov. Na vrhu je 17 metrov visok razgledni stolp, s katerega se nam odpre prelep razgled. V bližini vrha je tudi planinska koča, do katere je speljana cesta skozi Srednje Gameljne. Najbolj pogost pristop je iz vasi Rašice, po lahki označeni poti bomo do vrha potrebovali 55 minut. 

Pristop do vrha Staneta Kosca iz vasi Rašica

Do izhodišča se peljemo po Trzinski obvoznici v smeri Črnuč, nato nadaljujemo proti Gameljnam, peljemo se skozi Spodnje in Srednje Gameljne. Na križišču nato zavijemo desno in nadaljujemo pot do vasi Rašica. Na začetku vasi pustimo avto in nato sledimo oznakam za vrh Staneta Kosca. Najprej nas pot vodi po makadamski cesti in že kmalu pridemo do markacije ki nas usmeri desno na označeno pot. Najprej je pot nekoliko bolj strma in nas pelje skozi gozd.

Kmalu se pot priključi na drugo makadamsko pot, ki nas tokrat pelje levo. Sledi krajši vzpon, ki nas pripelje do razpotja. Tukaj lahko pot nadaljujemo ostro desno po peš poti, lahko pa gremo tudi po cesti, ki pelje do doma na Rašici. Če zavijemo na peš pot se bomo najprej strmo vzpeli in malo pod planinskim domom se priključimo gozdni cesti.

Pot nas pripelje do planinskega doma in od tukaj imamo še samo nekaj korakov do vrha Staneta Kosca. Na vrhu je razgledni stolp, s katerega se nam odpre prečudovit razgled. 

Vrh Staneta Kosca na Rašici je visok 641 metrov, izhodišče vas Rašica je na 400 metrih, tako da opravimo 241 metrov višinske razlike. Pot je lahka označena pot, iz vasi Rašica bomo potrebovali približno 55 minut. 

Slavkov dom na Golem Brdu 440 m

Slavkov doma na Golem Brdu se nahaja v bližini Medvod, vendar se do te priljubljene točke lahko podamo tudi iz smeri Ljubljane. Peljemo se mimo Šentvida in zavijemo v naselje Gunclje. Nad naseljem je z gozdom poraščen Gunceljski hrib. 

Na robu naselja parkiramo in sledimo markacijam Bormes – Slavkov dom. Pot se najprej strmo vzpne skozi gozd in po nekaj minutah hoje pridemo na Dvorski hrib na višini 465 metrov. Vrh ne moremo zgrešiti, saj je tam postavljena klopca, ki označuje nadmorsko višino vrha.

Poleg je postavljeno Marijino znamenje. Pri znamenju nadaljujemo po poti naprej, ki je tukaj precej položna. Kmalu pa se pot prične spuščati in po nekaj minutah hoje pridemo v vas Golo Brdo. Nadaljujemo po makadamski cesti skozi vas in nato zavijemo na glavno cesto.

Po nekaj metrih hoje po glavni cesti pridemo do table, ki nas usmeri desno v hrib proti Slavkovem domu. Slavko dom je priljubljena izletniška točka, poznani so tudi po odlični hrani. Pred domom je ograjen pašnik, kjer se bodo otroci razveselili dveh ponijev, pred domom pa je tudi lepo urejeno otroško igrišče.

Slavkov dom na Golem Brdu je tudi izhodišče za daljše planinske ture: 

Od naselja Gunclje do Slavkovega doma na Golem Brdu 440 m, bomo potrebovali približno 1 uro in prav toliko za povratek. Pot je označena kot lahka označena pot in je primerna tudi za otroke. 

Kurešček 826 m

Kurešček je prav tako izredno priljubljena izletniška točka, ki leži na nadmorski višini 826 metrov. Kurešček leži južno od Iga in jugozahodno od Želimelj. Na vrh se lahko podamo po mnogih pohodnih poteh, do vrha pa je speljana tudi cesta. Kurešček je tudi priljubljen romarski cilj, saj stoji na vrhu prelepo obnovljena cerkev, ki je posvečena Kraljici Miru Sveti Mariji. Najlažji dostop do Kureščka je iz Malega Kureščka – Visoko iz nadmorske višine 715 metrov. 

Iz Iga se peljemo proti Kureščku in do naselja Visoko in kmalu ob cesti opazimo planinske oznake: Kurešček, Krvava peč, Vrbica in Iški Vintgar. Tukaj poiščemo primerno mesto za parkiranje in sledimo poti v smeri Kureščka. Pot nas najprej pelje skozi gozd in kmalu pridemo do ožje asfaltne ceste, ki jo samo prečimo in sledimo markirani poti, ki takoj zavije levo.

V tem delu je pot nekoliko zaraščena in se vzpne na kolovoz, kjer nadaljujemo levo. Kmalu se kolovoz položi in po nekaj metrih zavijemo desno na pot, ki se je nekoliko kasneje priključi pot od Doma na Kureščku. Tukaj zavijemo desno in kmalu prispemo do cerkve na vrhu Kureščka.

Do Kureščka se lahko podamo tudi po drugih poteh:

Vse poti so označene kot lahke označene poti in so primerne za izlet z otroki.

Od Malega Kureščka do cerkve bomo potrebovali samo 15 minut, zato je ta pot primerna za družine z majhnimi otroki in za starejše romarje, ki želijo predvsem obiskati Marijino Cerkev Miru. 

 

Pohodniške poti v okolici Ljubljane: Razgled z razglednega stolpa na Rašici: