Najboljši vegetarijanski recepti

Najboljši vegetarijanski recepti

Najboljši vegetarijanski recepti
NAJBOLJŠI VEGETARIJANSKI RECEPTI

Najboljši vegetarijanski recepti vsebujejo živila ki morajo našemu organizmu zagotoviti vsa hranila ki jih potrebuje. Nepogrešljiva živila pri pripravi vegetarijanskih jedi: riž, ajda, soja, testenine, ščit, čičerika, kritharaki, bulgur, rdeča leča, tofu, halumi, agaragar, parmezan, ghi, sladki krompir, tofu, kokosovo mleko in za izboljšanje okusa še devet glavnih začimb.

Najboljši vegetarijanski recepti

Jedilnik za priljubljene vegetarijanske jedi bo še bolj okusen, če mu dodamo naslednje začimbe: poper, kumin, kari, čili, ingver, kardamom, paprika, cimet in muškatni orešček. Za pripravo vegetarijanskih jedi je običajno glavno živilo zelenjava. Najboljše je, če lahko pripravljamo jedi iz sezonske, lokalne in ekološko pridelane zelenjave. Uporabimo pa lahko tudi divje rastline, kot so čemaž, regrat ali kopriva. 

Zelišča za pripravo vegetarijanskih jedi

Seveda pa ne gre tudi brez zdravilnih zelišč, najpogosteje uporabljamo naslednja: peteršilj, bazilika, origano, drobnjak, timijan, meta, koper, rožmarin in koriander. Poleg vse teh živil, pri kuhanju za vegetarijance, veliko uporabljamo tudi čebulo, česen, sojino omako, česen, gorčico, čilijevo omako, miso, tahin in tamarindina mezga. 

Vegetarijanska čemaževa juha

Za pripravo okusne juhe bomo potrebovali 25 minut, z eno porcijo pa bomo naše telo nahranili z 550 kcal. Za pomladno vegetarijansko čemaževo juho potrebujemo naslednje sestavine:

  • 1 čebula
  • 1/2 gomolja zelene
  • 1 korenček
  • 1 krompir
  • 100 gramov svežega čemaža ( kadar ni svežega čemaža, lahko juho skuhamo z luštrekom – dodamo ga samo 60 gramov)
  • 1 liter sveže zelenjavne jušne osnove
  • 1 kozarec belega vina
  • 2 dcl smetane za stepanje
  • sol in poper

Najprej pripravimo zelenjavo. Čebulo očistimo in drobno sesekljamo, zeleno, krompir in korenček olupimo. Vso očiščeno zelenjavo narežemo na drobne kocke. Sveže nabran čemaž operemo, nekoliko osušimo in narežemo na ozke rezance. 

V ponvi segrejemo malo olivnega olja in na njem popražimo drobno sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo polovico narezanega čemaža in ga na hitro popražimo. Nato dodamo narezano zelenjavo, ter dodamo zelenjavno jušno osnovo in belo vino. Juho zavremo in počasi kuhamo 15 minut. Medtem ko juha počasi vre, čvrsto stepemo smetano.

Ko je zelenjava kuhana, jo pretlačimo s paličnim mešalnikom. Po okusu solimo in popramo, ter dodamo ostalo polovico čemaža. Ko dodamo čemaž, juho kuhamo še nekaj minut in nato primešamo stepeno smetano. Ko juho serviramo, jo še prej potresemo s preostalim drobno narezanim čemažem. 

Pražen riž z jajci

Okusna vegetarijanska jed, ki jo bomo pripravili v samo 20 minutah, jed na osebo vsebuje 360 kcal. Potrebujemo naslednje sestavine:

  • 1 rdečo papriko
  • 1 čebulo
  • 2 stroka česna
  • 1 vejico zelenega koriandra
  • 1 svež čili
  • 2 jajci
  • 1/2 žličke mletega čilija
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1/2 žličke mletega ingverja
  • 200 gramov riža, ki smo ga skuhali že prejšnji dan

Najprej papriko očistimo in narežemo na majhne kocke. Čebulo in česen očistimo in drobno sesekljamo, medtem ko koriander na hitro oplaknemo z vodo in osušimo. Nato koriandru osmukamo listke in jih drobno sesekljamo. Čili operemo in mu odstranimo semena in ga drobno sesekljamo. Jajca razžvrkljamo s čilijem v prahu in dodamo ščepec soli. 

V ponvi ali voku segrejmo 2 žlici olivnega olja in na njem na hitro popražimo čebulo in čili. Dodamo narezano papriko, česen in ingver, ter vse skupaj 1 minuto pražimo, vmes ves čas mešamo. Nato vsa živila potisnemo na rob ponve in dodamo jajca, ki jih mešamo toliko časa da zakrknejo.

Ko jajca zakrknejo, jih prav tako potisnemo na rob ponve. Nato v ponvi segrejmo še preostalo žličko olivnega olja in na njem 2 minuti pražimo prejšnji dan kuhan riž. Dodamo še sesekljan koriander, vse sestavine dobro premešamo in po potrebi dodamo sol. 

 

Najboljši vegetarijanski recepti: