krompirjev golaž

Najboljši recept za krompirjev golaž

Spread the love

Najboljši recept za krompirjev golaž!

Krompirjev golaž je ena izmed tistih tolažilnih jedi, ki segrejejo telo in dušo. Ta preprosta, a okusna jed, ki izvira iz srca Evrope, se je s svojo bogato zgodovino in raznolikostjo okusov uveljavila kot priljubljena comfort food jed po vsem svetu. Kombinacija krompirja, čebule, paprike, in različnih začimb ustvarja jed, ki je hkrati nasitna in polna okusa.

V tem članku bomo raziskali vse, kar morate vedeti o krompirjevem golažu – od njegovega skromnega izvora do najboljših nasvetov za pripravo, ki bodo vaš golaž dvignili na višji nivo. Sledi recept, ki bo vsakemu kuharju omogočil, da pričara to tradicionalno poslastico v udobju svoje kuhinje.

Najboljši recept za krompirjev golaž
Najboljši recept za krompirjev golaž

Sestavine za krompirjev golaž

 • 1 kg krompirja, olupljenega in narezanega na kocke
 • – 2 veliki čebuli, drobno sesekljani
 • – 3 stroki česna, drobno sesekljani
 • – 2 rdeči papriki, narezani na kocke
 • – 400 g paradižnika v konzervi, narezanega
 • – 2 žlici sladke mlete paprike – 1 čajna žlička mlete kumine
 • – 1 lovorjev list
 • – 1 liter zelenjavne jušne osnove
 • – Sol in sveže mlet črni poper po okusu
 • – 3 žlice oljčnega olja
 • – Svež peteršilj za okras

Recept za krompirjev golaž po korakih

 1. V veliki posodi segrejte oljčno olje na srednji temperaturi. Dodajte sesekljano čebulo in česen ter pražite, dokler čebula ne postane prozorna, približno 5 minut.
 2. Dodajanje začimb: V posodo dodajte mleto papriko in kumino, dobro premešajte in kuhajte še eno minuto, da se arome sprostijo.
 3.  Dodajte narezano papriko, krompir, paradižnik iz konzerve, lovorjev list in zelenjavno jušno osnovo. Povečajte ogenj, da zavre, nato zmanjšajte temperaturo in kuhajte pokrito, dokler krompir ni mehak, približno 20 do 30 minut.
 4.  Ko je krompir kuhan, odstranite lovorjev list. Z vilico ali krompirjevim stiskalnikom nekoliko pretlačite del krompirja, da zgostite omako. Začinite s soljo in poprom po okusu.
 5.  Krompirjev golaž postrezite vroč, okrašen s sveže sesekljanim peteršiljem.

Nasveti za izboljšanje krompirjevega golaža

 •  Za dodatno globino okusa lahko dodate dimljeno papriko.
 • Krompirjev golaž je odličen naslednji dan, ko se okusi še bolj prepojijo.
 • Jed lahko postrežete kot samostojno glavno jed ali kot prilogo k mesnim jedem.
 • Krompirjev golaž je več kot le jed; je kulinarično potovanje skozi čas in kulture, ki združuje preprostost in bogastvo okusov. Ta recept prinaša domače udobje in toplino v vsak obrok, hkrati pa ponuja priložnost za kreativnost in prilagoditve po lastnih željah.
 • Za golaž izberite krompir, ki se med kuhanjem ne razkuha preveč. Sorte, kot so Yukon Gold ali rdeči krompir, so odlične izbire, saj ohranjajo obliko in dodajo jedi prijetno teksturo.
 • Ne bojte se biti radodarni z začimbami. Mleta paprika in kumina sta dve ključni začimbi, ki dajeta golažu njegov značilen okus. Za dodaten dimljen okus lahko dodate tudi malo dimljene paprike.
 • Krompirjev golaž se najbolje kuha počasi in na nizki temperaturi. To omogoča, da se okusi sestavin temeljito prepojijo in ustvarijo harmoničen simfonijo okusov.
 • Med kuhanjem večkrat poskusite jed in po potrebi prilagajajte začimbe. Vsaka sestavina in vsaka začimba prispevata k celostnemu okusu, zato je pomembno, da jed uravnotežite po svojem okusu.
 • Krompirjev golaž postrezite v globokih krožnikih, okrašen s svežim peteršiljem ali drobno sesekljano svežo papriko. Za dopolnitev okusa lahko zraven ponudite košček kruha ali domače pečene kruhke.

Kaj je krompirjev golaž?

Krompirjev golaž je gosta, bogata enolončnica, katere osnova sta  krompir in paprika. Tradicionalno začinjen s papriko, lovorjevimi listo in kumino, ta jed ponuja toplo paleto okusov, ki so značilni za Srednjo in Vzhodno Evropo.

Pogosto postrežen kot samostojna jed ali kot priloga, krompirjev golaž je primeren za vse priložnosti, od družinskih kosil do prazničnih večerij. V naslednjem delu bomo razkrili recept, ki združuje tradicionalne sestavine in sodobne kuharske tehnike, da bi pričarali popoln krompirjev golaž.

Od kje izhaja prvotni recept za krompirjev golaž?

Krompirjev golaž, kot mnoge druge priljubljene jedi, ima svoje korenine v tradiciji in kulturi Srednje in Vzhodne Evrope. Goveji golaž  izhaja iz Madžarske, kjer je prvotno predstavljal preprosto pastirsko jed iz mesa, čebule, vode in paprike. Skozi stoletja se je razvil v bolj kompleksno in bogato jed, pri čemer so se različice golaža razširile po celotni regiji, prilagajajoč se lokalnim okusom in razpoložljivim sestavinam.

Krompir, ki je bil v Evropo prinesen iz Južne Amerike v 16. stoletju, se je hitro uveljavil kot osnovna sestavina zaradi svoje hranilne vrednosti in prilagodljivosti. Vključitev krompirja v golaž je bila naravna evolucija jedi, še posebej v regijah, kjer je meso morda bilo manj dostopno ali predrago za vsakdan.

krompirjev golaž z govedino
Krompirjev golaž z govedino