msm mineral izkušnje

Kako preprečimo bolečine v mišicah pri športnikih?

Spread the love

Msm mineral izkušnje

Msm mineral izkušnje: V današnjem članku se bomo posvetili vprašanju kako preprečiti bolečine v mišicah pri športnikih z mineralom msm. Msm v prahu imenujemo tudi mineral lepote, saj ima organsko žveplo pomembno vlogo pri sintezi kolagena, ki skrbi za lepe lase, nohte in kožo. Kolagen pa je pomemben tudi pri delovanju mišic in sklepov, zato po njem pogosto posegajo tudi športniki. Seveda je mineral msm kot prehransko dopolnilo samo dodatek k uravnoteženi, zdravi prehrani. 

Bolečine v mišicah pri športnikih

msm mineral izkušnje
KAKO PREPREČIMO BOLEČINE V MIŠICAH? POGLEJ VEČ!

Mnogi vrhunski športniki in rekreativci se pogosto srečujejo z bolečinami v mišicah. Te bolečine imenujemo tudi mialgija in so lahko posledica različnih zdravstvenih stanj, najpogosteje pa so posledica športne vadbe.

Msm mineral izkušnje so izredno dobre, saj pomaga pri regeneraciji mišic, preprečuje in zdravi vnetja, zvišuje raven energije in vzdržljivosti in vpliva na hitrejše celjenje ran. Bolečine v mišicah lahko preprečimo tudi s pravilno prehrano, posebej vegetarijanci pogosto potrebujejo prehranska dopolnila, ker z vegetarijansko hrano telo ne dobi dovolj hranil. 

Zakaj nastanejo bolečine v mišicah pri športnikih?

Bolečine v mišicah doletijo lahko doletijo tako rekreativne športnike, kot vrhunske. Pogosto se musklfibr, kakor tudi imenujemo boleče mišice, pojavi tudi pri nešpornikih, običajno ko se lotijo kakšne neobičajne fizične aktivnosti. A zakaj se spoj pojavijo bolečine v mišicah? Boleče mišice pri športnikih vedno pomenijo težave pri gibanju! Kadar bolečina ni prehuda, se bomo še lahko normalno gibali, pri hujših bolečinah pa lahko pride do omejitve gibanja.

Kako se izogniti bolečini? Glavno pravilo, posebej za rekreativce in začetnike pri določenem športu, se glasi brez pretiravanja! Rekreacije ne sme biti preveč, ne sme biti prekmalu po prejšnji vadbi in ne sme biti prehitra. Ves čas moramo poslušati svoje telo in če bomo začeli trening na polno, se lahko zgodi, da naslednji dan ne bomo mogli hoditi.

Čisto brez bolečin seveda ne bo šlo! Vsaka nova vadba ali šport, prinese nove gibe in uporabo drugih mišic. Vsak ovadbo moramo pričeti postopoma in nato povečujemo intenzivnost in čas vadbe. Če naredimo primerjavo med smučanjem in adrenalinski spustom z airboardom, ugotovimo, da pri smučanju delajo predvsem mišice nog, medtem ko pri airboardingu potrebujemo tudi moč rok. Več si preberite v članku Kaj je airboarding in si oglejte kratko predstavitev tega športa!

Ali so bolečine nujne za doseganje športnih rezultatov?

Pri vsaki intenzivni vadbi ali novem športu, se bodo skoraj zagotovo občasno pojavile bolečine v mišicah. Vendar moramo biti pozorni, kajti po čisto vsaki vadbi pa vendar ne smejo boleti. Če se nam to pripeti, pomeni, da nekaj delamo narobe! Mogoče je naša vadba predolga, pretiravamo z ponovitvami ali pa vadbe ne izvajamo pravilno. Prav tako moramo biti previdni, kadar se pojavijo bolečine v sklepih. Nikakor jih ne smemo zamenjati z bolečinami v mišicah, saj je to čisto druga bolečina.

Običajno se pojavi, kadar vaje ali določenih gibov ne izvajamo pravilno. Če bolečina postane nevzdržna in ne poneha po treh dneh, moramo obiskati zdravnika! Manjše bolečine v mišicah bodo hitro minile, sčasoma bomo našli čisto svoj recept.

Boleče mišice lahko masiramo, raztezamo, mažemo s kremami in geli, pa še kaj bi se našlo. A najbolj bomo poskrbeli za mišice s pravilno prehrano, mogoče dodamo kakšno prehransko dopolnilo, vsekakor pa z zmerno vadbo! Kadar imamo bolečine v mišicah, se pogosto vprašamo, ali naj vadimo ali ne? Vadbe nam ni potrebno prekiniti, prav tako ne končamo smučarskega dopusta zaradi bolečin v mišicah. Vzamemo si nekaj počitka in zmanjšamo intenzivnost in kmalu se bomo bolje počutili.

Kako odpravimo bolečine v mišicah po vadbi?

Če imamo po vsakem treningu hude bolečine v mišicah, moramo vsekakor poiskati rešitev, saj nam šport v bolečinah ne bo več v veselje. Najprej poiščimo nasvet in preverimo, ali pravilno izvajamo vadbo, ki smo se je lotili. Ko to težavo rešimo, se posvetimo regeneraciji mišic in s tem preprečimo razne deformacije in trajne poškodbe:
    • Najbolj enostavna in najboljša terapija za mišice je še vedno počitek. Takoj ko začne boleti, moramo odnehati in mišice sprostiti. Počitek in prekinitev vadbe bo prinesla olajšanje za mišice nekako v 24 ali 48 urah.
    • Bolečine v mišicah lahko omilimo tudi z obkladki. Najbolj pomaga ledena kopel, ki pa je lahko precej neprijetna, zato na mišice raje položimo obkladek z ledom in pustimo učinkovati do 20 minut.
    • Boleče mišice povzroči tudi mlečna kislina, ki jo najlažje preženemo z nežnim raztegovanjem. S tem odvedemo mlečno kislino iz mišic in bolečina kmalu popusti.
    • Bolečina v mišicah nam pove, da se mišica obnavlja. Proces obnavljanja lahko pospešimo tudi s pravilno prehrano in dodajanjem prehranskih dopolnil. Zdrava prehrana v športu je izredno pomembna, mišice potrebujejo predvsem proteine in učinkovine, ki vplivajo na tvorbo kolagena. 

Msm mineral izkušnje – naravno žveplo v boju z bolečimi mišicami

V zadnjem času je postal izredno popularen MSM, methylsulphonylmethane, ki je prehranska oblika naravnega žvepla. To je učinkovina, ki je pomembna pri tvorbi kolagena, elastina, keratina in hrustanca.

Z rednim uživanjem, bodo naše mišice prožne, močne in se bodo hitreje obnavljale. Msm ima tudi ugoden vpliv na sklepe in kosti, posebej ga priporočajo starejšim športnikom, saj z leti pomanjkanje žvepla v telesu narašča.

Žveplo je prisotno tudi v aminokislinah in sodeluje kot gradnik proteinov. Poleg ugodnega vpliva na mišice, sklepe in kosti, je msm prah udeležen tudi pri pravilnem delovanju encimov, uravnava hormone in krepi imunski sistem.  Prav tako vpliva na vse celice, saj jim pomaga pri zdravljenju in obnavljanju.

Dodajamo ga v obliki prehranskega dopolnila, ki ga kupimo v prahu ali tabletah. Seveda bi bilo bolje, da ga pridobimo iz zdrave prehrane, a čeprav ga najdemo v mnogih živilih, se žal uniči s kuhanjem in drugo toplotno obdelavo.

Besedilo v članku: msm mineral izkušnje, msm prah in zdrava prehrana v športu