palačinke

Palačinke – super recepti za peko palačink

Spread the love
palačinke
PALAČINKE – SUPER SLADICA ZA VSAK DAN! POGLEJ IDEJE ZA KOSILO!

Palačinke so okusna sladica, ki jo lahko ponudimo tudi kot samostojno jed. Peka palačink je enostavna, vendar lahko z manjšimi triki pripravimo še bolj okusne in slastne.

Poznamo različne mase za pripravo palačink, najbolj osnovno je sladko testo za palačinke. Naredimo lahko tudi testo za kvašeno palačinko, čokoladno palačinko ali jogurtovo palačinko. Palačinke ponudimo kot samostojno jed, lahko pa jih ponudimo tudi poleg okusne enolončnice.

Manj poznano je testo za riževe palačinke ali grahove palačinke. Na jedilnikih pogosto najdemo polnozrnate in slane palačinke, pripravimo pa lahko tudi slane ali sladke veganske palačinke.

Otroci se najbolj razveselijo sladkih palačink, ki jih namažemo z marmelado ali čokoladnim namazom. Palačinka je poleg domače orehove potice, domačega kruha ali doma pripravljene pizze, najbolj priljubljena jed.

Palačinke – majhne skrivnosti za slastne palačinke

Palačinke so pogosto na naših mizah, vendar običajno pripravimo maso po osnovnem receptu, ki ga poznamo že od nekdaj. A pri peki palačink lahko uporabimo tudi manjše trike in spekli bomo nepozabne sladice. Za pripravo razžvrkljanega testa uporabimo belo moko, ali mešanico bele in pol ostre moke. Pšenično moko lahko nadomestimo z bolj zdravimi mokami, čudovite so palačinke z pirino, ajdovo ali celo riževo moko.

Namesto kravjega mleka lahko uporabimo rastlinska mleka, na primer sojino ali riževo mleko. Mnogi zaradi različnih diet ne uživajo jajc, ta lahko uspešno nadomestimo z zmečkano banano. Poznamo še veliko majhnih skrivnosti za pripravo najboljših palačink, ki vam jih bom zaupala v nadaljevanju članka.

Testo za palačinke – osnovni recept za sladke palačinke

Najbolj poznano in največkrat uporabljeno je testo za sladko palačinko. Čeprav pri pripravi običajno uporabljamo kuhinjske robote, so najboljše palačinke tiste, ki jih zamešamo ročno. 

Osnovni recept za sladke palačinke:

  • 3 jajca
  • 350 gramov moke
  • 1 dcl mineralne vode
  • 4 dcl mleka
  • 3 žlice olja
  • 1 vaniljev sladkor
  • ščepec soli
  • maščoba za pečenje (priporočamo kokosovo maščobo)

V večjo posodo presejemo moko, dodamo razžvrkljana jajca, ščepec soli in vaniljev sladkor. Med mešanjem postopoma prilivamo mleko in mineralno vodo. Nazadnje v maso vmešamo še olje. Zamešamo testo, ki mora biti gladko in brez grudic. Testo pustimo 15 minut počivati na sobni temperaturi.

V ponvi za vsako palačinko posebej stopimo malo maščobe in nanjo nalijemo maso. Med vlivanjem mase ponev obračamo, da testo lepo razporedi in razleze, da bo palačinka čim tanjša. Pri zmerni temperaturi pečemo toliko časa, da se palačinka ne prijemlje več ponve, pač pa da gladko drsi po njej. Nato palačinko obrnemo in spečemo še na drugi strani.

Borovničeve palačinke

Kaj je boljšega kot slastna palačinka z borovnicami? Za najboljšo palačinko uporabimo teflonsko ponev, nekoliko tanjšo in z ravnim dnom. V takšni ponvi se palačinka speče enakomerno in hitro. Za borovničevo palačinko pripravimo osnovno sladko testo in pripravimo nadev:

  • 700 gramov borovnic
  • 5 dcl rdečega vina
  • 200 gramov rjavega sladkorja
  • preliv: 2, 5 dcl mleka, 2 jajci in 2 vaniljeva sladkorja

Za pripravo nadeva, borovnice na hitro operemo pod mrzlo vodo. Nato jih damo kuhat skupaj z rdečim vinom, ki mu dodamo sladkor. Ko dobimo gosto maso, z njo premažemo palačinke in jih zložimo v namaščen pekač.

Pripravimo preliv iz razžvrkljanih jajc, ki jim dodamo vaniljev sladkor in nato počasi dodajamo mleko. S prelivom prelijemo palačinke zložene v pekaču.

Pečemo v segreti pečici na 180 stopinj C, približno pol ure. Sladico ponudimo kot glavno jed ali kot okusno sladico pri kosilu. 

Jogurtove palačinke

Tudi jogurtova palačinka je okusna sladica!  Palačinka se bo lepo spekla, če za peko uporabimo kokosovo maščobo. Kokosovo maslo vsebuje nasičene maščobe, ki med segrevanjem ne proizvajajo nevarnih trans maščobnih kislin.

Testo za jogurtove palačinke:

  •  1 navaden jogurt
  • 1 skodelico mleka
  • 1, 5 lončka moke
  • 1 jajce
  • 2 žlici olja
  • ščepec soli
  • kokosova maščoba za pečenje

Nadev za jogurtove palačinke

  • marelični kompot
  • 2 žlici mareličnega likerja
  • mandljevi lističi

V večjo posodo presejemo moko, dodamo razžvrkljano jajce in ščepec soli. Med mešanjem postopoma dodajamo mleko in jogurt. Nazadnje dodamo še olje. Vse sestavine ročno zamešamo v gladko testo brez grudic in ga pustimo 15 minut počivati.

V teflonski ponvi z ravnim dnom, raztopimo kokosovo maščobo, za vsako palačinko posebej. Testo pred pečenjem še enkrat gladko premešamo in ga z zajemalko zlijemo v ponev. Ko testo vlivamo, ponev vrtimo, da se testo lepo razleze po celi površini in bo palačinka res tanka. Pečemo na srednji temperaturi toliko časa, da jo brez težav obrnemo in nato spečemo še na drugi strani.

Marelice narežemo na tanke krhlje in jih damo v večji lonec. Prelijemo jih s sokom, v katerem so bile marelice in dodamo malo mareličnega likerja. Tako pripravljene marelice pustimo počivati 15 minut.

V ponvi nato brez maščobe popražimo mandljeve lističe. Na sredino palačinke damo nadev in zvijemo, potresemo s popraženimi mandljevimi lističi in še tople postrežemo. Čudovita ideja za božično sladico ali posladek na silvestrski večerji. 

Čokoladne palačinke

Čokoladna palačinka je ena izmed najbolj priljubljenih sladic, ki jo pripravimo iz klasičnega testa, ali pa naredimo čokoladno testo. Preden palačinke spečemo, naj testo počiva najmanj 15 minut do ene ure. Tako se zrnca škroba bolje povežejo in palačinka je bolj mehka. Če želimo pripraviti lchf palačinke, uporabimo kokosovo moko.

Recept za testo:

  • 250 gramov moke
  • 4 dcl mleka
  • 1 dcl mineralne vode
  • 3 jajca
  • 70 gramov temne čokolade
  • 2 žlici kakava
  • ščepec soli
  • 1 žlička masla
  • maščoba za pečenje

Nadev z ananasom čokoladne palačinke:

  • 1/2 ananasa
  • 30 gramov masla
  • 2 žlički sladkorja

Nad soparo stopimo čokolado in dodamo žličko masla. Ko se čokolada in maslo stopi, dobro premešamo, da dobimo enotno zmes. V drugi posodi zmešamo jajca, dodamo ščepec soli in nato dodamo presejano moko. Vmešamo kakav in med mešanjem dodajamo mleko in mineralno vodo. Ročno zamešamo gladko maso, ki mora biti brez grudic. Nazadnje v maso vmešamo še stopljeno čokolado. Testo pustimo nekaj časa počivati.

V teflonski ponvi raztopimo maščobo in testo pred pečenjem še enkrat razmešamo. Spečemo vsako palačinko posebej, ponev pri vlivanju mase vrtimo, da se lepo razleze.

Ananas narežemo na manjše kocke, za nadev bomo uporabili tudi ananasov sok. V ponvi segrejemo maslo, dodamo ananasov sok in sladkor. Segrevamo na močnem ognju, da se sladkor malo karamelizira.  Na vsako palačinko damo malo nadeva, jih zavijemo in posujemo s sladkorjem v prahu.

Ajdove palačinke

Ajdove palačinke z borovnicami so čudita jed, ki jih lahko prej pripravimo in jih vzamemo s sabo na izlet v hribe. 

Recept za ajdove palačinke:

  • 70 gramov ajdove moke
  • 70 gramov bele moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • ščepec soli
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 jajce
  • 240 ml mleka
  • 40 gramov masla
  • 150 gramov svežih borovnic
  • maščoba za pečenje

Sveže borovnice operemo in odcedimo. Maslo raztopimo v manjši ponvi. Moko presejemo skupaj s pecilnim praškom, dodamo ščepec soli in sladkor. V drugi posodi naredimo zmes jajc, dodamo mleko in stopljeno maslo. Vse sestavine dobro premešamo v gladko zmes.

Suhe sestavine in jajčno zmes mešamo toliko časa, da dobimo testo brez grudic in ga pustimo nekaj časa počivati.

V ponvi segrejemo maslo in spečemo manjše palačinke. Po njih posujemo borovnice in jih še malo zapečemo z obeh strani. Še vroče polijemo z javorovim sirupom in potresemo s preostalimi borovnicami.

Riževe palačinke

Riževe palačinke so okusna in hitro pripravljena jed, ki jo pogosto pripravljajo vegetarijanci.

Recept za riževe palačinke:

  • 5 dcl kuhanega riža
  • 4 jajca
  • 4 žlice riževe moke
  • 2 dcl mleka
  • 4 žlice sladkorja
  • kokosova mast za pečenje

Riž skuhamo in počakamo da se ohladi. Ohlajenemu rižu dodamo jajca, moko, štiri žlice sladkorja in mleko. Testo damo počivati 15 minut.

V ponvi raztopimo kokosovo maslo in nanjo zlijemo manjšo zajemalko mase. Palačinko pečemo toliko časa da zakrkne in jo nato previdno obrnemo, ter jo popečemo še na drugi strani.

Riževe palačinke namažemo s poljubnim nadevom.

Kokosove palačinke s pudingom

Za kokosove palačinke potrebujemo naslednje sestavine:

  • 3 jajca
  • 350 gramov moke
  • 4 žlice kokosove moke
  • 1 dcl mineralne vode
  • 4 dcl mleka
  • 3 žlice olja
  • 1 vaniljev sladkor
  • ščepec soli
  • maščoba za pečenje (priporočamo kokosovo maščobo)

Sestavine za nadev s pudingom:

  • 1 vaniljev puding
  • 1 vaniljev sladkor
  • 4 žlice kokosove moke
  • 80 gramov maslenih piškotov
  • 50 gramov bele čokolade

V večjo posodo presejemo moko, dodamo razžvrkljana jajca, ščepec soli in vaniljev sladkor, na koncu vmešamo še 4 žlice kokosove moke.  Med mešanjem postopoma prilivamo mleko in mineralno vodo.

Nazadnje v maso vmešamo še olje. Zamešamo testo, ki mora biti gladko in brez grudic. Testo pustimo 15 minut počivati na sobni temperaturi. Spečemo palačinke in  pripravimo nadev.

Puding skuhamo po navodilih, na koncu kuhanja mu primešamo še belo čokolado, vaniljev sladkor in kokosovo moko. Mešamo toliko časa, da se čokolada stopi.

Kokosove palačinke namažemo z vročim pudingom in potresemo s koščki maslenih piškotov, ter jih zavijemo.

Omleta z jurčki

Testo za omleto pripravimo podobno kot testo za palačinke. Najbolje se speče v litoželezni ponvi, saj moramo omleto pripraviti hitro, pečemo pa jo na visoki temperaturi.

Pazimo tudi na velikost ponve, saj če jo bomo pekli v preveliki ponvi, bo verjetno pretanka. Če pa jo pripravimo v preveliki ponvi, se ne bo enakomerno zapekla in bo predebela.

Recept za omleto z jurčki in drobnjakom:

  • 400 gramov jurčkov
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 8 jajc
  • 1 dcl mleka
  • sol in poper
  • drobnjak
  • 180 gramov kisle smetane

Jurčke očistimo in narežemo na lističe. Na olivnem olju prepražimo drobno sesekljano čebulo in strt česen. Dodamo na lističe narezane gobe in pražimo 10 minut. Tri četrtine mešanice vzamemo iz ponve in postavimo na toplo.

Jajca razžvrkljamo z mlekom, dodamo sol in poper. Četrtino jajčne mase zlijemo v ponev h gobam, pečemo približno 8 minut na srednji temperaturi, da jajca zakrknejo.

Omleto obrnemo in spečemo še na drugi strani. Pečeno omleto postavimo na toplo, iz preostale mase in gob spečemo še tri omlete.

Drobnjak osušimo in drobno nasekljamo. Gobove omlete ponudimo s kislo smetano in svežim drobnjakom. 

Krompirjeve palačinke z jabolki

Palačinke z naribanim krompirjem in z jabolki, lahko popestrimo tudi s korenjem, ki je prava zakladnica betakarotena. Jabolka in krompir so bogat vir vitamina C in B6, v receptu pa uporabimo tudi čebulo, ki je pomemben vir folne kisline, ki je potrebna za zdravo rast tkiva.

Recept za krompirjeve palačinke:

  • 2 žlički masla
  • 2 na rezini narezani jabolki
  • 1/2 kg naribanega krompirja ( vodo popivnamo)
  • 1 olupljen in nariban korenček
  • 60 g naribane čebule
  • 2 rahlo stepeni jajci
  • 2 žlici moke
  • 3/4 žličke soli
  • 60 ml rastlinskega olja

Pečico segrejemo na 90 stopinj C. V večji ponvi segrejemo maslo in na njem 10 minut pražimo jabolka, občasno jih obrnemo. Ponev nato odstranimo z ognja, da se jabolka ohladijo.

V večji posodi zmešamo nariban krompir, korenje, čebulo in stepena jajca. Dodamo moko in sol, ter vse skupaj dobro premešamo. V ponvi nato segrejemo 2 žlici olja. Iz pripravljene mase oblikujemo 12 palačink. Pečemo po 4 palačinke skupaj, približno 4 minute, da se lepo zapečejo in postanejo hrustljave. Nato palačinke obrnemo in z lopatico potisnemo ob dno ponve. Pečemo jih še 4 minute, da so lepo rjave, hrustljave in dobro pečene.

Pečene palačinke položimo na papirnato brisačko, ki vpije odvečno maščobo. Nato palačinke položimo na pekač in v pečico, da se ne ohladijo. Palačinke ponudimo tople, preden jih serviramo, jih obložimo s popečenimi jabolki. 

Veganske palačinke z drožmi

Veganske palačinke bomo danes pripravili z drožmi in brez jajc. Mleko lahko nadomestimo s kakšnim rastlinskim napitkom, polovico moke pa lahko nadomestimo z moko kamuta.  Če želimo bolj sladke palačinke, receptu dodamo sladkor po okusu.

Palačinke ponudimo kot sladico poleg preproste zelenjavne mineštre.

  • 75 g droži
  • 130 g pšenične polbele moke
  • 300 g mleka
  • 4 g soli

Moko, mleko in droži dobro zmešamo z metlico in pustimo počivati toliko časa, da zmes nekoliko naraste in se po vrhu naredijo mehurčki. Maso lahko tudi čez noč postavimo v hladilnik, stati mora najmanj 5 ur.

Šele nato dodamo sol in po potrebi maso razredčimo z mlekom, sedaj lahko po želji dodamo tudi jajce. Maso dobro premešamo z metlico. Veganske palačinke spečemo na kokosovem ali olivnem olju. Postrežemo jih kot sladico pri kosilu.