Najlepši slapovi v Sloveniji

Najlepši slapovi v Sloveniji – slap Savica, slap Boka in Martuljški slapovi

Spread the love
najlepši slapovi v Sloveniji
NAJLEPŠI SLAPOVI V SLOVENIJI! POGLEJ NAMIG ZA IZLET! TUKAJ!

Najlepši slapovi v Sloveniji – naša prelepa dežela premore toliko čudovitih slapov, da se je resnično težko odločiti kateri je najlepši. Najbolj poznani slapovi v Sloveniji so prav gotovo naslednji: Slap Savica, Peričnik, Martuljški slapovi, Govic, slap Boka,  Šumnik in še mnogi drugi manj poznani, a vseeno prelepi.  Do mnogih slapov se lahko podamo tudi z otroki, preden se podamo na pot vedno preverimo, ali je pot primerna tudi za otroke. Obisk slapov lahko združimo z obiskom drugih turističnih krajev ali obisk bližnjih gora.

Najlepši slapovi v Sloveniji 

Kako se odločiti kateri slap je najlepši? Najbolje tako, da jih obiščemo in sami razsodimo kateri nam je najbolj všeč. Slapovi so po vsej Sloveniji, v deževni dobi so lepši in bolj mogočni, v zimskem času pa tudi zaledeneli. Tukaj bomo opisali po en ali dva slapova iz vsake Slovenske regije.

Iz Bohinjskega konca bomo seveda opisali znameniti slap Savica. Obisk slapov v Sloveniji lahko združimo z izletom po okoliških izletniških točkah ali se podamo v bližnje hribe.

Slap Savica – 794 m

Slap Savica je eden izmed najbolj poznanih slovenskih slapov, pogosto je omenjen tudi v zgodovinskih zapisih. Savica je kraški izvir, izvira v strmi steni Komarče in je izvir Save Bohinjke. Do izliva v Bohinjsko jezero se rečica imenuje še Savica, kasneje pa jo poimenujmo Sava Bohinjka. Slap Savica ima čisto posebno obliko, ki spominja na črko A, saj se vodni tok že v podzemlju spremeni v dva pramena. Slap prihaja iz globin na nadmorski višini 836 metrov, visok je 78 metrov.

Voda do slapa priteče po vodoravnem jamskem rovu, kamor se nateka voda iz Doline Triglavskih jezer in izpod Pršivca. V globoki kraški jami se skrivajo številni sifoni in podzemna jezera, ki za turiste niso dostopna. Pot ki nas pelje do slapa Savica, nas najprej usmeri mino Koče pri Savici, ki je izhodišče za mnoge priljubljene planinske poti.

Od tukaj gremo na Komno in Dolino sedmerih jezer. Druga pot nas popelje mimo koče čez most in nas nato usmeri proti Komarči. Po izredno razgledni poti pridemo do Črnega jezera in nato naprej do Dvojnega jezera.

Dostop do slapa Savica

Če se do slapa Savica odpravljamo iz Ljubljane, zavijemo na avtocesto Ljubljana – Jesenice. Pri izvozu Lesce zapustimo avtocesto in nadaljujemo pot proti Bledu in naprej proti Bohinju. Z vožnjo nadaljujemo proti Bohinjskemu jezeru in naprej do Ukanca, kjer nas smerne table usmerijo proti parkirišču pri Koči pri Savici. 

S parkirišča kjer moramo plačati parkirnino, nas table usmerijo po turistični poti proti slapu Savica. Že po nekaj minutah hoje pridemo na razpotje in zavijemo desno čez kamniti most. Ko prečkamo most, se prične pot vzpenjati, večinoma hodimo po stopnicah.

Pot je dobro urejena in na bolj izpostavljenih delih je tudi postavljena ograja. Po 20 minutah prispemo do lesene hiške iz katere si lahko čisto od blizu ogledamo slap. Za ogled slapa Savica moramo plačati prispevek. 

Martuljški slapovi

Martuljški slapovi ali Martuljkovi slapovi so bili zaradi slikovite soteske vedno zelo priljubljena izletniška točka. Pot skozi sotesko je lahko zaradi padajočega kamna zelo nevarna, zato si nadenimo čelado. Dostopamo lahko tudi do zgornjih slapov, vendar samo, če smo dobro telesno pripravljeni in vajeni težjih planinskih poti. Zgornji Martuljški slap je visok prek 100 metrov in je sestavljen iz štirih stopenj.

Globoko v skalah je skrit zgornji, 34 metrov visok slap, nato pa se obrne in pada v zaporednih 15 in 5 metrskih stopnjah. Padec slapu se  nato nadaljuje z najvišjo, 48 metrov visoko spodnjo stopnjo. Tukaj je voda zaprta v ozek žleb in pada v tolmun, ki je zasut s kamenjem. Pot do slapov je pogosto poškodovana, zato se moramo pred odpravo na izlet vedno prej prepričati ali je pot prehodna in varna. 

Dostop do Martuljških slapov

Do izhodišča do slapu, se najprej peljemo proti Kranjski gori in pri vasi Gozd – Martuljek parkiramo v bližini mostu čez Savo Dolinko. Od parkirišča gremo najprej ob glavni cesto proti Kranjski gori in nato zavijemo levo na kolesarsko stezo. Po ali ob kolesarski stezi hodimo do prvega križišča, kjer nadaljujemo naravnost na makadamsko cesto do naslednjega križišča. Na tem križišču zavijemo desno do table TNP, kjer se pot razcepi.

Mi zavijemo levo, prečkamo manjši mostiček in takoj za njim zavijemo desno. Pot nas sedaj že pelje proti Martuljškim slapovom in postaja vse bolj nevarna zaradi padajočega kamna. Tukaj je čas, da si nadenemo čelado. Pot se od tukaj naprej najprej zložno vzpenja ob reki, nato pa se pričnejo stopnice in pot postaja vse bolj strma.

Kmalu prečimo večji most in nadaljujemo vzpon po stopnicah, ki nas že pelje pod steno. Čez nekaj minut pridemo še do enega mostu in tukaj se ustavimo in občudujemo razgled na Spodnji Martuljkov slap. Takoj za mostom pot zavije levo in nas popelje strmo v pobočja, ki so se vse bliže slapu.

Pot nadaljujemo levo, tukaj je teren precej vlažen, takoj nato pa se spet pričnemo vzpenjati in kmalu pridemo do kolovoza, kjer zavijemo levo. Po nekaj korakih pridemo do razpotja, kjer se desno odcepi pot do bivaka pod Špikom. Naša pot se tukaj nadaljuje levo po spodnji poti in kmalu spet pridemo na razpotje. Zavijemo levo čez most in čez nekaj časa prispemo do Ingotove koče na planini Jesenje. 

Dostop do Zgornjega Martuljkovega slapu – 1150 m

Pri Ingotovi koči desno poiščemo nekoliko bolj slabo označeno pot in se po njej vzpnemo po planini. Kmalu pridemo do kapelice ob robu gozda in tukaj pot nadaljujemo desno in gremo najprej čez manjši mostiček in nato po stezici nadaljujemo do poti ki pelje k Zgornjemu Martuljkovemu slapu. Pot nas tukaj usmeri levo in pot postaja vse bolj strma. Prečimo manjši studenec in se nato strmo vzpnemo vse do razpotja kjer zavijemo levo. Pot naprej nas pelje čez strma pobočja, kjer bodimo še posebej previdni da ne zdrsnemo.

Ko prečimo strma pobočja kmalu pridemo do soteske slapu, kjer se s pomočjo varoval spustimo do vode ki jo tudi prestopimo. Prestop vode je lahko tudi težaven, zato je dobro če imamo s sabo vsaj rezervne nogavice. Ko prečimo vodo se pot vzpne do točke od katere vidimo slap. Tukaj vzpon zaključimo, čeprav se lahko vzpnemo še do slapu. Pot do slapu je zavarovana, a precej vlažna in nevarna zaradi padajočega kamenja. 

Pot do Zgornjega Martuljkovega slapu 1150 m, je označena zahtevna pot. Od izhodišča Gozd – Martuljek na 750 metrih nadmorske višine, bomo do slapu potrebovali 1 uro in 45 minut in po poti naredili 500 metrov višinske razlike. Priporočena oprema je čelada, pozimi pa še cepin in dereze, pot ni priporočljiva za manjše otroke. 

Slap Boka

Slap Boka je med najmogočnejšimi slapovi pri nas. Slap je 106 metrov visok in 18 metrov širok, pod njim pa je še 33 metrov visoko slapišče. Tudi če je sušno obdobje ima slap še vedno mogočen pretok, najmanj 2 kubična metra na sekundo.

Ko se v gorah tali sneg in ko pridejo deževna obdobja, pretok naraste tudi do 100 kubičnih metrov na sekundo. Voda ki priteče po mogočnem slapu, se zbira v potoku Baba že v Kaninskem pogorju in se nato pretaka po podzemlju in privre na dan na skalni polici po kateri prej teče približno 30 metrov. 

Dostop do razgledne točke iz mostu Boka

Slap Boka si lahko bližje ogledamo če se povzpnemo do razgledne točke. Najprej se iz Bovca peljemo proti Kobaridu in pred mostom Boka opazimo parkirišče. Tu pustimo avto in gremo najprej do mostu, s katerega že lepo vidimo slap. Prečkamo most in se priključimo na desni široki poti, ki pelje proti slapu Boka.

Po tej udobni poti hodimo kratek čas in ko pridemo do oznake ki nas usmeri do razgledne točke, zavijemo levo in se pričnemo strmo vzpenjati. Pot je nekaj časa speljana skozi gozd, po približno 20 minutah hoje pa pridemo do razglednega roba, tukaj previdno, ker je ponekod precej prepaden. Pot nadaljujemo po levi strani grebena, steza se še vedno strmo vzpenja.

Ko pridemo nekoliko višje zavijemo levo in gremo skozi redek gozd. Hodimo še nekaj minut in kmalu pridemo do razpotja in tam nadaljujemo desno proti razgledišču Boka, ki ga dosežemo po nekaj minutah hoje.

Od mostu Boka, na nadmorski višini 400 metrov, bomo do razgledne točke pri slapu Boka potrebovali 45 minut in naredili po poti 300 metrov višinske razlike. 

Most Boka – Slap Boka – po strugi

Do slapu Boka se lahko podamo tudi po zahtevnem brezpotju, za pot bomo potrebovali 1 uro in 15 minut. Po tej poti lahko pridemo čisto do slapu, vendar je pot tehnično in orientacijsko zahtevna in se tudi vedno spreminja, glede na višino vode.

Samo za izkušene, potrebna je čelada!

 

Najlepši slapovi v Sloveniji: Slap Boka: