Enodnevni izlet z otrokom

Enodnevni izlet z otrokom v hribe – Polhograjska grmada – 898 m ali Polhograjska gora – 824 m

Spread the love
enodnevni izlet z otrokom
POLHOGRAJSKA GRMADA – IZLET PRIMEREN TUDI ZA OTROKE! POGLEJ ŠE VEČ IDEJ ZA ENODNEVNI IZLET!

Enodnevni izlet z otrokom moramo predvsem prilagoditi njegovi starosti. Preden se odpravimo na pot, vedno preverimo ali je pot primerna za otroke. Če nismo ljubitelji gneče ki nas pričaka na znanih turističnih točkah, poiščimo izlete kjer je mir in svež gorski zrak.

Z majhnimi otroci se lahko podamo tudi do mnogih znanih slapov, saj imajo marsikje lepo urejene dostope do razglednih točk. Z otroci lahko gremo tudi v hribe, seveda moramo biti za vzpon z otrokom dobro pripravljeni, odpravimo se na ture ki jih dobro poznamo. V hribe z otroci se vedno odpravimo v lepem vremenu, v nahrbtniku pa naj bo poleg osnovne opreme tudi zdrava hrana in napitki za otroke in za ostale udeležence pohoda. 

Enodnevni izlet z otrokom – naš namig: Polhograjska grmada

Polhograjska grmada je 898 metrov visok hrib, ki leži v osrčju Polhograjskih Dolomitov. Do Grmade vodi veliko poti, za izlet z otroci bomo seveda izbrali lažje dostopno in krajšo. Najlažja in tudi najkrajša pot je od turistične kmetije Gonte, do vrha bomo potrebovali samo 25 minut, ker pa je precej strmo, bomo z otroki potrebovali malo več.

Dostop do Polhograjske grmade od turistične kmetije Gonte

Do izhodišča za naš pot na Polhograjsko grmado se iz Medvod najprej zapeljemo do vasi Sora in nato mimo vasi Topol – Katarina. Kmalu nas cesta pripelje do manjšega križišča, kjer zavijemo desno proti turistični kmetiji Gonte. Malo naprej lahko pustimo avto, priporočamo pa tudi obisk turistične kmetije, kjer nas bodo prijazno postregli. 

Pot nadaljujemo levo v smeri Polhograjske grmade, pot v desno pelje na Tošč. Pot nas najprej povede čez razgleden travnik, kjer se nekoliko povzpnemo, nato pa pot postane bolj položna in se tudi nekoliko spusti do manjšega gozdička. Tukaj se pot prične vzpenjati, sedaj hodimo ob severnem grebenu Grmade. Pot je višje še nekoliko bolj strma, vmes pridemo tudi do dela, kjer je pot varovana z jeklenico.

Čeprav je pot tukaj zavarovana, je nezahtevna. Kmalu pridemo iz gozda in po kratkem času pridemo do glavnega grebena. Na grebenu se naši poti priključi pot iz Topola, malo kasneje pa še pot  iz Male Grmade in Belice. Pot nadaljujemo desno in po kratkem času pridemo do razglednega vrha Polhograjske grmade. 

Polhograjska gora –  824 m

Čudovit izlet z otroki lahko opravimo tudi do Polhograjske gore, tudi do tja vodi veliko poti. Za vzpon z majhnimi otroci izberemo pot Praproče – Polhograjska gora, saj je to lahka označena pot, za katero bomo do Gore potrebovali samo 50 minut.

Na Polhograjski gori lahko poleg prelepega razgleda opazujemo prelepe rožice,tudi zdravilna zelišča,  tukaj raste tudi zaščitena botanična znamenitost Blagajev volčin.

Izhodišče Praproče 549 m, lahka označena pot, cilj Polhograjska gora – Sveti Lovrenc 824 m. Na poti bomo premagali 280 metrov nadmorske višine, za kar bomo potrebovali 50 minut, z otroci mogoče kakšno minuto več. 

Dostop do Polhograjske gore iz Praproč

Z avtom se zapeljemo do Polhovega Gradca in nadaljujemo pot proti Gorenji vasi, kjer pri vasi Briše zavijemo v smer Praproč. Cesta je precej ozka in strma, kmalu nas pripelje do kapelice na levi strani in nato do večjega kozolca, kjer že opazimo usmerjevalne table za Polhograjsko Goro. Pri izhodišču ni urejenega parkirišča, avto bomo pustili na primernem mestu ob robu ceste.

Pri kozolcu je planinska oznaka, ki nas usmeri desno na kolovoz, ki je sprva širok in dokaj strm. Kmalu pridemo na ravnino in do manjšega križišča, kjer zavijemo desno proti Svetemu Lovrencu. Tu se pot zoži in se nadaljuje po travnatih pobočjih in se počasi obrača v desno. Po kratkem vzponu pridemo v manjši gozdiček, kjer se kmalu priključi pot iz nižjega izhodišča. Od tukaj nas vodi naprej markirana pot, ki se nekoliko višje priključi gozdni cesti.

Našo pot nadaljujemo po cesti, če bi zavili levo pridemo na zahtevno pot proti Svetemu Lovrencu. Mi torej nadaljujemo po cesti, kmalu pridemo do zapornice, ki jo obidemo in pot nadaljujemo po cesti, ki se tukaj pričenja vzpenjati. Po nekaj minutah hoje pridemo do večjega skalnatega useka, kjer je ob večjem deževju možnost padajočega kamenja.

Tu nekaj časa hodimo po ravnem, nato pridemo v gozd in se pričnemo strmo vzpenjati. Pri Logarju strmina popusti in tukaj se tudi konča cesta, odpre pa se prelep razgled proti delu Karavank. Pot nadaljujemo rahlo levo, nadaljujemo mimo kapelice po poti ki nas pelje v gozd. nato sledi manjši vzpon skozi gozd in kmalu pridemo na greben kjer se odpre razgled proti zahodu. Tukaj naša pot zavije levo in po nekaj minutah prispemo do vrha Polhograjske gore. 

Botanična znamenitost polhograjske gore – Blagajev volčin

Krajinski park Polhograjski dolomiti, kamor spada tudi Polhograjska gora in Polhograjska Grmada, se ponaša z izredno botanično znamenitostjo – Blagajevim volčinom. Daphne  blagayana, Blagajev volčin, je redka in zaščitena gorska cvetlica, ki jo je leta 1838 odkril grof Blagay. 

Blagajev volčin
BLAGAJEV VOLČIN

Rumene jožefice je pogledal nemški botanik Henrik Freyer, ki je potrdil da gre za novo vrsto in tako so tej novi roži dali ime Blagajev volčin. Rožo imenujmo tudi blagajka ali kraljeva roža. V tistih časih je bil Blagajev volčin botanična redkost in znamenitost Kranjske. Ta roža je poznana po tem, da je ponesla čast in slavo kranjske dežele v širni svet.

Sprva so ljudje mislili da je volčin zdravilen, a so kmalu ugotovili da je to strupena rastlina. Blagajev volčin in planika, Leontopodium alpinum, sta bili zavarovani že leta 1898. V seznamu ogroženih praprotnic in semenk Slovenije, je volčin uvrščen med ranljive vrste. 

Enodnevni izlet z otrokom: Polhograjska gora