Planinske poti za otroke

Planinske poti za otroke – Golica 1835 m

Spread the love
planinske poti za otroke
PLANINSKE POTI ZA OTROKE! POGLEJ VEČ!

Planinske poti za otroke moramo izbirati glede na starost otroka in na njegove fizične zmožnosti. Če bomo izbrali turo ki je otrok ne bo zmogel, ga bomo v najslabšem primeru nosili in hribi se mu bodo zamerili do konca življenja. Kam z otroci v hribe in kako izbrati privlačno pot?

Tukaj vam bom opisala nekaj idej kam se odpraviti z otrokom. Otroci od tretjega do šestega leta nas pogosto presenetijo in brez težav prehodijo daljše vzpone. Ko so malo starejši jim hribi običajno niso več tako zelo všeč, zato moramo biti pri otrocih od šestega leta naprej še bolj iznajdljivi pri izbiri cilja. Ko pa pridejo otroci v puberteto je pa seveda zgodba spet drugačna. Poglej ideje za izlet: Planina Korošica!

Golica
STARE SLIKE GOLICE

Planinske poti za otroke

Ko se odpravimo v hribe z otroci se moramo držati nekaj osnovnih pravil. Predvsem je na prvem mestu skrb za otrokovo varnost in dobro počutje. Preden se odpravimo na pot, skrbno preverimo vremensko napoved. Kadar je napovedano slabo vreme, ali pa mogoče zelo huda vročina, izlet raje odpovejmo in se na pot odpravimo drugič.

Otroka vedno seznanimo kam gremo in pri odločitvi upoštevajmo njegove želje. Otrok naj nam tudi pomaga pri pripravah, sam naj se nauči pripraviti nahrbtnik za v hribe. Ko se vračamo iz hribov, vedno izberimo lažjo pot, saj je na povratku običajno vedno največ nesreč in zdrsov. 

Golica – 1835 m

Golica je neporaščen hrib, ki se nahaja severno od Jesenic. Prelepa in izrazita gora, ki je poraščena samo s travo. Obisk Golice je prav gotovo najlepši konec maja ali junija, ko se celo pobočje spremeni v travnik narcis. To so bele narcise, ki jim pravijo tudi ključavnice in seveda moramo otrokom (pa tudi odraslim) povedati da se jih ne sme trgati.

Najlažji dostop do vrha Golice je iz Planine pod Golico. V vasi se bomo peljali tudi mimo Doma pod Golico in nato pot nadaljevali nekoliko višje. 

Dostop do Golice iz vasi Planina pod Golico

Do vasi Planina pod Golico se pripeljemo iz smeri Jesenic, najbolje da avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica ali Lipce. Peljemo se skozi Jesenice in pri zdravstvenem domu opazimo odcep ki nas vodi vzpenjajočo cesto. Po cesti se kmalu pripeljemo do vasi Planina pod Golico, pot nadaljujemo še malo naprej in kmalu pridemo do številnih planinskih kažipotov. Tu zavijemo desno in prispemo do parkirnega prostora pod Savskimi jamami.

Pri parkirišču so planinske oznake, ki nas usmerijo levo po cesti navzgor. Po kratkem vzponu pridemo do kmečkega turizma Betel, kmalu pa nas pot pripelje do križišča kjer zavijemo desno v smeri Golice. Po nekaj minutah hoje prispemo do koče pri Fencu in tukaj moramo biti zelo pozorni, saj je le nekaj korakov desno široka pot ki vodi na Golico

Opis poti do koče na Golici

Pot nas vodi naprej po čez krajši travnik in čez približno pol ure hoje pridemo do makadamske ceste, ki ji sledimo desno, a le do spodnje postaje tovorne žičnice. Od tovorne žičnice nadaljujemo hojo po precej strmi poti, ki se vzpenja skozi vse bolj redek gozd.

Čez dobro uro hoje se redek gozd konča in naša pot se nadaljuje po neporaščenih pobočjih. Na tej točki naše poti že vidimo planinsko kočo na Golici. Pot nadaljujemo še nekaj časa in kmalu pridemo do razpotja kjer se usmerimo levo. Pot je tukaj precej strma in po kratkem vzponu pridemo ko koče

Od koče na Golici nas poti vodi naprej po sprva položnih in kasneje vse bolj strmih travnatih pobočjih. Po približno 20 minutah hoje strmina malo popusti in pot zavije levo. Hodimo še približno 15 minut in že smo na razglednem vršnem grebenu Golice. 

Od vasi Planina pod Golico do Koče na Golici – 980 m,  bomo potrebovali približno 1 uro in 30 minut, do vrha Golice pa še približno 40 minut. Za celo pot bomo potrebovali nekaj več kot 2 uri, mogoče z otroci malo več. Premagali bomo 855 metrov nadmorske višine. 

Planinske poti za otroke: Golica in narcise: