jedilnik za priljubljene vegetarijanske jedi

Vegetarijanski jedilnik

Spread the love
Jedilnik za priljubljene vegetarijanske jedi
SUPER VEGETARIJANSKI RECEPTI! POGLEJ VEČ!

Jedilnik za priljubljene vegetarijanske jedi! Danes bomo pripravili preprost in okusen vegetarijanski obed. Vegetarijanstvo je vse bolj razširjeno in za mnoge postaja način življenja. Tudi mnogi rekreativni športniki se odločajo za vegetarijansko prehrano in kljub temu dosegajo dobre športne rezultate.

V mnogih družinah se vsi družinski člani držijo načela brezmesnega prehranjevanja, tako je seveda tudi priprava jedi lažja in hitrejša. Težko je namreč v enem gospodinjstvu pripravljati hrano za ljudi, ki se držijo različnih načel pri prehranjevanju ali pa se držijo kakšne stroge diete.

Jedilnik za priljubljene vegetarijanske jedi

Pogosto slišimo dvome posameznikov, ali je vegetarijanstvo primerno za otroke. Verjetno je bolj koristno, kot pa da se otrok nažira s sladkarijami, kar prav gotovo vodi v otroško debelost.  Seveda pa je naloga staršev, ki želijo, da se njihov otrok prehranjuje po načelih vegetarijanstva, da otroku zagotovijo kakovostna živila.

Pogosto se namreč zgodi, da otrok z vsakodnevno vegetarijansko prehrano enostavno ne dobi dovolj hranil. V tem primeru je potrebno otroku dodatne vitamine in hranila nadomestiti v obliki prehranskih dopolnil. 

Vegetarijanska korenčkova juha

Za okusno vegetarijansko korenčkovo juho, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 3 korenčke
  • 2 žlici zdroba
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 liter vode
  • začimbe : muškatni orešček, sol, poper, majaron
  • sveža zelišča: 1 žlica drobno sesekljanega svežega koriandra ali peteršilja

Najprej korenček dobro operemo, očistimo in nastrgamo. V večji ponvi segrejemo žlico olivnega olja, dodamo nastrgan korenček in dve žlici zdroba. Zalijemo z vodo, dodamo malo muškatnega oreška, solimo in po želji dodamo poper.

Pustimo nekaj časa da juha počasi vre, nato dodamo še posušen majaron in kuhamo še približno pet minut. Ko je juha kuhana, dodamo svež, drobno sesekljan, koriander ali peteršilj.

Vegetarijanski sojini zrezki

Soja je pogosta na jedilnikih vegetarijancev. Za okusne sojine zrezke, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 150 gramov soje
  • malo sezamovega olja
  • pol čebule
  • 2 stroka česna
  • 30 gramov parmezana
  • 25 gramov krušnih drobtin
  • 50 gramov sezamovih semen
  • olivno olje za peko
  • zelišča in začimbe: sol in poper

Sojo čez noč namočimo in jo naslednji dan skuhamo. Ko je soja kuhana, jo odcedimo in pretlačimo. Segrejemo sezamovo olje in na njem popražimo drobno sesekljano čebulo in česen.

Mešanico odstavimo z ognja in jo ohladimo. Ko je mešanica čebule in česna ohlajena, jo dodamo k pretlačeni soji. Dodamo še nariban parmezan, drobtine, sezamova semena, sol in poper. Vse sestavine dobro premešamo in damo maso počivati za 15 minut. Nato iz mase oblikujemo zrezke, količina zadostuje za štiri zrezke.

V ponvi segrejemo olivno olje in sojine zrezke popečemo najprej na eni strani in nato še na drugi.

Pečene banane

Pečene banane so okusna, hitro pripravljena sladica. Za pripravo pečenih banan, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 2 banani (ne preveč zrele)
  • 50 gramov masla
  • 40 gramov sladkorja
  • 2 pomaranči
  • smetana

V večji ponvi segrejemo maslo in dodamo sladkor, mešamo nekaj časa, da porjavi. Ko je sladkor prijetno rjav, damo v ponev obe banani in ju pečemo najprej na eni strani 3 minute in še na drugi strani 3 minute. Nato banane preložimo na krožnik, v ponev, kjer smo pekli banane pa damo narezano pomarančo.

Vsak krhelj pomaranče narežemo na tri dele in čez minuto čez prelijemo sok druge pomaranče. Nekaj časa mešamo in ko sok malo izhlapi se naredi gosta omaka. Popečene krhlje pomaranče dodamo k pečeni banani in vse skupaj prelijemo s pomarančno omako. Zraven ponudimo rastlinsko sladko smetano. 

Vegetarijanska enolončnica s čičeriko

Vegetarijanska enolončnica s čičeriko in muškatno bučo je okusna jed na žlico, ki jo pripravimo v pečici. Recept za enolončnico prihaja iz Sicilije, kjer jed ponudijo s kus kusom. Recept je povzet po knjigi Prihranimo z Jameijem; Jamie Oliver.

Recept za enolončnico s čičeriko:

  • 1 muškatna buča
  • 2 čebuli
  • 15 g svežega koriandra
  • 40 g rozin
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 1/2 žličke zdrobljenega suhega čilija
  • 50 g oliv
  • 400 g paradižnika v koščkih
  • 400 g kuhane čičerike
  • 1/2 l zelenjavne jušne osnove
  • 1 skodelica kuskusa
  • 1 jogurt

Muškatno bučo olupimo, razpolovim in odstranimo semena, olupke in semena prihranimo. Bučo narežemo na približno 3 cm velike kose, ki jih zložimo v namaščen pekač. Prelijemo jih z olivnim oljem in rahlo posolimo. Pečico segrejemo na 180 stopinj C, narezane buče pečemo 40 minut, da dobijo lepo zlato barvo.

V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo olupljeno in grobo narezano čebulo, tanko narezan koriander, rozine, malo cimeta in čili. Premešamo, pokrijemo in na šibkem ognju kuhamo 20 minut. Ta čas je gotova tudi že bula, zato jo iz pekača zvrnemo v ponev, dodamo še paradižnik in čičeriko. Premešamo in prelijemo s 1/2 l vroče jušne osnove.

Če nimamo jušne osnove, dodamo zelenjavno kocko in krop. Zavremo in nepokrito kuhamo približno 40 minut, vmes občasno premešamo.

Olupke in semena buče posijemo s preostalim cimetom in čilijem, solimo in popramo, ter jih enakomerno porazdelimo po pekaču. Bučne olupke in semena pečemo toliko časa, da so zlato hrustljavo zapečeni. Medtem ko se jed kuha, kuskus stresemo v večjo posodo in ga zalijemo s kropom. Pokrijemo in pustimo 10 minut, da kuskus nabrekne.

Z vilicami ga poravnamo, začinimo po okusu in zvrnemo na večji pladenj. Čez z žlico položimo enolončnico, po vrhu pokapljamo navaden jogurt, potresemo z listi koriandra in z zapečenimi bučnimi olupki in semeni. Takoj postrežemo!

Krompirjeva pita z grahom

Krompirjeva pita z grahom je družinska jed po receptu Jamie Oliver, recept sem preizkusila in nekoliko priredila. Glavne sestavine za to jed so grah, listnato testo in krompir.

Recept za krompirjevo pito z grahom:

  • 2 žlici ostre moke
  • listnato testo
  • 1 jajce
  • 1 čebula
  • 1 krompir
  • 1/2 kg zamrznjenega graha
  • žlica masla
  • 1/2 glave solate ledenke
  • 1 zelenjavna jušna kocka
  • 1 žlička gorčice
  • 4 žličke nepasirane skute

Delovni pult pomokamo in razvijemo listnato testo, ter ga takoj prestavimo v večji, namaščen pekač. V testo 3 cm od roba naredimo zarezo v obliki pravokotnika, v notranjosti tega pa naredimo prečne zareze. Pazimo, da ne zarežemo do dna.

Po testu namažemo razžvrkljano jajce in ga pečemo pri 200 stopinjah 17 minut, da se napihne in zlato rjavo zapeče. Ko je testo pečeno, ga vzamemo iz pečice in pustimo, da se malo ohladi.

Z ostrim nožem znova zarežemo v zunanji pravokotnik skozi nekaj vrhnjih plasti testa, nato pa notranji del z lopatko previdno odstranimo in damo na stran.  V ponvi segrejemo malo olivnega olja in 10 minut pražimo drobno sesekljano čebulo. Krompir olupimo, operemo in narežemo na 10 cm velike kocke. Stresemo ga v ponev, dodamo maslo, grah in moko.

Ledenko tanko narežemo in jo stresemo v ponev, premešamo in pražimo 10 minut. Dodamo zdrobljeno zelenjavno jušno kocko in prelijemo s 300 ml kropa, uporabimo lahko tudi zelenjavno jušno osnovo. Zavremo, pokrijemo in zmanjšamo ogenj.

Počasi kuhamo 10 minut,nato vmešamo gorčico in solimo. Maso enakomerno porazdelimo po testu, potresemo s skuto in pokrijemo z odrezanim delom testa. Jed ponudimo v pekaču, zraven se poda zelena solata.

 

Jedilnik za priljubljene vegetarijanske jedi: