Družinski izleti v naravo

Družinski izleti v naravo – Ajdna 1046 – arheološko najdišče

Spread the love
Družinski izleti v naravo
Ajdna 1046 – arheološko najdišče

Družinski izleti v naravo nas lahko popeljejo po prelepi Sloveniji in tudi čez meje naše domovine. Za majhne otroke izberemo enodnevne izlete po okolici, ko pa so že malo večje, lahko gredo z nami tudi v višje hribe.

Načrtovanje družinskega izleta je lahko zapleteno, a sčasoma izlet z otrokom organiziramo brez zapletov. V naše izlete vključimo obiske zgodovinskih in kulturnih znamenitosti, ki jih v naši prelepi deželi res en manjka. naš današnji namig za enodnevni družinski izlet v naravo: Ajdna – 146 m – arheološko najdišče.

Družinski izleti v naravo – Ajdna – 1046 m

Ajdna nad Potoki je osamljen vršac na južnem pobočju Stola v Karavankah. Ajdna je pomembno slovensko arheološko najdišče, zato je primeren poučen izlet za otroke. Na Ajdni so leta 1976 pričeli s sistematičnimi arheološkimi izkopavanji. Na terasastem platoju so odkrili ostane starokrščanske naselbine, ki si jo določili v obdobje iz petega ali šestega stoletja.

Pod vrhom Ajdne si lahko ogledamo 25 stavbnih objektov, najbolj pomembni so verjetno ostanki zgodnjekrščanske cerkve. Cerkev iz tistega obdobja je bila zidana po rimskem načinu, kar so arheologi sklepali po polkrožnem zidu, značilnem oltarju in sedežu za škofa. V stavbi poleg cerkve so odkrili enajst skeletnih grobov, ki so pripadali staroselcem, medtem ko samih grobišč niso odkrili.

Arheološko najdišče Ajdna

V skeletnih grobovih so odkrili različne drobne najdbe, kot so orožje, posoda, orodje, nakit in različni posvetni predmeti. Zanimive predmete iz naše daljne zgodovine, si lahko ogledamo v Gorenjskem muzeju v Kranju. Najdbe na Ajdni so pomemben prispevek k poznavanju in razumevanju življenja naših prednikov v obdobju pozne antike.

Z raziskavami so arheolgoi dokazali, da sov tem času na Gorenjskem živeli romanizirani staroselci. V šestem stoletju so v naše kraje pričeli vdori germanskih in slovanskih plemen, zato so si naši predniki poiskali zatočišča na težje dostopnih krajih. Na Gorenjskem so se umaknili tudi na Ajdno, na njihovo mesto v dolini pa so naselili stari Slovani, ki so se v začetku 7.stoletja pričeli stalno naseljevati v naših krajih. 

Dostopi do Ajdne

Do Ajdne vodi veliko različnih poti, z otroki se bomo verjetno podali po najkrajši možni poti. Najkrajši poti do Ajdne sta od Valvasorjevega doma pod Stolom in iz vasi Potoki. Do Ajdne sta speljane tudi tri zahtevne označene poti, ki jih bomo premagali, ko bodo otroci nekoliko večji. 

Možni dostopi do Ajdne:

  • Vas Potoki – 1 ura – lahka označena pot
  • Na Sušeh – plezalna pot – 15 minut – zahtevna označena pot
  • Valvasorjev dom pod Stolom – 45 minut – lahka označena pot
  • Na Sušeh – 20 minut – lahka označena pot
  • Koroška Bela- 1 ura in 30 minut – lahka označena pot
  • Valvasorjev dom pod Stolom – plezalna pot – 40 minut – zahtevna označena pot

Pot do Ajdne od Valvasorjevega doma pod Stolom

Do izhodišča pri Valvasorjevem domu pod Stolom na avtocesti proti Jesenicam zavijemo na izvoz Lesce in nato peljemo proti Žirovnici. Pot nadaljujemo proti Završniškem jezeru in naprej do Valvasorjevega doma. Od tukaj se usmerimo na markirano pot v smeri Ajdne. Pot nas najprej pelje po levi strani mimo Valvasorjevega doma in kmalu zavije v gozd.

Prečimo pobočja proti zahodu, nato pa se pričnemo spuščati proti bližnji cesti, ki pelje na Potoško planino. S te ceste na manjšem križišču zavijemo v desno navzdol v smeri Ajdne. Kmalu pridemo do smerne table, ki nas usmeri levo strmo navzdol. Nekaj časa hodimo po nekoliko razritem kolovozu, nato pa pridemo na greben, kjer je pot bolj položna. Po markirani poti nadaljujemo hojo in kmalu zapustimo greben. Tukaj pot zavije rahlo v desno in spustimo se na

Na tem manjšem sedlu je razpotje, mi nadaljujemo po spodnji, desni poti. Pot se nato še nekaj časa spušča in polkrožno obide vrh Ajdne. Ko pot postane nekoliko položnejša, se ji z desne priključi pot ki pripelje iz vasi Potoki. Naša pot nas pelje levo, kmalu se pričnemo vzpenjati po strmem pobočju.

Kmalu pridemo do razgledne točke, kjer naša pot zavije ostro levo in postane bolj položna. Nadaljujemo do arheološkega najdišča na Ajdni in takoj za njim zavijemo desno strmo navzgor. Ko pridemo na greben se naša pot priključi plezalni poti, nadaljujemo desno in po nekaj minutah prispemo na razgleden vrh Ajdne. 

Družinski izleti v naravo: Ajdna nad Potoki: