preproste jedi s krompirjem

Preproste jedi iz krompirja

Spread the love
preproste jedi iz krompirja
PREPROSTE JEDI IZ KROMPIRJA! RECEPTI ZA VEGETARIJANCE! KLIKNI TU!

Preproste jedi iz krompirja so primerne za pripravo okusnih jedi. Iz krompirja lahko pripravimo predjedi, priloge in glavne jedi. Krompir je pogosto na jedilnikih vegetarijancev, pogosto pa ga vključujemo tudi v pripravo otroških jedi.

Receptov s krompirjem je nešteto, najbolj zdrav obrok je iz celega skuhanega krompirja, saj tako obdržimo največ koristnih učinkovin ki jih vsebuje. Krompir lahko kombiniramo z zelenjavo in tudi z mnogimi zelišči. 

Preproste jedi iz krompirja

Najbolj preproste jedi iz krompirja so pire krompir, pečen krompir in kuhan krompir. Seveda pa lahko iz krompirja pripravimo mnoge slastne jedi, za katere ne potrebujemo veliko časa in sestavin. Krompir je tudi med prvimi živili, ki jih pripravimo za otroški obrok. To so običajno kašice in juhice, ki jim dodamo krompir in pogosto tudi banano ali jabolka. Najpogosteje pa je krompir prisoten v vegetarijanskih receptih, saj se odlično ujema z mnogimi zelišči, začimbami in ostalo zelenjavo. 

Krompirjev zos

Krompirjev zos je vsekakor jed, ki nas spominja na otroštvo. Običajno smo zraven dobili hrenovko, ali kuhano govedino, ki je ostala od nedeljske goveje juhe. Poznamo več receptov, za pripravo jedi lahko uporabimo čebulo, česen, pripravimo prežganje, dodamo malo paprike, lovorjev list, sol in poper.

Preprost recept za krompirjev zos:

  • 6 krompirjev
  • 1 mala čebula
  • lovorjev list
  • žlička paprike ali mešanice za golaž
  • 2 žlici ostre moke
  • žlička masti
  • sol in poper
  • žlička jabolčnega kisa

Krompir narežemo in ga damo kuhat skupaj z lovorjem, dodamo malo soli. Krompir kuhamo z malo vode, toliko, da ga prekrije.  Ko je krompir kuhan, ga skupaj s tekočino spasiramo s paličnim mešalnikom.

Pripravimo prežganje iz žličke masti, drobno sesekljane čebule in žličke paprike. Prežganje mešamo toliko časa, da je gladko in brez grudic, nato ga dodamo h krompirju, premešamo in še malo prevremo.

Na koncu dodamo še žličko kisa in poper, po potrebi dodamo še malo soli. V zos lahko dodamo tudi žličko grumpov ali hren.  Krompirjev zos postrežemo z kuhano govedino ali hrenovkami. 

Velikonočni pražen krompir z jajci

Za Velikonočne praznike običajno pripravimo veliko dobrot, pogosto nam ostanejo trdo kuhana jajca ali šunka. Iz ostankov lahko pripravimo odlično krompirjevo jed, velikonočni pražen krompir.

Recept za velikonočni pražen krompir:

  • 5 kuhanih in olupljenih krompirjev
  • 3 trdo kuhana jajca
  • prekajena kuhana šunka, rebrca ali pleče
  • čebula in česen
  • sol in poper
  • žlica masti

Na masti prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo strt česen in na koščke narezano šunko. Kuhan krompir olupimo, narežemo in ga dodamo k čebuli in česnu. Popražimo in na koncu dodamo še narezana trdo kuhana jajca.

Pire krompir z zelišči

Pire krompir pogosto pripravljamo in mogoče postane občasno malo dolgočasen. Če smo iz prehrane izločili meso, moramo za pripravo obrokov vključiti še več domišljije. Pire krompir je izredno okusen, če mu dodamo zelišča in malo skute. 

Sestavine za pire krompir z zelišči in skuto:

  • 800 gramov krompirja
  • 50 gramov masla
  • 5 žlic kisle smetane
  • 50 gramov pretlačene posnete skute
  • malo naribane limonine lupinice
  • drobno narezan svež drobnjak
  • drobno sesekljan peteršilj, rožmarin in listek žajblja
  • dve glavici mlade čebule
  • sol

Krompir operemo, olupimo in narežemo na kocke. Skuhamo ga v slanem kropu in ko je mehak, ga odcedimo in še vročega pretlačimo. Pretlačenemu krompirju dodamo maslo, pretlačeno skuto, kislo smetano in drobno sesekljana zelišča. Vse sestavine dobro premešamo in po okusu solimo. Mlado čebulo narežemo na trakove in jo posujemo po krompirju tik preden ga postrežemo. 

Krompirjevi zrezki

Za pripravo krompirjevih zrezkov potrebujemo naslednje sestavine:

  • 1 kg krompirja
  • skodelico mleka
  • 3 žlice ostre moke
  • 1 žlica drobtin
  • 4 stroke česna
  • drobno sesekljan svež peteršilj in majaron
  • sol in poper
  • olje za cvrtje

Krompir olupimo, operemo in ga drobno naribamo. Prelijemo za z vrelim mlekom in premešamo. Nato dodamo 1 žlico drobtin, 3 žlice ostre moke, strte stroke česna, ter zelišča. Namesto svežega peteršilja lahko dodamo suh peteršilj, prav tako lahko namesto svežega majarona dodamo posušenega.

Vse sestavine dobro premešamo in nato z žlico zajemamo maso in jo polagamo v vroče olje. Ko damo maso v olje, jo z žlico nekoliko pritisnemo, da dobimo obliko zrezka. Krompirjeve zrezke popečemo najprej z ene strani in nato še z druge. Ko zrezke poberemo iz olja, jih odlagamo na papirnate brisačke, ki bodo vpile odvečno maščobo. 

Krompir v pečici polnjen s panceto in sirom

Krompir je pogosto priloga kosila ali večerje. Slovenci imamo radi krompir, v nedeljo je na mizi najpogosteje “tenstan” krompir ali pire krompir. Vendar moramo gospodinje naše drage včasih presenetiti s kakšnim novim receptom. 

Recept za krompir v pečici s panceto in sirom:

  • 6 krompirjev
  • na trakce narezana panceta ali pršut
  • na trakce narezan sir
  • sol, poper, olivno olje

Krompir olupimo in ga zarežemo, vendar pazimo, da ga ne prerežemo do konca. V pekač damo malo olivnega olja in položimo vanj krompir, ki ga malo posolimo in popramo.

Pri 180 stopinjah C pečemo krompir približno 20 minut, da se tam, kjer smo zarezali nekoliko razpre. Zareze v krompirju nato napolnimo s panceto in sirom. Pekač vrnemo v pečico in krompir pečemo še približno 45 minut. 

Krompir s sirom

Poleg zelenjave, se krompir tudi odlično ujema z različnimi vrstami sira. Za preprosto jed in krompirja z parmezanom, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 6 krompirjev (približno pol kilograma)
  • 1/2 kilograma parmezana
  • četrt litra mleka
  • sol 
  • maslo

Krompir olupimo, operemo in narežemo na tanke rezine. Parmezan nadrobimo. Pripravimo namaščen pekač, lahko ga tudi obložimo s peki papirjem. Najprej v pekač položimo plast narezanega krompirja in nato plast parmezana, malo posolimo in spet naložimo plast krompirja in nato plast sira.

Ponavljamo toliko časa, da porabimo ves krompir in sir. Nato zloženko zalijemo z mlekom in pečemo 45 minut pri 180 stopinjah C. Parmezan lahko nadomestimo s kakšnim drugim sirom, lahko pa dodamo tudi panir. 

Zelenjavni narastek s krompirjem

Za zelenjavni narastek si bomo morali vzeti nekoliko več časa, a rezultat bo izredno okusna zelenjavna jed, ki se je bodo razveselili tudi vegetarijanci. Če imamo možnost uporabimo zelenjavo s svojega vrta, posebej v poletnem času, ko je vsega v izobilju. 

Sestavine za zelenjavni narastek:

  • 2 velika krompirja
  • 1 cvetača
  • 1 brokoli
  • 1 janežev gomolj
  • 80 gramov stročjega fižola
  • 25 gramov masla
  • 30 gramov moke
  • 2 lončka zelenjavne jušne osnove
  • 1 kozarec belega vina
  • 1 kozarec mleka
  • 2 žlici svežega žajblja
  • 180 gramov rjavih šampinjonov

Sestavine za krompirjevo skorjo:

  • 900 gramov krompirja
  • 25 gramov masla
  • 4 žlice navadnega jogurta
  • 80 gramov parmezana
  • 1 žlička janeževih semen
  • sol in poper

Najprej operemo dva krompirja in ju narežemo na kocke. Prilijmo vrelo vodo in dodamo cvetačo in brokoli, ki ju razdelimo na brstiče, janež in stročji fižol. V večji ponvi segrejemo maslo, dodamo moko in pražimo približno 1 minuto. Dodamo zelenjavno jušno osnovo, vino in mleko. Vse sestavine zavremo. Mešamo toliko časa, da se dobimo gosto tekočino. Nato dodamo kuhano zelenjavo, sveže nasekljan žajbelj in šampinjone narezane na četrtinke. 

900 gramov krompirja operemo, olupimo in narežemo na kocke. Kuhamo 15 minut in nato odlijemo vodo. Še vročemu krompirju dodamo maslo, jogurt in polovico naribanega parmezana. Vse sestavine zmečkamo v pire in vanj vmešamo janeževa semena in začinimo s soljo ter poprom. 

Pripravimo pekač in ga namastimo. Najprej damo v pekač vso zelenjavo in jo nato popolnoma prekrijemo s krompirjevim pirejem. Potresemo s preostalim naribanim parmezanom. Pečemo približno 40 minut pri temperaturi 190 stopinj C, krompirjeva skorjica mora postati zlato rjava. 

Polnjen krompir

Polnjen krompir pečen v pečici je resnično poslastica! Potrebujemo naslednje sestavine:

  • 1 kilogram krompirja
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 žlička grobe morske soli
  • 120 gramov masla
  • 1 čebula
  • sol in poper
  • 150 gramov sira gavda
  • bučke ali paprika, malo koruze

Krompir operemo in ga oščetkamo. Nato ga pokapljamo z oljem, posolimo in ga eno uro pečemo v pečici pri 190 stopinjah C. Ko dobi krompir hrustljavo lupina, v notranjosti pa je še mehak, ga vzamemo iz pečice.

V ponvi raztopimo žlico masla in na njem pet minut dušimo drobno sesekljano čebulo. Ko postane čebula mehka in zlato rjava, jo odstavimo z ognja. Ko je krompir pečen, ga vzamemo iz pečice in ga prerežemo na pol. Iz vsake polovice izdolbemo meso in ga damo v veliko skledo, lupino prihranimo.

Meso krompirja ki smo ga izdolbli, zmečkamo in mu dodamo dušeno čebulo in preostalo maslo. Dodamo sol, poper in po želji še malo koruze, bučk ali drobno narezano papriko. Vse skupaj dobro premešamo in z maso napolnimo pečene krompirjeve lupine. Preden damo polnjen krompir v pečico, ga potresemo s sirom. 

Polnjene krompirje pečemo 10 minut pri 200 stopinjah C, toliko časa, da sir zlato porjavi. Preden postrežemo, potresemo z drobno sesekljanim drobnjakom. 

Krompirjevi cmoki z zelišči in špinačo

  • 500 g kuhanega krompirja 
  • 3 stare žemlje
  • 250 g sveže špinače
  • 150 g moke
  • 3 jajca
  • sesekljana zelišča: peteršilj, majaron, drobnjak, zelena, koper in pehtran
  • mleko in malo drobtin
  • sol

Kuhan krompir olupimo in naribamo. Žemlje namočimo v topli vodi in jih dobro ožamemo. Špinačo očistimo, operemo, odcedimo in drobno nasekljamo. Nasekljano špinačo kuhamo z malo vode na nizkem ognju. Ko je špinača kuhana, jo odcedimo in dobro ožamemo.

Krompir, na koščke nastrgane žemlje, dušeno špinačo, moko in jajca zgnetemo v testo. Dodamo drobno sesekljana zelišča in dobro premešamo. Če je testo pretrdo, dodamo malo mleka, če pa je premehko, dodamo malo krušnih drobtin.

Z vlažnimi rokami iz testa oblikujemo cmoke, ki jih 10 minut kuhamo v slanem kropu. Cmoke ponudimo kot samostojno jed, kot priloga pa se odlično poda k govejemu golažu. 

Njoki z gorgonzolo

  • 1 kg krompirja
  • 250 g moke
  • sol
  • 200 g gorgonzole
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 1 žlica olivnega olja
  • 8 žajbljevih lističev
  • 300 ml smetane
  • 100 ml suhega vina

Krompir operemo in ga celega skuhamo, nato ga odcedimo, olupimo in pretlačimo s tlačilko. Počakamo da se pretlačen krompir nekoliko ohladi, nato umešamo moko in dodamo sol. Vse skupaj dobro zgnetemo in iz testa oblikujemo za oreh velike cmoke in jih z vilicami potlačimo. Njoke pustimo 15 minut počivati na pomokani delovni površini.

Gorgonzoli odstranimo skorjo in jo narežemo na kocke. Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. Žajbljeve lističe operemo, osušimo in narežemo na tanke trakove.

V ponvi segrejemo olje in na njem podušimo čebulo in česen. Zalijemo s smetano in vinom, vse skupaj malo zavremo. Umešamo žajbelj, dodamo gorgonzolo in mešamo, da se raztopi. Omaki dodamo sol in poper. 

Njoke kuhamo 5 minut v slanem kropu, da priplavajo na vrh. S penovko jih poberemo iz vode in odcedimo. Njoke postrežemo skupaj z omako z gorgonzolo. 

Navadna krompirjeva juha

Navadna krompirjeva juha je odlična enolončnica, ki je preprosta za pripravo, postrežemo jo kot samostojno jed, zraven ponudimo kos sveže pečenega peciva. 

Recept za navadno krompirjevo juho:

  • 3/4 kg krompirja
  • 2 l slane vode
  • ščep timijana
  • 1 lovorov list
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici maščobe
  • čebula
  • kis
  • sol in poper

Na kocke zrezan krompir skuhamo v slani vodi s timijanom, lovorovim listom in česnom. Ko je krompir mehak, dodamo prežganje s čebulo, kis po okusu, ter sol in poper. Dobro prevremo in ponudimo z opečenim kruhom.

Namesto prežganja lahko zamešamo moko v četrt litra kisle smetane in zlijemo h krompirju, da se skupaj prekuha. 

Krompirjevo juho lahko pripravimo tudi tako, da krompir pretlačimo. V krompirjevo juho lahko dodamo tudi pretlačeno zelenjavo; korenček, zeleno in por. Zelenjavo skuhamo skupaj s krompirjem. 

Krompirjevo juho lahko pripravimo tudi tako, da krompir pretlačimo in dodamo na kocke zrezano kuhano svinjsko meso. V juho lahko zakuhamo tudi ocvrt grah ali ponvičnike. 

Gratiniran krompir

Okusno in preprosto kosilo! Gratiniran krompir je resnično preprosta jed, ki bo navdušila naše jedce. 

Recept za gratiniran krompir:

  • 1/2 kg krompirja
  • 1 dl smetane
  • 1 dl mleka
  • 50 g naribanega ementalca
  • 1 žlica masla
  • sol in poper
  • muškatni orešček

Krompir olupimo in operemo, narežemo ga na tanke rezine. Posebej zmešamo smetano in mleko. Pečico ogrejemo na 180 stopinj C. Pekač namastimo z maslom in vanj pahljačasto polagamo rezine krompirja. Vsako plast krompirja posebej solimo, popramo in potresemo z muškatnim oreščkom.

Nazadnje ob robovih polijemo smetano in mleko, posipamo s sirom in obložimo s kosmiči masla. Krompir pečemo pri 180 stopinjah C 50 minut, da se lepo zapeče in se po vrhu naredi skorjica

Gratiniran krompir postrežemo s skledo zelene solate. 

gratiniran krompir
Gratiniran krompir

Krompir v pikantni omaki

Iz krompirja lahko naredimo tudi okusno, nekoliko pikantno omako, ki jo ponudimo kot prilogo mesnim jedem.

  • 2 kg krompirja
  • slan krop
  • 8 dag svinjske masti
  • 4 dag slanine
  • 1 žlica moke, čebula, svež peteršilj, česen, kumina, timijan, majaron
  • 1 žlica gorčice
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • malo čiste kostne juhe
  • 2 kisli kumarici
  • 1 1/2 dl kisle smetane

Krompir olupimo, operemo, narežemo na kocke in skuhamo v slanem kropu. V ponvi segrejemo svinjsko mast in prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo malo moke in na kocke narezano slanino.

Nekaj minut pražimo, nato dodamo drobno sesekljan peteršilj, strt česen, svež majaron, malo kumine, timijan, paradižnikovo mezgo in gorčico. Premešamo in zalijemo z vodo, v kateri smo kuhali krompir ali čisto kostno ali govejo juho.

Na koncu primešamo na kocke zrezani kisli kumarici. Preden omako serviramo, vmešamo kislo smetano. 

Preproste krompirjeve priloge in prikuhe

Krompirjeva omleta

Krompirjeva solata

Krompir v pečici s slanino in sirom

Recept za najboljšo francosko solato

Viri: Preproste jedi iz krompirja:

  • Felicita Kalinšek, Velika Slovenska kuharica
  • Slovenska kuharica; krompirjeve jedi
  • Sodobna kuharica; Krompir v pikantni omaki