ideje za izlet po Sloveniji

Ideje za izlet po Sloveniji

Spread the love
ideje za izlet po Sloveniji
IDEJE ZA IZLET PO SLOVENIJI! PLANINA KOROŠICA! POGLEJ IDEJE ZA IZLETE V HRIBE!

Ideje za izlet po Sloveniji – ne veste kam bi se odpravili na lep nedeljski dan? Slovenija je prečudovita dežela, v nekaj urah smo lahko na morju, v hribih ali ob svojem najljubšem jezeru.

Enodnevni družinski izleti so priložnost za druženje z otroci, zato pri izbiri izleta poiščimo takšne poti, ki jih bodo zmogli tudi otroci. V času korona virusa izbirajmo kraje kjer ni preveč ljudi, zato se izogibajmo najbolj obleganih turističnih točk. Namig za izlet z otroki: Planina Korošica in Hanjževo sedlo!

Ideje za izlet po Sloveniji

Ko iščemo ideje za izlet in se želimo ogniti gneči turističnih krajev, se lahko podamo v manj poznane kraje. Planina Korošica se nahaja nad ljubeljsko cesto v pobočjih Košutnice, ki jo imenujemo tudi Ljubeljska Baba. Na planino Korošico se odpravimo v lepem vremenu in če radi nabiramo zdravilna zelišča, jih bomo na tej prelepi planini prav gotovo našli. Ko pridemo na planino, smo že na območju Košute, ki je najdaljši greben Karavank.

Planšarija stoji sredi obsežnih pašnikov, kjer poleg goveda pasejo tudi konje. Prijazna oskrbnica nam bo postregla domače dobrote, najboljši so ajdovi žganci z ocvirki in kislo mleko. 

Planina Korošica – 1554 m

Z avtom se zapeljemo proti mejnemu prehodu Ljubelj in ko prispemo do koncentracijskega taborišča bodimo pozorni na gozdno cesto, ki se odcepi desno. Ob tej gozdni cesti lahko na manjšem parkirišču pustimo avto in nadaljujemo pot po široki gozdni poti, ki je še precej položna. Ko prečkamo potok, nas markacija usmeri desno na markirano pot, ki se takoj začne strmo vzpenjati. Že kmalu se visoko dvignemo in odpre se nam prelep razgled na Ljubelj in Begunjščico.

Ko prečkamo zadnja melišča, nas pot popelje v gozd in po precej strmi poti kmalu pridemo do prvih travnikov. Tukaj nam bodo pogled pritegnile strme stene Zajmenove peči. Pot spet zavije v gozd in po res strmi poti pridemo do prvih pašnikov, kjer že vidimo pastirski stan na Korošici.

Pot nas pelje tik pod pastirskim stanom v desno s kolovoza čez mostiček in po travniku do planšarske koče. Pot pa lahko nadaljujemo tudi po kolovozu in si oči napasemo na čudovitem gorskem cvetju in zeliščih. Zanimivost: Na travnikih ob poti do planšarije raste izredno redka cvetlica brkata zvončica. 

Dom na planini Korošica – 1554 m

planina KorošicaPlanšarija na planini Korošici stoji na nadmorski višini 1554 m. Izhodišče za prelepo pot je na 900 metrih, tako da premagamo 650 metrov višinske razlike. Najboljši čas za izlet je od maja do oktobra, pot ni nevarna, je pa strma in zato tudi nekoliko bolj naporna. Od Ljubeljske ceste do planšarije bomo potrebovali približno 2 uri, vrnemo pa se lahko po nekoliko zahtevnejši lovski poti.

Lovsko stezo najdemo tako, da sledimo z lesenimi kažipoti označeno poti, ki vodi proti vrhu Košutnice ali Ljubeljske Babe. Malo nižje lovska pot zavije levo in nekaj časa hodimo vodoravno čez pobočja do velike jase, kjer se pot obrne navzdol. Pričnemo se strmo spuščati, najprej skozi gozd in nato po zaraščeni grapi. Na Ljubeljsko cesto pridemo en ovinek višje od parkirišča pri spomeniku. 

Poti do planine Korošice

Do planine Korošice se lahko podamo tudi po drugih poteh:

 • Vranček – Planina Korošica, lahka označena pot, 1 ura in 35 minut
 • Od koncentracijskega taborišča, lovska pot, lahka neoznačena steza, 1 ura in 30 minut
 • Ljubelj – mino Koče na Ljubelju, zahtevna označena pot, 2 uri in 15 minut
 • Bučan, zahtevna označena pot, 2 uri in 15 minut
 • Sele- Zvrhnji kot – Zell- Oberwinkel, čez Dovjakovo sedlo, lahka označena pot, 4 ure in 15 minut
 • Sele- Zvrhnji Kot, Male, Čez Hajnževo sedlo, lahka označena pot, 3 ure in 55 minut
Hajnževo sedlo
HAJNŽEVO SEDLO

Razgledi v okolici planine Korošice

 • Košutnica
 • Veliki vrh v Košuti
 • Zajmenove peči
 • Begunjščica in del gora nad zelenico

Izhodišča za ture v okolici planine Korošice

 • Hajnževo sedlo – 1701 m
 • Koča na Ljubelju – 1370 m
 • Košutnica – 1968 m
 • Lokovnikov Grintovec – Grintoutz – 1809 m
 • Toplar – 2000 m
 • Veliki vrh – Košuta – 2088 m
 • Zajmenove peči – 1745 m

Hajnževo sedlo

Od planine Korošice se lahko odpravimo proti Hajnževemu sedlu, kjer se nam odprejo čudoviti razgledi. Hajnževo sedlo je široko, s travo in ruševjem poraslo sedlo, ki je tudi mejni greben z Avstrijo. Pot do Hajnževega sedla od koče na planini Korošici najprej zavije rahlo desno po pašniku navzgor. Kmalu zavijemo v gozdiček in nadaljujemo po dobro označeni poti. Pot je izredno slikovita, poteka preko manjših jas, nato skozi manjši gozdiček in kmalu se vije že skozi ruševje.

Ob poti bomo opazili več studenčkov, kjer si lahko obnovimo zaloge vode. Do mejnega grebena in sedla bomo od planine Korošice potrebovali približno pol ure, seveda če se ne bomo preveč ustavljali ob prelepem cvetju in norih razgledih. Ko pridemo na sedlo, se nam odpre razgled na avstrijsko stran, za lepši razgled gremo še malo naprej proti Velikem vrhu v Košuti. 

Blegoš – 1562 m

Blegoš je najvišji vrh Škofjeloškega hribovja. Osrednji del leži med Selško in Poljansko dolino. Zahodno od Blegoša je od leta 1920 do konca druge svetovne vojne potekala rapalska meja med kraljevino Jugoslavijo in kraljevino Italijo.

Iz tega časa so še vedno prisotne kulturno zgodovinski ostanki, ki na pobočja Blegoša privabljajo mnoge pohodnike. Leta 2002 je lokalna turistična organizacija zasnovala tematsko pot Po sledeh Rupnikove linije, ki je razdeljena na tri dele. Do Blegoša se lahko odpravimo po več poteh. najboljše izhodišče za enodnevni družinski izlet je Sedlo Črni Kal, na nadmorski višini 1103 metre. 

Opis poti Sedlo Črni Kal – Blegoš

Od Škofje Loke se odpeljemo proti Poljanski dolini, v Poljanah zavijemo desno proti vasi Javorje, nadaljujemo proti zaselku Gorenja Žetina in nato do sedla Črni Kal. Parkiramo na označenem parkirišču in se nato peš odpravimo naprej po cesti.

Kmalu zavijemo desno na širšo stezo, prečkamo cesto proti Blegošu in zavijemo na strmo gozdno pot. Pot nas najprej pelje po severnem pobočju Blegoša in kmalu smo na grebenu. Po približno 30 minut hoje nas pot pripelje do vojaškega bunkerja in od tam nadaljujemo po slikoviti poti do manjšega sedla. S sedla že vidimo travnato strmino po kateri se povzpnemo do vrha Blegoša. 

Pot od sedla Črni Kal in do vrha Blegoša je kratka in nezahtevna. Na Blegoš se lahko podamo v vseh letnih časih, za vzpon in za sestop bomo potrebovali približno 2 uri. Na Blegoš vodijo tudi druge zanimive poti: iz naselja Čabrače, iz Volaka in Leskovica. 

Planina Korošica v zimskem času: